“Nederland telt 90.000 mensen die ADHD-medicatie krijgen, meer dan ooit. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
De Stichting Farmaceutische Kengetallen, SFK, heeft vastgesteld dat dit jaar 726.000 keer ADHD-pillen als Ritalin, Strattera en Concerta zullen worden verstrekt. Dat is 16% meer dan vorig jaar, en maar liefst 249% meer dan in 2002. Toen werden de middelen 207.521 keer verstrekt.
Jongens
Het blijkt dat van de 90.000 mensen die ADHD-middelen slikken, het overgrote deel jongens onder de 18 jaar zijn. Volgens deskundigen tonen de cijfers aan dat er steeds meer en ook langer medicijnen tegen de gedragsstoornis worden voorgeschreven.
Te makkelijk
Prof. Jan Buitelaar, psychiater aan het UMC St. Radboud, zegt dat er veel te makkelijk naar de pillen wordt gegrepen. Medicijnen onderdrukken alleen het drukke gedrag maar pakken niet de oorzaak aan. “Als je de medicijnen stopt, vallen de kinderen vaak weer terug. Ook de langetermijneffecten zijn niet duidelijk”, zegt Buitelaar. Hij vindt dat er meer moet worden gekeken naar alternatieve behandelingen, zoals diëten en hersentrainingen.
Geen alternatief
Balans, de belangenvereniging van ouders van kinderen met ADHD, stelt dat er geen bewezen alternatieve behandelingen zijn. “Er is een aantal kinderen dat per se niet goed kan functioneren zonder deze medicatie. Dat is bewezen in heel veel onderzoeken,” zegt woordvoerder Arga Paternotte. “
Gestrucureerd onderwijs voor die kinderen zou helpen
Ik blijf denken dat het, naast met de opvoeding, ook heel veel met het onderwijs te maken heeft. Zet diezelfde kinderen in een gestructureerde klas, waar de tafeltjes gewoon in rijen staan, en je hebt veel gewonnen.
Structuur
Dat is een theorie ja, dat het met een gebrek aan structuur thuis en/of op school te maken heeft. Niet alle kinderen zullen daar even goed mee kunnen omgaan.
Andere theorieen: het hedendaags voedingspatroon. Bij bepaalde ADHD-ers helpt een dieet.
En: het feit dat kinderen tegenwoordig veel minder buiten spelen en hun energie dus niet kwijt kunnen, terwijl het vele computeren en tv-kijken hen opgefokt maakt.
Ook een kwaaltje van volwassenen
De maatschappij als geheel wordt ook een stuk onrustiger. Vergelijk boeken, films en andere cultuuruitingen van nu eens met die van 40 jaar eerder. Wat een lawaai, wat een geschreeuw, wat een drukte, wat een misplaatste haast.
Zou ADHD bij volwassenen niet voorkomen? Ik heb sterk de indruk van wel. Maar ik geef toe, ik heb daar geen onderzoek naar gedaan. Daar heb ik niet voor geleerd.
Dat die pillen tegen ADHD niet de oorzaak aanpakken, ach, je moet ook met weinig tevreden kunnen zijn. Als ik een aspirientje neem wordt ook nooit de diepere oorzaak van mijn kwaal aangepakt, maar helpen doet het wel.
Test je zelf….
…*hier*.
Storm in je hoofd ?
*Help je zelf*
Ach…..
…*zoek het zelf maar uit…*
*Adios*
belangenvereniging? is het
belangenvereniging? is het misschien een patientenvereniging? Patientenverenigingen worden nog weleens gesponserd door een een of ander farmaceutisch bedrijf….
Al die kinderen die in de jaren vijftig last hadden van deze problemen zijn uiteindelijk ook wel goed terecht gekomen… of niet?
Goed terecht gekomen?
Is nog maar de vraag en hangt een beetje af van hoe je “goed terechtgekomen” definieert. In de jaren vijftig gingen deze kinderen uit werken toen ze 14 waren, weg probleem.
