Gisteren bij Paul & Witteman o.a. een discussie over onze economische situatie en de eventuele maatregelen. Aan tafel o.a. econoom en hoogleraar Rick van der Ploeg en ‘onze’ voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra.
De opvatting van Doekle om de economische dip waarin we verkeren op te lossen is (hoe kan het ook anders) ‘lonen matigen/bevriezen en een pas op de plaats’. Vooral geen loonsverhogingen dus.
Daarmee zal hij ongetwijfeld met name de mensen op de werkvloer ermee bedoelen en ik denk niet de topbestuurders. Die zorgen wel voor een ‘passende en gerechtvaardigde’ loonsverhoging voor zichzelf. Denk bijv. aan de schandalige loonsverhogingen die de VO-raad voorstelt voor bestuurders.
Helaas voor hem bleek Rick van der Ploeg (een deskundige en (hoog)leraar) een andere opvatting toegedaan. Van der Ploeg gaf met zijn expertise duidelijk te kennen dat de huidige economische situatie een andere is als die in de jaren ’80 en er dus een andere oplossing nodig is. Er moet juist geld in de economie gepompt worden , dus is het bevriezen/verlagen van lonen het slechtste wat we kunnen doen. In ieder geval niet in deze situatie. Wellicht op een later tijdstip wanneer de economie weer aantrekt.
Ook andere economen zijn deze mening toegedaan.
Van der Ploeg hekelde ook dat er bij vele instituties bestuurders aan het roer staan die geen/nauwelijks kaas hebben gegeten van wat de betreffende organisatie eigenlijk doet.
Hij haalde het voorbeeld aan van ex-minister Hoogervorst, nu bestuurder van het AFM.
Deze bestuurder die geen verstand heeft van financiële zaken moet wel controle uitoefenen op financiële instellingen.
Zelf (en waarschijnlijk doelde Van der Ploeg hier ook op) moest ik direct de link leggen met Doekle , namelijk , geen verstand van onderwijs , maar wel bestuurder van de HBO-raad.
Terugkomend op de discussie (en nu zien we ook weer waarom Doekle bestuurder is en waarom ons onderwijs door dit soort mensen dramatisch achteruit gaat), Doekle bleef bij zijn opvatting en liet zich niet overtuigen door een deskundige.
“Zo moet het en niet anders.”
Het is een trieste constatering dat dit soort mensen bestuursfuncties krijgen en heel waarschijnlijk binnen afzienbare tijd ook een politieke. Zijn ambitie voor een dergelijke functie heeft Doekle in ieder geval via deze uitzending duidelijk kenbaar gemaakt.
Ik wil er nog 1 woord aan toevoegen (meer heb er ook niet voor over voor zo’n man) : ‘Bah’
Vechten van de vorige oorlog
Doekle vecht met zijn pleidooi voor loonmatiging de vorige oorlog.
Heel grappig
Heel grappig vond ik de uitzending van netwerk van 23 maart jl, waarin Hoogleraar Harrie Verbon van de KUB stelt dat de pensioenleeftijd juist verlaagd moet worden.
Klik hier voor de uitzending
Als we het dan over on-orthodoxe maatregelen hebben ….
Tineke N
vond ook al dat je geen verstand van zaken hoeft te hebben om een tent te ‘managen’.
En lesgeven doe je door met de leerlingen regelmatig een potje thee te drinken.
Gewoon doorgaan met verdoeklen.
Probleem? vraag het Doekstra!
Ik vind het bizar dat een man die steeds geafficheerd wordt als voorzitter HBO-raad over ALLES zijn mening mag/moet geven behalve over het HBO.
En wat maakt de mening van deze Doekstra interessanter dan de mening van willekeurig welke passant op straat? Waarom slaagt Doekstra er steeds weer in om zich op de televisie te wringen? Dat mag je de redacties van die praatprogramma’s kwalijk nemen.
Plan van aanpak
Maar Bernard, begrijp je dat dan niet? Dat heeft alles te maken met ‘het plan van aanpak’! Toen Doekle voortvarend begon aan zijn klus, maakte hij eerst een plan van aanpak.
