Harm Beertema in VK: Google-onderwijs compleet mislukt

Harm Beertema trekt flink van leer in de VK van vrijdag 29/4.
‘De voormalig voorzitter van de HBO-Raad, die tegenwoordig zijn politiek activisme als bestrijder van de PVV afwisselt met het voorzitterschap van hogeschool Inholland, heeft een inzicht gehad’, zo begint hij zijn aanklacht.
Beertema wijst met beschuldigende vinger naar die ene Doekle Terpstra, die in de functie van voorzitter van de HBO-Raad een aan zijn alter ego geheel tegengestelde mening verkondigde:’De school bestaat niet meer. De school heeft plaats gemaakt voor een kennisinstelling. Een docent met een krijtje is de werkelijkheid van de vorige eeuw’. En:’We moeten af van eerstegraads leraren die over vakkennis beschikken en op basis daarvan lesgeven’. Terpstra als bestuurder en fervent aanhanger van het competentiegerichte onderwijs.
Zijn alter ego, nu als voorzitter van Inholland:’Inholland neemt ook de manier van lesgeven op de schop, omdat de kwaliteit van onderwijs omhoog moet. Inholland werkt nu via de methode van het competentiegericht leren, waarbij studenten veel vrijheid krijgen opdrachten naar eigen inzicht uit te voeren. We stoppen met ons huidige onderwijsconcept. Inholland gaat in de toekomst meer structuur en houvast bieden’. Voortschrijdend inzicht of opportumisme? Roept u maar!
Ditzelfde weerhaantje zegt met zijn alom bekende arrogante bekrompenheid de staatssecretaris van onderwijs de wacht aan met de woorden:’Misschien moet de staatssecretaris even wachten met straf uitdelen, totdat hij van onze plannen heeft kennisgenomen’.
Beertema zet er nog een tandje bij:’Het allerergste was dat het cgo warm werd onthaald door de managerskaste. Roc’s tot 25.000 leerlingen werden het ideaal. Efficiency kreeg het primaat boven de interactie tussen leerling en docent’.
Hij geeft een voorbeeld:’Mijn eerste optreden in de Tweede Kamer was namens BON. Op uitnodiging van de Kamercommissie OCW kon ik verhalen van mijn collega boekhouden die wanhopig was, omdat hij niet meer klassikaal mocht lesgeven. Maar zijn leerlingen kregen geen vat meer op de boekhoudregels die hij al vijftien jaar met succes meegaf aan hele generaties boekhouders in Rotterdam-Zuid. Toen hij besloot om zijn groep eens een lesje klassikaal te geven, vloog midden in zijn verhaal de deur open. Hij werd op heterdaad betrapt door zijn teamleider, de les werd beëindigd en een uitbrander was zijn deel. Hoe denkt u dat het staat met zijn beroepseer?’
Hij vervolgt met intimidatie, spreekverboden, kantonrechters, vergalde levens en gebroken carrières. ‘Zo krijg je een gezeglijk lerarenkorps. Zo sloop je ieder kritisch vermogen uit een organisatie. En zo ga je met je ogen dicht richting de afgrond’.
Zijn verhaal wordt onderstreept door Ferry Haan die het ministerie van onderwijs vergelijkt met een konijn die in de koplampen van een toesnellende auto kijkt en verkramt vergeet weg te springen.
Hem was ooit geleerd, toen hij nog op het ministerie werkte, dat de politiek er niet van houdt daken in de zomer te repareren, maar liever wacht tot het giet, om te weten waar de lekken zitten.
Beertema:’Die ene club die tegengas gaf, doorliep alle stadia die dergelijke ‘grass-roots’-organisaties altijd doorlopen. Eerst worden ze genegeerd, dan worden ze belachelijk gemaakt en vervolgens verketterd. Als ze tenslotte gelijk krijgen, omdat het niet anders kan, wordt de ongemakkelijke waarheid overgenomen en gepresenteerd als voortschrijdend inzicht’.
‘Waar die ene lerarenvereniging BON begonnen is met het articuleren van het tegengeluid, hebben SP en PVV de problemen herkend. Ere wie ere toekomt’.