Aangezien er een grote erfelijke component speelt bij ADHD is dan ook de volgende vraag of we van de kinderen gewoon maar moeten verwachten dat deze dan ook wel “goed terecht” zullen komen.
Wat betreft dieet heeft A. Paternotte het gelijk aan haar kant. Wat mevr. Pelser en Prof Buitelaer ook beweren er is geen deugdelijk onderzoek gedaan naar de effecten van een dieet op de symptomen van ADHD. Maar als ik mij niet vergis hebben de twee ongeveer 400.000 euro nodig om hun hobby verder te kunnen zetten.
Ik baal een beetje van het dédain waarop men over ADHD debatteert. Een beetje te veel huis-tuin en keukenpsychologen doen baude beweringen en uitspraken over ADHD. Dat er een en ander schort aan diagnose is ook een feit, maar daar moet jeugdzorg op aangesproken worden.
Waarom niet gaan werken?
U zegt niet wat u zelf vindt van dat ‘uit werken gaan’, maar het klinkt alsof u dat afkeurenswaardig vindt.
Toch kon je vroeger, net zoals nu, vaststellen dat veel kinderen niet goed kunnen stilzitten. Het zou, vind ik, ook eigenlijk vreemd zijn als ze dat allemaal wél konden. Waarom vinden wij eigenlijk dat kinderen per se tot hun 16e op school moeten zitten?
Kinderarbeid is bij ons synoniem met uitbuiting en halve slavernij. Aan de andere kant zie je dat heel veel scholieren een baantje nemen zodra ze dat mogen en dat vaak met veel enthousiasme doen.
Beste Bernard
Het verschil zit hem in de keuze. Ik ben de eerste om de kinderen de vrijheid te geven om uit werken te gaan ipv naar school maar alleen en dan alleen als zij het ‘recht’ behouden om -indien zij het nodig vinden- de ‘leerplichtjaren’ later in te lopen. Dus op 14 gaan werken, leerplicht loopt tot 18, dan heb je nog 4 jaar te gaan, op kosten van de belastingbetaler.
In de jaren vijftig was er de keuze niet. Kinderen met ADHD ( toen nog niet onderkend) gingen -hoe intelligent ook- niet studeren, te druk, te grote mond, te impulsief, te weinig concentratie en ga zo maar door.
Zelfs de ambachtsschool was voor hun niet weggelegd. En dát moeten we niet willen.
“In de jaren vijftig was er
“In de jaren vijftig was er de keuze niet. Kinderen met ADHD ( toen nog niet onderkend) gingen -hoe intelligent ook- niet studeren, te druk, te grote mond, te impulsief, te weinig concentratie en ga zo maar door.
Zelfs de ambachtsschool was voor hun niet weggelegd. En dát moeten we niet willen.”
Werken konden ze wel? Als ze “te druk, te grote mond, te impulsief, te weinig concentratie” hebben/zijn? Met dit soort problemen hou je het bij een baas ook niet lang vol. Waar zijn al die mensen die met die problemen rondliepen gebleven?
Inzake tweede kans
Ik ben ook een voorstander van een goed tweede-kans systeem. Toch lijkt me dat een raar idee, bijvoorbeeld op je 35e jaar nog gauw even je MAVO-diploma halen. Destijds heette dat geloof ik de moeder-MAVO. Iets dergelijks zal nog steeds wel bestaan.
Maar de hard-line ADHD ‘er houdt nog steeds hetzelfde probleem. Ik stel mij dan volwassenen als Dolf Jansen of Bart Chabot voor in de klas; hmmm… liever niet.
En
ondertussen, slopen deze kinderen juffen, ’n enkele meester, ontregelen steeds meer groepen en iedereen staat erbij en kijkt ernaar.
Verder weinig commentaar.
Leo.
Deden ze dat in de jaren
Deden ze dat in de jaren vijftig ook? Als je het als leraar al te bont maakt kun je van die ouders ook nog een klap verwachten. Het kind is immers een prins of prinsesje. Als je vroeger wat uithaalde kreeg je gewoon een pak slaag.