Een plan van aanpak houdt in dat je alles aanpakt: loonsverhogingen, uitnodigingen, enz.
Als bestuurder mag je pas meedoen als je eerst een dergelijk plan van aanpak hebt opgesteld. Hoe beter je plan van aanpak, hoe hoger je functie; en hoe hoger je functie, hoe meer je aanpakt.
Doekle, jawel, dat is me er eentje! Ik heb me laten vertellen dat hij het kabinet adviseert inzake the joint-strikefighter. En hij staat de VO-raad bij in hun gemene zaak voor hogere lonen: hij zal betogen dat een loonstijging van 70% nog beter is voor de economie dan een stijging van 60%.
Doekle Terpstra is het nederlandse equivalent van Paris Hilton: gewoon beroemd, zonder verdere reden. (Kunnen we Paris ruilen tegen Doekle: zouden de Britten daar intrappen?)
Britten?
Paris Hilton is Amerikaans, niet Brits (volgens Wikipedia althans).
Sociale Akademie
Waar je met Sociale Akademie en een hele hoop bluf al niet kunt komen. Wie zegt nu toch dat echte kennis belangrijk is? Doekle is het levende bewijs dat het gaat om presenteren.
geen kennis, maar kennissen
Het is de kennisseneconomie, dat is heel wat anders. Hoe meer en hoe belangrijker je kennissen zijn, hoe hoger je komt. Het verschil emt de standenmaatschappij van vroeger is slechts dat de hooggeplaatsten niet alleen oud geld en kerk zijn, maar ook vakbond en socialistische politiek (liberale politici haddenal voldoende kennissen door hun oude geld)
Doekle
Vooral de bluf is belangrijk.
Terpstra bij Pauw en Witteman. Kwantiteit die geen kwaliteit wil worden. Je zou tegen P&W willen zeggen, maak jullie faam waar en snijdt deze random woorden genererende pias de pas af. Witteman deed 2x een zwakke poging, die mislukten. Er zat nog een semi-permeabele persoon aan tafel: Vder Ploeg. Men luisterde dus niet echt naar elkaar maar herhaalde de vaste en ingestudeerde sjablonen. TV op z’n best: vaderlandse topklasse. Kan Jolles de hersenen van Terpstra niet eens scannen?
Willem Smit
Beste jongens en meisjes, beste BON-ners :
die Doekle T. (en andere bobo-isten) zitten daar ZOLANG jullie (leraren), wij (ouders) en anderen dat toestaan. Zodra we WILLEN, is het uit.
Maar zolang we aarzelen, gaan de zaken op dezelfde voet verder. Parafrase op Heijermans : de bonus wordt duur betaald.
Al begrepen wat de overeenkomsten tussen de diverse crises van “vandaag” zijn ? Wat de bron is van de onvrede die in de openbare ruimte, en elders, heerst ? Genoeg voorbeelden in de geschiedenis.
maarten
Zodra we WILLEN, is het uit.
Kun jij toveren, Maarten?
MPP
Maarten heeft gelijk
Ik word, op micro-niveau, volslagen moedeloos van de zelfverkozen machteloosheid die heerst in het onderwijs. Klagen klagen klagen, maar niet met de vuist op tafel slaan. Pogingen van mensen die dat wel doen worden gefrustreerd doordat ze de meute niet achter zich krijgen. De vrije dag gaat voor, op tijd zijn bij het kinderdagverblijf gaat voor, het nakijkwerk gaat voor, de eigen kans op een wit voetje bij de directeur gaat voor. Liever voor jezelf LC, dan de nek uitsteken om voor iedereen LD te regelen.
Twintig jaar geleden wist mijn leraar geschiedenis al precies te vertellen op welke manier het onderwijsveld, als ze maar zouden willen, terugdraaiing van de HOS zou kunnen bewerkstelligen. Ik weet nu precies te vertellen hoe ouders fatsoenlijk onderwijs voor hun kinderen zouden kunnen bewerkstelligen. In heel Nederland. Ik weet hoe leraren, die nu klagen dat er geen bekwame collega’s te vinden zijn, zouden kunnen bewerkstelligen dat het lerarentekort stante pede wordt opgelost.