Bravo Harm!

23 Reacties

  1. Bijdrage Harm ook te zien bij debatgemist.nl
    Deze tekst lijkt me in ieder geval en deel van de bijdrage van Harm in de debat over cgo in het mbo.
    Daarover is elders op dit forum gesproken en heeft Mark71 een link gevonden met de video registratie. Zie hier: beteronderwijsnederland.net/node/7610#comment-62129

    Je moet op de site van debatgemist de juiste zoekwoorden invoeren en de juiste datum (onderwijs en 27 april werkt als ik me goed herinner). Harm staat niet als afzonderlijke spreker genoemd, maar zit aan het einde van het debat, na Ton Elias.

    Overigens is de bijdrage daar van Manja Smit ook uitstekend.

  2. Naïviteit?
    Ben ik naief als ik maar niet begrijp waarom de onderwijswoordvoerders partijen als VVD, CDA, PvDA, D66, GroenLinks keer op keer laten zien ze geen weet hebben van de rampzalige gevolgen van de invoering van cgo?
    Zijn die zo losgezongen van de realiteit?
    Hebben ze het rapport-Dijsselbloem niet gelezen en niet begrepen?
    Ook als Jasper van Dijk en Harm Beertema niet moe worden om na gesprekken met talloze leraren er steeds weer op wijzen dat het onderwijs naar de donder wordt geholpen, weigeren ze de realiteit onder ogen te zien.
    Ik ben in mijn uitgebreide contacten nog nooit een leraar tegengekomen die cgo geen aanfluiting vond. Ik spreek dagelijks leraren in opleiding of net ‘afgestudeerd’ die hun buik vol hebben van de tijdverspillende competenties en gefrustreerd zijn dat ze zo krakkemikkig zijn of worden opgeleid.
    Hebben die partijwoordvoerders dan geen enkel idee dat zij er verantwoordelijk voor zijn dat de samenleving opgezadeld wordt met incompetente afgestudeerden? Het is schandalig, want ze krijgen al vele jaren alle informatie.
    Ik kan niet op een partij stemmen die zo roekeloos en zo blind met haar politieke invloed omgaat.

    • Naïviteit,…
      …koehandel, domheid of onverschilligheid?
      Als je ziet wat er tegenwoordig in de Kamer zit.
      Ik ga voor allevier een beetje.

    • Intermediair….
      Las ik vandaag niet dat er scholen zijn die een ‘intermediair’ inschakelen om bepaalde soorten docenten aan te leveren. En dat gewoon solliciteren op die scholen helemaal niet meer mogelijk is?
      Nu bestonden kruiwagens al heel lang, maar dit….!

      Misschien moet ik maar eens zo’n bureautje beginnen, als docentenmakelaar.
      Wat zou de commissie zijn?
      Of is dat slavenhandel of mensenhandel en dus strafbaar?

    • naiiviteit?
      Deze woorden zijn mij uit het hart gegrepen. Wat doen deze mensen als woordvoerder onderwijs om naar de werkvloer te luisteren? En het geldt met name voor onze minister, die absoluut weet wat er speelt. Ze heeft vaak contact gehad met BON, is naar verschillende symposia geweest, en weet dat een kamerlid als Harm Beertema rechtstreeks uit de praktijk van het CGO komt. Welke belangen spelen hier een rol? Haar belangrijkste zorg schijnt nu te zijn dat bestuurders niet “gebasht” worden. Deze combinatie van “bestuurders doen het goed, maar worden ten onrechte in het verdomhoekje gezet” en “het CGO moet doorgaan” riekt heel sterk naar succesvol lobbywerk. Je ziet nu ook, dat de misstanden in het HBO als incidenten worden afgedaan. Een taak voor BON om aan te tonen, dat het hier juist om het topje van de ijsberg gaat.

