Straks zal bij de herziening van de tweede fase die in september 2007 van start gaat het combinatiecijfer worden ingevoerd.
Het voorstel voor die herziening is op weg naar de Raad van State voor advies. De minister blijkt zich niets te hebben aangetrokken van de opmerkingen van tweede kamerleden over de positie van maatschappijleer in dat combinatiecijfer.
Het cijfer voor dat vak zal straks worden meegenomen met ANW, en naar nu blijkt, ook met levensbeschouwing of godsdienst. Het Profielwerkstuk zat er tot voor kort nog bij, maar dat heeft de minister uiteindelijk uit de regeling gehaald. Leerlingen moeten voor de combinatievakken wel minimaal een 4 scoren.
Door serieuze leraren maatschappijleer wordt al jaren gelobbyd tegen het voorstel, want het betekent dat het vak maatschappijleer dat eindelijk goed op de rails staat, weer zal gaan ontsporen.
Ik heb als leraar maatschappijleer vele jaren geleden met een combinatiecijfer te maken gehad. Toen ik 25 jaar geleden op mijn school arriveerde, stemde de schoolleiding in met het meetellen van het vak. Maar tot mijn schrik werd er na twee jaar een regeling ontworpen waarin mijn vak met godsdienst werd meegeteld. Mijn cijfers kelderden, al wisten de leerlingen natuurlijk wel een 4 te scoren. Ze kwamen zich bij mij voor de laatste toetsen verontschuldigen. “Ik kan nu alle aandacht aan andere vakken geven, zeiden ze, want ik kom met godsdienst samen toch op een voldoende uit.” Mijn cijfers lagen in die tijd lager dan in de tijd dat het vak niet meetelde! Van normale leerlingen waren calculerende leerlingen gemaakt.
Nu kunnen we weer hetzelfde verwachten.
Ik weet dat dat de Bond KBVO, de besturenbond waarbij mijn bestuur is aangesloten, gelobbyd heeft voor invoering. Andere schoolleidingen die ik geraadpleegd heb, denken dat de enige reden voor dat combinatiecijfer kan zijn dat schoolleidingen zo meer gelegenheid hebben om hun schoolprestaties naar buiten op te pimpen.
Het is een nieuw voorbeeld hoe managers buiten het directe onderwijs, de praktijk kunnen verzieken.
Reacties zijn gesloten.
combinatiecijfer
Natuurlijk ben ik het volkomen met je eens. Het combinatiecijfer moet er niet komen omdat het tot marginalisering van maatschappijleer (en ANW en het profielwerkstuk) leidt. Volgens mij is er geen docent te vinden die bezwaar heeft tegen een normale positie van vakken als maatschappijleer en ANW in de slaag/zak-regeling, dus waarom wil men de huidige slaag/zakregeling eigenlijk veranderen?
Overigens klopt het volgens mij niet dat het profielwerkstuk uit het combinatiecijfer is verdwenen. Het PWS zit er altijd in, vakken als godsdienst of KCV kunnen scholen toevoegen als ze dat willen.
Hoe heb je dat trouwens opgelost toen men bij jouw op school 25 jaar geleden al op het onzalige idee kwam de cijfers van maatschappijleer en godsdienst te combineren?
Combinatiecijfer
Meteen toen duidelijk werd hoe desastreus dat combinatiecijfer werkte, is er een kleine commissie aan het werk gezet die tot de conclusie kwam dat de school daar onmiddellijk mee moest stoppen. Haar voorstel was om maatschappijleer alleen mee te laten laten tellen als ieder ander vak. Hoewel maatschappijleer toen nog geen examenvak was, is dat ook meteen gebeurd. De resultaten van het vak waren volledig in lijn met de andere vakken. Er is in de twintig jaar nooit enig probleem mee geweest. Het vak maatschappijleer kon toen uitgroeien tot een bijzonder gewaardeerd vak op de school (Leerlingen aan het eind van het schooljaar: “het belangrijkste vak dat we gehad hebben”).
Bij de invoering van de tweede fase werd maatschappijleer een schoolexamenvak. Die overgang ging ook daarom al zeer soepel.
Vanaf volgend jaar geldt het combinatiecijfer. De schoolleiding en mijn collega’s zullen er alles aan doen om die ellende zoveel mogelijk te neutraliseren. Dat kan bijvoorbeeld door het vak in de overgangsnormen wel compleet te laten meedoen. Maar het is veel gekunstel om dat idee van die idiote tweede-fase-ontwerpers teniet te doen.
H. Philippens ex-vakdidacticus aan UVA, Erasmus en VU. Nu docent Emmauscollege Rotterdam, bestuurslid SKK van twee scholen havo/vwo
In Combinatiecijfer ook GLO
In het combinatiecijfer kan ook worden opgenomen GLO = geïntegreerd Literatuur Onderwijs.
Dit cijfer ontstaat, doordat van 3 (heel soms 4 talen), Nederlands taal 3x meetelt en de andere talen 1x.
Als dit GLO-cijfer dan ook nog wordt opgenomen in een combinatiecijfer met andere vakken, moge duidelijk zijn, dat lln
voor een taal anders dan Nederlands echt niet aan het werk te krijgen zijn, tenzij ze supergemotiveerd zijn. Gelukkig
mogen scholen zelf kiezen hoe ze daarmee willen omgaan. Bij ons op school hebben wij (de talendocenten) ervoor
gekozen literatuur weer bij de verschillende talen onder te brengen.
Helaas is er nu geen sprake meer van samenwerking tussen de talen op dit gebied.
Gelukkig mogen scholen kiezen….
U zegt “gelukkig mogen scholen zelf kiezen hoe ze daarmee willen omgaan”. Ik vind dat helemaal niet gelukkig. De overheid moet gewoon voorschrijven wat iemand met een bepaald diploma geacht wordt te weten, de overheid hoort dat in een centraal examen te toetsen en de overheid hoort de leerling die het examen haalt een duidelijk diploma te geven. Als op sommige diploma’s in het cijfer Nederlands literatuur wel meetelt en op andere niet en het combinatiecijfer een vrijwel volledig willekeurige samenstelling heeft dan is het diploma niet duidelijk. Op de lange termijn leidt niet-duidelijkheid tot waardeloosheid van een diploma. Diploma’s zijn er nu eenmaal om verschillende mensen makkelijk te kunnen vergelijken.
Gelukkig
Ik bedoelde “gelukkig” omdat mijn vak daardoor niet verdween in een combinatiecijfer.
Overigens zijn scholen onderling zo verschillend, dat het diploma van de ene school sowieso een heel andere waarde heeft, dan het diploma van een andere school.
Voor een docent is het vrijwel onmogelijk om van de ene VO-school naar een andere VO-school over te stappen. Waar je eerst een gewaardeerd docent was, ben je op de nieuwe school al snel een slecht docent, doordat je je eisen te hoog of te laag stelt.
Waarde diploma
Met uw
“overigens zijn scholen onderling zo verschillend, dat het diploma van de ene school sowieso een heel andere waarde heeft, dan het diploma van een andere school”
heeft u helaas gelijk. Dit zal er op korte termijn toe leiden dat alle diploma’s waardeloos worden. Dan wordt er weer gewoon op afkomst geselecteerd, net als vroeger. Of uw vak wel of niet verdwijnt in een combinatiecijfer is dan ook niet relevant meer, want het hele diploma is niet relevant meer.