Hoe tevreden bent u over uw werkgever?

Hoe tevreden bent u over uw werkgever?

Gehorige klaslokalen? Slecht onderhouden toiletten? Fijne collega’s? Het onderwijs is een bijzondere omgeving. Om deze reden start het platform Scholenonderzoek.nl een medewerkertevredenheidonderzoek, dat in kaart brengt hoe tevreden men is over werkgevers in het basisonderwijs.

Wilt u uw mening geven over uw werkgever? Dat kan! Klik op de onderstaande link om bij de vragenlijst te komen.

research.opiniecentrum.nl/SO_MT_optin?source=002

De uitkomsten van dit grootschalige nationale onderzoek verwachten we later dit jaar bekend te kunnen maken.

11 Reacties

  1. Belang?
    Van de website van de uitvoerders van dit onderzoek:

    “Nationaal Scholenonderzoek
    Wij zijn initiatiefnemers, financiers en uitvoerders van het éérste nationale onderzoek naar de tevredenheid van ouders over het basisonderwijs in nederland. Dit onderzoek, genaamd Nationaal Onderzoek Tevredenheid Onderwijsinstellingen (afgekort NOTO) is op 24/6/2008 officieel gestart door het lid van de Commissie-Dijsselbloem en Tweede kamer lid voor D66, Boris van der Ham. Zie ook: www.scholenonderzoek.nl”

    Dan komt de vraag op: waarom financiert Centron.nl dit onderzoek? Wat is hun belang?

    Verder zijn er nog de vragen over wie straks de volledige resultaten van het Tevredenheidsonderzoek in handen krijgt én wat er daarbij met de vergaarde e-mailadressen gaat gebeuren.

    • Terugkoppeling n.a.v. diverse opmerkingen op deze site
      – De reden dat we dit onderzoek opzetten en financieren is dat we bezig zijn een onderzoeksinstrument te ontwikkelen waarmee individuele scholen werknemerstevredenheid kunnen meten en zichzelf vergelijken met andere scholen
      – Hoewel we gebruik maken van een ‘open’ vragenlijst, is er wel degelijk controle op de ingevoerde enquetes. Op diverse manieren kunnen we controleren of er wordt geprobeerd een school ‘in het zonnetje te zetten’. Hoe we dit precies doen, kunnen we helaas niet publiek maken
      – De volledige resultaten op landelijk niveau worden openbaar gemaakt, net zoals we dat gedaan hebben met ons oudertevredenheidsonderzoek . Resultaten op het niveau van individuele scholen worden nimmer openbaar gemaakt
      – Verzamelde emailadressen worden, in lijn met onze branchecode en wettelijke vereisten, uitsluitend gebruikt voor het doel waarvoor ze verzameld zijn, namelijk het doen van onderzoek

      Met Vriendelijke Groet,

      Durk Bosma (Scholenonderzoek.nl)

      • persoonlijke reactie
        Er bestaat een kortere lijn: de werknemer uit zijn bezwaren direct richting werkgever; dat hoeft niet via de omweg van een enquete of een onderzoeksinstrument.
        Verder heeft de werknemer geen enquete-uitslag nodig om te weten of hij tevreden is.
        Ook bestaan er allang functioneringsgesprekken en wandelganggesprekken, waardoor een schoolleider kan weten of zijn collega’s tevreden zijn.
        Daarom rijst algauw het vermoeden dat het onderzoeksinstrument een middel gaat worden om bij de verschillende besturen te gaan snuffelen.
        En ongetwijfeld zal het een ‘hogere’ instantie zijn die wil gaan snuffelen.
        In gun ieder zijn broodwinning, maar ik zie geen enkel nut.
        Tenslotte, als volledig onbekend is om welke school het gaat, hoeven de enqueteurs ook niet te vrezen dat een school in het zonnetje gezet zal worden.

        • vervolgreactie
          Verder zou ik willen weten door wie het onderzoek, of het bureau, betaald wordt. Oftewel, wie is de opdrachtgever?

          Centron noemt zich de initiatiefnemer en financier. Maar waar komt hun geld vandaan? Ik vermoed dat we met een zoveelste onderwijssubsidiepot te maken hebben.
          Geld waar een gewone schoolklas dus niets aan heeft.