      • besturen = eerder bedachte plannen uitvoeren
        Als bestuurder word je afgerekend op het uitvoeren van eerder bedachte plannen. Als je een plan stopzet, dan faal je in deze taak. De cgo plannen bestaan al jaren, er is veel overlegd, iedere bobo was het er mee eens en de minister moet het nu (als bestuurder en niet als politica) uitvoeren. Een aanpassing of zoals nu een vertraging van een plan mag, maar stopzetten wordt gezien als falen.
        Als je ondanks de kritiek doorzet heb je het gemaakt als standvastig bestuurder en tegen de tijd dat het echt misgaat (wat is dat eigenlijk?) ben jij niet meer verantwoordelijk. Het is een kwestie van bewuste oogkleppen. Een klein beetje begrip heb ik daar ook wel voor. Het is als bestuurder onmogelijk de consequenties echt te overzien. Niemand weet op voorhand wat wel en wat niet een goed besluit is. Als je je teveel laat afleiden door de praktijkproblemen, dan gebeurt er nooit wat. Nu zou dat laatste een zegen voor het onderwijs zijn geweest, dat er niets gebeurd was vanaf zeg begin jaren 70, maar er heerst een vreemd idee dat alles constant moet veranderen.
        Conservatief is een scheldwoord, terwijl duurzaam een lief woord is. Opmerkelijk.

        • Zo ken ik je niet, 1_1_2010…
          ‘Een klein beetje begrip heb ik daar ook wel voor. Het is als bestuurder onmogelijk de consequenties echt te overzien. Niemand weet op voorhand wat wel en wat niet een goed besluit is….’

          Of je vergist je, of je bent nog niet wakker….
          Want ook jij weet dat het juist de taak van de bestuurder is wél de consequenties van je beslissingen te overzien en zonodig bij te sturen.

          • inderdaad … bijsturen … maar dan alleen de procedures
            Toch is het een lastig dilemma. Ik denk even hardop en kort door de bocht. Enerzijds heb je mensen die lang en zorgvuldig nadenken, anderzijds heb je de snelle beslissers. De eerste groep zijn wetenschappers, de laatste groep zijn ondernemers. De wetenschappers komen in andere dan exacte wetenschapen nooit tot een echt valide resultaat en van ondernemers die te vaak verkeerde beslissingen nemen, horen we verder nooit wat, of we horen iets van ze totdat ze een te grote verkeerde beslissing hebben genomen (vd Hoeven van Ahold).
            Nederland kent een derde groep: managers en bestuurders (en een belangrijk deel van de politici). Zij zijn de proceduremensen. Het gaat ze niet om de juistheid: ze zijn geen wetenschapper tenslotte, het gaat ze ook niet om echte snelle en duidelijke besluiten, maar het gaat ze om het opstellen, controleren en volgen van procedures. De proceduremensen lossen het hbo probleem niet op met een besluit een andere kant op te gaan, maar door de procedures “aan te scherpen”. Ik ben daarom bang dat deze hbo ellende enkel en alleen voor meer procedures, meer afvinklijstjes en meer controle zal zorgen.
            Werken aan procedures is plezierig: je doet het namelijk altijd goed en als er iets mis is gegaan, dan kan het je niet verweten worden: je hebt de procedures toch tot de letter gevolgd. Werken aan procedures is ook gemakkelijk. Je hoeft niet na te denken over de effecten van sturing van de werkelijkheid, je hoeft alleen maar bezig te zijn met de verkeersregeld. Niet de vraag of we naar Parijs of Londen gaan, maar de vraag of we links of rechts van de weg rijden en hoeveel CO2 we mogen uitstoten. Degelijk, betrouwbaar en voorspelbaar: misschien wel sterk calvinistische deugden.

