Het evaluatierapport Evaluatie 2011 Wet Gratis Schoolboeken van REGIOPLAN is af en ligt nu – volgens de minister – ter inzage bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.
[REGIOPLAN 2092 – september 2011]
Op pag 14 van het rapport een grafiek met prijsontwikkelingen.
Na een gigantische stijging bij de opening van het studiehuis een lichte daling in de pakketprijs die samenvalt met de start van de vernieuwde tweede fase (terug naar minder boeken bovenbouw). Zoals de Raad van State vermoedde heeft de nieuwe situatie niet geleid tot meer prijsprikkels.
Nieuw binnen het schoolboekenmarkt de met fraaie namen opgesmukte adviesbureau’s die voor een klein bijdrage toezien dat de belastingbetaler geen oor wordt aangenaaid. Op pag 61 schattingen van de aanbestedingskosten: 5.40 euro per ll.
In hoofdstuk 5 aandacht voor o.a. de keuzevrijheid.
Volgens de rapportage voelen 3 op de 10 sectieleiders zich min of meer beperkt.
Ook aandacht voor Wikiwijs, dat gelijktijdig met WGS uit de grond was gestamd als verzamelpunt voor al dat lesmateriaal dat zich in de loop der jaren in de vele opbergkasten van de verschillende vaklokalen had opgestapeld.
Het 71 pagina dikke rapport lijkt in grote lijnen het jongste NMa-rapport te volgen:
[NMa Schoolboekenscan – februari 2011]:
– de concurrentie tussen [de 3] uitgevers van lesmateriaal voor het VO is beperkt;
– de concurrentie tussen [de 2] distributeurs van lesmateriaal voor het VO is sterk verminderd;
– de invoering van de WGS heeft tot een kostenbewustzijn bij scholen in het VO geleid maar niet tot een verlaging van de schoolboekenprijzen.
In de praktijk betekent het laatste dat scholen besloten de uitgekiende werkbooekjes die op voorspraak van onderwijsspecalisten aan de tot zelfstudie aansporende leerboeken gekoppeld werden, uit het pakket te tillen.
Prijsontwikkeling lesmateriaal volgens NMa: (inflatie)
2008 .. 2009 – 3,1% (0,9%) en
2009 .. 2010 – 2,4% (1,1%)
Dit leidde tot vragen van Van de Ham (D66) en Klaver (GL).
Met een flinke recycle-tijd en een afzetgebied van 450.000 leerlingen (50 % van de scholen werken met een EBF) lijken de distributeurs Iddink en Van Dijk Educatie de grote winnaars van het circus dat eind 2006 tijdens verkiezingscongressen van CDA en PvdA werd opgestart. [4326]
En natuurlijk de ouders, voor zover niet aangewezen op de WTOS
De beide partijen werden er uiteindelijk niet beter van…
Wikiwijs
Ja, wikiwijs. Net even gekeken bij op wikiwijs voor wiskunde materiaal (wiskunde B voor VWO en wiskunde A voor HAVO). Er was slechts materiaal van 1 bron: math4all.
Software
Al in 2009 heeft Iddink een heel slimme zet gedaan door de maker van het VO-pakket Magister over te nemen. Dit bedrijf (Schoolmaster) heeft een zeer groot marktaandeel binnen de VO-markt en is ook actief in de sectoren BVE en PO. Leuke combi ……
Van Dijk Educatie, uit het archief
Brief aan de Volkskrant uit 2008. Heb het artikel niet meer bij de hand:
In uw editie van 30-9 zag ik tussen alle beurs ellende een artikel waarin een directeur van Van Dijk Educatie zijn licht laat schijnen over de problematiek rond de aanbesteding van de voor de leerling straks gratis schoolboeken. Los van het feit dat ik het betreur dat deze problematiek de aandacht afleidt van waar het werkelijk omgaat, namelijk betaalbare goede schoolboeken en beter onderwijs in Nederland in het algemeen, wil ik hier een andere kanttekening bij maken.
Ik ken Van Dijk Educatie als de firma aan wie ik jarenlang hoge bedragen betaalde voor de huur van 2-de hands boeken. Boeken die vele malen verhuurd werden en een veelvoud van de (mijns inziens deels fictieve) nieuwwaarde aan inkomsten binnengebracht moeten hebben. Daarbij heb ik meegemaakt dat boekenlijsten alleen via de site van Van Dijk toegankelijk waren, de ISBN-nummers goed verstopt, en met bestel- en betalingsformulieren waarmee ook de vrijwillige ouderbijdrage en andere schoolkosten geregeld moesten worden.
Ik heb de stellige indruk dat (veelal buiten school gehuisveste) schooldirecties uit management overwegingen hebben gekozen voor een ongepaste en ongewenste belangenverstrengeling met firma’s als Van Dijk Vast Boek BV, dat nu zelfs wijst op (dreigt met) afkoopsombepalingen. Ik ben bang dat het gratis schoolboeken besluit wat dit betreft nieuwe gevaren met zich meebrengt en averechts zal werken.
Joost
Woekerwinsten
Als jaren geleden kwam het vaak voor dat Van Dijk voor een ingeleverd zo goed als nieuw boek maar een derde van de nieuwprijs gaf, terwijl voor een aan de klant geleverd volstrekt uitgewoond tweedehands boek doodleuk tweederde van de nieuwprijs gevraagd werd. Gezien de woekerwinsten die genoemde firma’s door deze praktijken maken verdient het sterk aanbeveling als school het boekenfonds in eigen beheer te houden. Dat is iets meer werk, maar het scheelt de school veel geld.