      • Verduidelijking graag
        Ik lees:

        [..] waarmee individuele scholen werknemerstevredenheid kunnen meten en zichzelf vergelijken met andere scholen.

        en

        Resultaten op het niveau van individuele scholen worden nimmer openbaar gemaakt.

        De school krijgt dus wel resultaten op het niveau van de eigen school, maar ‘het publiek’ niet?

      • @ durk bosma
        Als u niet aan kunt geven hoe u controleert, wie controleert u dan daarop? Hoe maakt u uw garantie op anonimiteit waar? Dit laatste in combinatie met wie uw opdrachtgever is, lijkt me niet onbelangrijk om te weten. Verder verbaast het mij dat u mij niet gevraagd heeft naar mijn bevindingen………..Bent u daarin niet geïnteresseerd? Maar ik wil u ook een complement maken: dat u naar deze site komt om uitleg te geven is klasse.

  2. Niet ingevuld, of wel?
    De stoute schoenen aangetrokken en via een weinig gebruikt e-mailadres maar eens aangemeld voor deelname aan dit onderzoek. Dan komt in de mail keurig een link naar het onderzoek. Op de eerste pagina is er een keuzemogelijkheid voor “PO”, “VO” of “geen van beide”. Nieuwsgierig geklikt op “VO”. Respons: helaas is dit onderzoek momenteel alleen opengesteld voor het PO.

    Kan gebeuren, dus wederom de link aangeklikt. Helaas: “Volgens onze gegevens hebt u deze vragenlijst al ingevuld”. Gaan al diegenen die zich hier net zo vergissen wél meetellen als deelnemers aan het onderzoek?

    • ik werk daar niet en kan wel invullen!
      Nu ik ben met vele emailadressen naar het onderzoek gegaan. Eerst krijg je een link en dan moet je de 4 cijfers van een postcode van de school opgeven. Je krijgt dan een lijst van scholen. je kunt daaruit VRIJ kiezen. je vult dan de vragenlijst in. Ik heb ze maar niet verstuurd………….gaat tegen mijn gevoel in, maar dit onderzoek kan iedereen manipuleren zoals hij wil.
      De enige voorwaarde: je moet wel keizen voor PO.

      Is er nog een school die we in het zonnetje willen zetten of is er een school die we in een slecht daglicht willen stellen. Het kan allemaal: OP BESTELLING

      • het onnut van de enquete
        Als bekend is om welke school het gaat, is het wat mij betreft al niet anoniem meer.
        Waarom willen onderzoekers weten om welke schole het precies gaat? Gaan zij die scholen er op aanspreken? Maar dat is hun taak helemaal niet. Er zijn al meer dan voldoende mogelijkheden voor de leerkracht om eventuele bezwaren richting werkgever te uiten. Dat hoeft niet via een of ander onderzoeksbureautje.
        Bovendien heb ik slechte ervaringen met enquetes. Ze zijn meestal bedoeld om de gewenste vernieuwing met ‘onderzoek heeft aangetoond’ door te drukken.
        Toen ik het onderwijs verliet, kreeg ik een onderzoeker van de overheid aan de telefoon die enqueteerde over de reden van vertrek (anoniem).
        Een van zijn eerste vragen: ‘Was het team niet veranderingsgezind genoeg?’
        Mijn antwoord: ‘Nee, ik was niet veranderingsgezind genoeg’. Maar dat antwoord paste niet erg in zijn schema, waarna het onderzoek al gauw werd be-eindigd.
        Het is bezigheidstherapie, en dissidente antwoorden zijn niet gewenst.

        • @moby
          Je was zelfstandig denkend? Daar leiden ze (zeggen ze) mensen voor op, daar is onderwijs voor bedoeld, maar oh wee als er iemand dat zelfstandig denken in de organisatie in praktijk brengt. Dat denken moet overgelaten worden aan degenen die daarvoor ingehuurd zijn. Iets in deze trant?

  3. re Gems
    Ik denk dat de ondervrager al snel merkte dat ik zo’n conservatieve onwillende was, waarna hij z’n conclusie trok: ‘daar hebben we inderdaad niet veel meer aan’, en het gesprek dus vlot be-eindigde.

Reacties zijn gesloten.