          • Niet te ingewikkeld, 1_1_2010….
            ‘Besturen’ impliceert ‘verantwoordelijkheid’ en dat bestuurders zich maar al te vaak achter ‘procedures’ willen verschansen betekent die verantwoordelijkheid willen ontlopen. Dat is niet alleen laf, maar ook corrupt, een van de redenen waarom nu half Limburg op Wilders stemt.

          • ik zeg niet dat ik dat een goede zaak vind
            Ik ben bepaald ongelukkig met de proceduremensen, ik probeer alleen te beschrijven van wat ik denk dat er aan de hand is.

        • Waartoe? Waarheen?
          Wat moeten we eigenlijk aan met “hoog” opgeleide mensen?
          Aan de onderkant van de arbeidsmarkt hebben we de hardwerkende en niet zeurende Oost-Europeanen. Aan de bovenkant van de arbeidsmarkt komen de Chinezen bij ons het kunstje afkijken in Delft en Rotterdam. Eerstegraadsleraren worden bij ons HBO-waardig (?) opgeleid. Kortom vakkennis is nauwelijks nodig en daarom leiden we in kletsvaardige groepsprocessen op voor ongrijpbare “competenties”. Sauve qui peut?

        • Beter ten halve keren?
          Als er met de politici van gevestigde partijen geen weg terug is en ook geen “op de plaats rust” mogelijk is zal BON de oplossing moeten zoeken in nieuwe partijen en nieuwe politici. Ik begrijp dat dat een moeilijke beslissing zou zijn omdat het BON gelukt is met belangrijke politici en ambtenaren op het onderwijsdepartement contacten op voet van gelijkheid te onderhouden en dat zij serieus wordt geraadpleegd. Maar als de politici van de oude partijen bij hun handelingen gevangene zijn van het verleden van hun partij en BON via hen de uitvoering van slechte beslissingen slechts kan vertragen moet BON serieus overwegen of zij niet beter proberen kan om als nieuwe politieke partij zelf in een regeringscoalitie te komen
          Seger Weehuizen

          • Een one-issue heeft geen toekomst….
            Er zijn nu al mogelijkheden genoeg.
            Harm Beertema heeft de moed gehad het goede voorbeeld te geven.
            Als anderen zijn voorbeeld zouden volgen, in moed en politieke keuze, zijn we een heel eind op de goede weg.
            Van de gevestigde orde hoeven we niet veel te verwachten.

          • nuancering ‘sterkste bondgenoot’
            Bij 86 van de 987 moties stemde de SP met de PVV mee.

  3. Geen wonder als je weet dat
    Geen wonder als je weet dat de PVV allerlei punten van de SP heeft overgenomen. De vraag is hoe lang de PVV dat volhoudt.

      • Ultrakort …
        … door de bocht, Hals. Waarom is de reactie van Philippens “dom”?

        • Domme reactie, omdat….
          …Philippens nog lijkt te denken in termen van imiteren en nadoen, ‘dat is van ons en niet van jullie’, kortom in oude politiek, en daarmee aangeeft noch niet door te hebben dat nieuwe politiek onderwerpgericht is, mede een reden waarom de kiezer afhankelijk van het onderwerp van partij kan veranderen.

          • Lodewijk Asscher…
            Lodewijk Asscher op BNR:’Het competentiegericht onderwijs is een kortstondige modegril. De school is geen bedrijf. Weg met die mega-schoolbesturen. De leiding en docent moeten net als vroeger hun leerlingen weer kennen. De leraar moet beter opgeleid worden om voor de klas weer gewoon goed les te kunnen geven.
            Over imiteren gesproken.

    • Wanneer het de PVV uitkomt
      Wanneer het de PVV uitkomt maar echt principieel lijkt de PVV niet te zijn aangezien zij bijv. wel doodleuk die Zijlstrabelasting (langstudeerboete) wil invoeren over de ruggen van de gehandicapten en de deeltijdstudenten. In ruil voor een heel klein beetje politiek wisselgeld.

Reacties zijn gesloten.