Als ADHD altijd al heeft bestaan (dus ook in de jaren vijftig), dan hadden we zulke symptomen (juffen, enkele meester slopen) ook toen moeten zien. Blijkbaar kan een beetje (opvoed)cultuur de symptomen aardig onderdrukken.
ADHD is ‘n
serieuze handicap, die door ’n psychiater onderkend kan worden en met medicatie te behandelen is.
Helaas is het ook ’n kapstok geworden, waaraan ouders ’n labeltje kunnen hangen van, “ligt niet aan ons, maatschappij, los dit maar op”.
Veel kinderen zouden genezen zijn met ’n oorvijg. Daar dit niet meer toegestaan is, mag de juf (en die uitstervende meester) het oplossen. De signalen, dat e.e.a. te maken heeft met (gebrek aan) opvoeding steken steeds meer de kop op, maar de politiek denkt de andere kant op. Bezuinigen en alle gedrags/cognitieve problemen dienen door het reguliere basisonderwijs opgelost te worden.
Tel uit ’t toekomstige verlies…
Waarom zouden ze overigens (las ik) zoveel hogere managers uit de gezondheidszorg ontslaan?
ADHD en psych
Helaas klopt dat niet. De eerste de beste huisarts stelt soms ADHD vast door te proberen of het gedrag beter wordt bij medicatie. Echt waar!
” De eerste de beste huisart”
Dit doet denken aan de borreltjes die kinderen in de tijd van Rembrandt kregen
Het komt me voor dat je in zo’n geval aangifte moet doen
Niet éénmalig
Helaas kwam dit bij ons op school niet eens éénmalig voor, maar vaker!
Voor PDD-NOS en andere autistiforme stoornissen lijkt nu nog een heel medisch testteam in actie te komen, maar we kunnen er op wachten, dat dit ook wel door de huisarts (of de juf) kan worden vastgesteld, evenals de talrijke Intelligentietestjes die door het ‘servicecentrum trajectbegeleiding’ van elk MBO worden afgenomen. Hoef je echt geen bevoegdheid voor te hebben hoor.
Helaas
wel logisch. Steeds meer ouders zoeken ’n labeltje voor hun kind. Dan is het hun schuld niet en mag de maatschappij (lees school) ’t oplossen.
’t Wordt steeds minder pompen en meer verzuipen.
En Plasterk wuift vrolijk naar kale koppen in roze schuiten.
ADHD-boten
Misschien varen straks ook wel flitsende *ADHD-boten* door Neerlands grachten.
“Is nog maar de vraag en
“Is nog maar de vraag en hangt een beetje af van hoe je “goed terechtgekomen” definieert. In de jaren vijftig gingen deze kinderen uit werken toen ze 14 waren, weg probleem.”
En rondstuiteren van de hyperactiviteit op de werkplek is wel goed voor het behoud van de baan? Blijkbaar kunnen ze zich in de fabriek wel in een keer concentreren op hun werk?
“Wat mevr. Pelser en Prof Buitelaer ook beweren er is geen deugdelijk onderzoek gedaan naar de effecten van een dieet op de symptomen van ADHD”
Misschien niet op het gebied van dieet. Maar wel op het gebied van hersentrainingen en dan met name het werkgeheugen “working memory”. Zie bijvoorbeeld:
www.sharpbrains.com/blog/2006/09/25/working-memory-training-and-robomemo-interview-with-dr-torkel-klingberg/
Zie ook:
www.klingberglab.se/
Werkplek en schoolbank
Er is lijkt mij wel degelijk een groot verschil tussen werkplek en schoolbank. Bijvoorbeeld: als trucker kun je gerust keihard meezingen met de muziek op je radio, in de schoolbanken wordt dat niet gewaardeerd. En zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken.
In het huidige tijdperk lijken de meeste banen op de schoolbanken (papier schuiven) en dus zullen ADHDers het waarschijnlijk nu lastiger hebben met passende baan vinden dan vroeger.