Maar individuele belangen wegen altijd zwaarder dan collectieve. Overal, niet alleen in het onderwijs, alhoewel het boven beschrevene in het onderwijs misschien wel sterker is.
En dat classica
is klassiek. De economie wordt gestuurd door het gevecht tussen individuele belangen. En zeker de klassieke economen pleiten ervoor om dat gevecht van allen tegen allen ongehinderd te laten plaatsvinden. Dat zou zorgen voor het grootste gemene nut.
In andere culturen hebben ze tenminste nog hanengevechten om onlustgevoelens te kanaliseren. Bij ons gebeurd het in het echt.
toveren
ref : Hals, hierboven
Nop, vandaar deze duw ; wanhopig, zeg maar. Protocol van collectief onvermogen. De revolutie wordt zó lang uitgesteld als “wij”, leraren, ouders, studenten, het volk willen.
Dat ging niet altijd goed. Een enkel voorbeeld : Delacroix, schilderij uit 1840 : la liberté guidant le peuple (de revolutie van 1830, foutelijk 1789 toegeschreven). Nog een voorbeeld : Parijs, mei 1968.
Relativeren, mag dat ? www.universalmusic.nl/artist/kinderliedjes/?item=602
maarten
@Maarten
Ik denk, jij wil een nieuwe revolte, want velen blijven blind (en wellicht kwaadaardig).
Ik ben het met je eens. Die lijkt hard nodig
Om na te genieten…
… Doekle echt even sprakeloos als Rick van de Ploeg de onzin afstopt in Pauw & Witteman!
Een dag later komt Frontal21 (ZDF) met een Chronologie der Ahnungslosen.
verschillen en overeenkomsten kredietcrisis en onderwijscrisis
Dank voor de link Bonnie. De daily show in de VS heeft iets dergelijek gedaan als het ZDF.
Ik kan, eerlijk gezegd, nog enig begrip opbrenmgen voor de stoet aan maatpakken die, terwijl de ijsberg niet meer te ontwijken was, bleven volhouden dat het allemaal helemaal niet zo erg wordt. Uitspreken van de werkelijke toekomst zou per direct alle ellende verergeren: mensen zouden in de rij staan om hun geld te halen.
De onderwijscrisis heeft vergelijkbare ontkenners, maar daar heb ik geen goed woord voor over. Uitspreken van de zorgen heeft geen negatieve gevolgen voor het onderwijs, er stort niks in. Sterker nog, het zal zorgen voor extra inspanningen om een en ander te redden. En, als men slim is en hier en daar toegeeft dat er ook wel wat te ver is doorgedraafd zijn nieuwe leren etc, boren ze nog nieuwe zakken met geld voor de eigen organisatie aan ook.
Het grote verschil is natuurlijk in de AEX, er is geen OEX, geen Onderwijs exchange, waarbij aan een grafiekje is af te lezen hoe hoog de koorts is.
Het laatste en belangrijkste verschil: de ergste voorspellingen hebben het over een kredietcrisis van een jaar of 10, de meesten zeggen dar er eind 2010 weer een opleving komt. De onderwijscrisis duurt werkelijk 2 generaties voordat de kinderen die van school afkomen weer fatsoenlijk zijn opgeleid. De gevolgen ook zijn onvergelijkbaar. Die aandelen zijn allemaal nep, onze kinderen zijn echt en de enige toekomst die we werkelijk hebben.
