Eenzijdige beschouwing falende kleine basisscholen

Cijfers van de Onderwijsinspectie laten dat zien dat op een kleine basisschool het onderwijs
van mindere kwaliteit is dan op een grote, aldus in TROUW van 14 april. Trouw gaat echter wel heel eenzijdig met dit thema om en plaatst zich daardoor in de rijen van de educa-politieke Mammon.
Er is bij BON consensus over het domineren van de factor leraar voor de kwaliteit van het onderwijs. En de meeste BON-leden zijn er zich terdege van bewust dat bij het middelen van een sample uit een grote populatie het sample-gemiddelde bij grote steekproeven in het algemeen dichter bij het populatiegemiddelde ligt dan bij kleine. De meeste Nederlandse onderwijzers scoren bij een beoordeling nog steeds voldoende of beter. Het kan dus best om bovengenoemde redenen zijn dat er meer kleine scholen bij de inspectie als zwak te boek staan. Een ander gevolg van middeling zou zijn dat er ook relatief veel heel goede kleine basisscholen zouden moeten bestaan. Of dat wel of niet het geval is wordt in het redactionele commentaar van TROUW niet genoemd. En daarmee is de uitspraak en titel van dit commentaar “In het belang van het kind kan het beter zijn naar een grote school verderop te gaan” volksverlakkerij. Daarnaast zijn er twee andere mogelijk belangrijke oorzaken voor slechte kleine basisscholen: Onderwijzeressen wonen misschien liever in een (grote) stad dan in een gehucht en misschien zijn wel de in het dorp achtergebleven dorpelingen de minst intelligente en als daardoor (of om een andere reden) de leerlingen op kleine scholen minder dan gemiddeld intelligent zijn komt dat ook tot uitdrukking in de prestaties van die scholen. De mening van de redactie van TROUW dat op een gegeven moment bij het kiezen tussen een kleine onderpresterende doprpsschool en een grote school in de stad “de kwaliteit van het onderwijs moet prevaleren” is een waarheid als een koe in de weide en suggereert dat (gemiddeld) slechtere basisscholen in gehuchten een onwrikbaar gegeven is. En daardoor schiet het redactionele artikel van TROUW ernstig tekort.
Seger Weehuizen

2 Reacties

  1. Kwaliteit
    Toch zou ik wel eens veel kritischer willen kijken naar wat kwaliteit genoemd wordt. Ik ben bang dat dit vooral over de administratieve aspecten van het basisonderwijs gaat. Zijn er leerlingvolgsystemen, handelingsplannen? Wordt er gewerkt aan emotionele en sociale ontwikkeling?

    Ik betwijfel de kriteria van de inspectie.

    • Geen Silicon Valley in Onderwijsland
      De onderwijsmammon wil graag dat alle scholen keurig worden ondergebracht in één van zijn onderwijspiramiden. Ook onderwijsinspecteurs zijn citizens in het rijk van de geldduivel. In Onderwijsland mogen geen oncontroleerbare Silicon Valley-schooltjers ontstaan.
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.