Gaat het nou slecht of niet?

Riemersma stelde eens de vraag of het slecht ging met het huidige onderwijs. Omdat dat al weer even geleden is stel ik hem opnieuw.
Op de vraag of het slecht gaat met het onderwijs krijg je nooit een echt antwoord: te algemeen. Je kan ook vragen of het goed gaat met Nederland maar ook in goede tijden gaat er al veel mis. Een antwoord op zo’n vraag kan pas op veel instemming rekenen in extreme omstandigheden., wanneer het land door de vijand wordt aangevallen en verslagen, bijvoorbeeld. Omdat ik vind dat het onderwijs zoiets is overkomen beantwoord ik de vraag, uiteraard, met ja.
Weinigen beseffen dat Het Nieuwe Leren een einde zal maken aan het Leren “as we knew it”. Onder de voorstanders bevinden zich veel opgetogen domoren die een stralende toekomst zien wenken. Veel tegenstanders beperken zich tot hun favoriete punt van kritiek en zien verder ook wel wat positieve punten: mits, maar, enerzijds, anderzijds……

HNL is geen variatie op het traditionele onderwijs, het breekt er vroeg of laat mee. De essentie van HNL is en blijft dat het inprenten van de stof is afgeschaft. Er komt dus generatie aan waarvan 80% niks tot weinig weet en kan. Dat kun je bewijzen uit de leerpsychologie en de ruime ervaring met dit type onderwijs is daarmee in overeenstemming. Omdat de universiteiten hun kennispoot redelijk stijf houden valt het met hun cohorten mee, drie maanden volstaan om de instroom op een aantal onderwerpen bij te spijkeren. De HBO-instellingen en alles daaronder leveren de autodidacten af die ze binnenkrijgen. Studenten die daar wat willen leren moeten afhaken. Intussen vernemen de studiehuizers dat het werkstuk dat ze maken een training in academische vaardigheden is.

willem smit

2 Reacties

  1. Gaat het nou slecht of niet?
    Zeker weten van wel. Het Nieuwe Leren wordt alom gepropageerd. Leerlingen met HP’s en/of rugzakjesvolgen een eigen leerlijn
    Leerlingen op eigen niveau. De kinderen mogen zelf kiezen. De zelfstandigheid moet bevorderd worden. Daardoor ontbreekt goede begeleiging en worden de kinderen steeds onzelfstandiger.
    Allemaal prachtige verzinsels van deze tijd. Ouders die naarstig op zoek zijn naar naschoolse opvang.
    Opvang die niet voorbereid is op deze moeilijke taak. Onrust op scholen.
    De dalende kwaliteit van het onderwijs zet zich door op de middelbare scholen. Leerlingen met een VMBO-opleiding,
    “studeren” verder. SPW en daarna mogen ze naar de Pabo; als ze geluk hebben worden ze meteen vierdejaars, en kunnen ze op de basisschool waarschijnlijk geen les geven.
    Dat wordt nog wat over pakweg tien- vijftien jaar.

Reacties zijn gesloten.