immateriele bonus: een lintje
Naarmate ik meer van over het onderwijs in Nederland te weten kom vraag ik mij vaker af of politici dom zijn, corrupt zijn of gevangenen zijn van de demokratische spelregels. Verder worden op deze site vergelijkingen gemaakt tussen de bankwereld en de onderwijswereld, worden de toenemende salarisverschillen in beide werelden opgemerkt, en worden bij beide valse sturingsprikkels en bonussen vastgesteld. Hoge Pieten in het onderwijs krijgen geen echte bonussen zoals bankiers maar gaan er financieel wel op vooruit als zij de baas over meer mensen worden. In het onderwijs is het ook mogelijk om een bonus van eer te geven, maar dat is wel een bonus die niet gegeven kan worden zonder medeplichtigheid van politici: een lintje. De man die in Venlo al het voortgezet onderwijs dat aansluit op het basisonderwijs in één organisatie heeft ondergebracht heeft daarvoor een paar jaar geleden een lintje gekregen. De wenselijkheid van grote onderwijsconglomeraten wordt nu aangevochten , het werken met inhomogene leerlingenpopulaties is OUT en de basisvorming was een katastrophe. Op de school waarvan hij afkomstig is is een duidelijke tweedeling gemaakt tussen HAVO/VWO en VMBO en hij heeft in warrige verhalen de loftrompet voor basisvorming geblazen. Toch heeft hij een bonus gekregen in de vorm van een lintje! Vast niet tegen de zin van de lokale politici.
Seger Weehuizen
Een lintje….
Sommigen hebben dat nodig om zichzelf mee op te poetsen. Dat cera fidem!
Die lintjes horen vanzelfsprekend bij de leraren, die met hun voeten in ‘de modder’ staan, ware het niet dat die zo’n ding niet nodig hebben voor hun gevoel van zelfvertrouwen.
Komt nog bij dat die lintjes eigenlijk bedoeld zijn voor de MPP.
over lintjes
ref : malmaison, hierboven
Wim Kan zei het al : kijk eens in het naaimandje. Overbodige versiering. Wat betreft politici :
[1] ze zijn gemiddeld net zo dom, of intelligent, als wij allen ; wel meer myoop ; komt omdat ze er dicht op zitten – geen reflectie of meditatie ;
[2] ambitie drijft ze omhoog, naar een plaats die ze eigenlijk niet aankunnen > inflatie-effect, zeg maar ;
[3] politici zijn -van tijd tot tijd- corrupt, weliswaar niet de soort die in wetten staat, niettemin (op zulke momenten) even wezenlijk corrupt ;
[4] de combinatie van myoop en tijdelijk corrupt is een fundamenteel politieke eigenschap ;
[5] ze zijn elkaars gevangenen, niet noodzakelijkerwijs gevangenen van de democratie – ze hebben elkaar in een onuitwarbare houdgreep ; historisch zo gegroeid, zie ook [6] ;
[6] het politiek collectief heeft bewezen, inzake onderwijs niet capabel te zijn ; bovendien : politiek corrupt te zijn [zie 3].
Ergo, er moet een OA/Onderwijs Authoriteit komen, een instituut vergelijkbaar met de VWa, de FA, ZA, DNB, de ombudsman ; waar zaken inzake onderwijs zoveel mogelijk a-politiek worden ingericht ; OCW doet dan de politiek, en OA het echte werk.
Ad [6] : niet dat die instituten allemaal goed functioneren ; maar ze zijn tenminste ten dele ont-politiceerd. Als dat met onderwijs gebeuren kan, is er hoop op verbetering ; Plasterk zal het niet doen.
maarten
onderwijs index
ref : 1989 hierboven
Nee , zo precies als de AEX de desastreuze (financiele) ondergang van het collectieve NL registreert, zo precies is er geen OI/onderwijs index.
Maarre – – – BON is wel een (ruwe) index voor het onderwijs-onbehagen. BON kan en moet blijven indexen. Als het te laat is, omarmen P en B en D el notitie het desaster wel.
Of : gaan we de toestand ondertussen zelf proberen te verbeteren ?
Leraren-én-ouders-samen zouden dat kunnen. Samen met de restanten van goed onderwijs (de gymnasia, sommige kleine bijz.neutrale en confessionele scholen) moet het mogelijk zijn. In den Haag zijn ze bang voor goed gebaseerde en gecoordineerde acties in welk veld dan ook. Klein beginnen, het heeft een kans.
maarten