Dit jaar geen gratis schoolboeken

De schoolboeken voor het voortgezet onderwijs worden dit jaar niet gratis. Het kabinet ziet geen kans dit tijdig te regelen, mede door de Europese aanbestedingsregels. Bovendien zou het eerder vastgestelde bedrag van 308 euro per leerling niet voldoende zijn.
Ingewijden in politiek Den Haag hebben een bericht hierover in het NOS Journaal donderdagavond bevestigd. Het kabinet buigt zich vrijdag over het probleem. Naar verluidt streeft de regering ernaar de ouders dit jaar toch tegemoet te komen. Dat zou kunnen via de Belastingdienst.
Fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Arie Slob, zei in het journaal dat hij ervan uitgaat dat de zaak goed wordt geregeld.

(Bron: ANP)

Volgens het 8 uur journaal moeten de ouders de ‘gratis schoolboeken’ eerst voorschieten.

30 Reacties

  1. Litanie
    De HSL
    Het lukt ze niet
    Betuwelijn
    Het lukt ze niet
    Trein op tijd
    Het lukt ze niet
    Eerlijke schoolexamens
    Het lukt ze niet
    Rinnooy – Kan
    Het lukt ze niet
    De motorclub
    Het lukt ze niet
    De belastingdienst
    Het lukt ze niet
    CWI-IND
    Het lukt ze niet
    Portugal doelen
    Het lukt ze niet
    Prachtwijken
    Het lukt ze niet
    Gratis schoolboeken
    Het lukt ze niet …

    • Je kunt het ook omdraaien ()
      Ach, 1945.. Wees blij.
      De nieuwe zorgverzekering ging wel door. En heeft niets dan ellende met zich meegebracht…………….

      Historia vitae magistra

      • M’n broer zegt altijd….
        Alle ellende is ooit begonnen met iemand die van z’n stoel opstond met het idee: “ja, dat ga ik nou eens doen”

      • niet terzake
        “De nieuwe zorgverzekering ging wel door. En heeft niets dan ellende met zich meegebracht…………….”

        Hoewel dit geheel buiten de orde is, vertel van de ellende !

    • Dit kabinet is – wat zullen we zeggen – …..
      … 3 x 100 dagen oud en ziet er nu al uit als een oud gecraqueleerd schilderij vol met barstjes.

  2. Uitstel of afstel
    Hopelijk komt van dit uitstel afstel.
    Ik zie al die scholen al lekker Europees aanbesteden.
    Een Spaanse of Bulgaarse Iddink die ons van boeken gaat voorzien…..

    Of zouden al die “Iddinks” stiekem een kartelletje vormen zodat onze eigen Iddink (tegen 10% provisie) toch gewoon de klus mag klaren?
    Heeft Neelie ook weer iets te doen.

  3. Die gratis schoolboeken
    Klopt het nou dat het de bedoeling is dat de boeken ná dit schooljaar wél Europees aanbesteed moeten worden? Als ik het goed begrepen heb, is het de bedoeling dat je eisen moet gaan opstellen waaraan het boek moet voldoen, en dat je dan op het bod van de laagste bieder in moet gaan.

    Maar als ik in klas 1 dit jaar methode A heb ingevoerd, dan zal ik in klas 2 volgend jaar vanwege de opbouw van de lesstof toch echt met methode A verder moeten gaan. Mag ik dan als eis stellen: “Het boek moet van methode A zijn”, of voldoe ik dan niet aan de regels omdat ik concurrenten buiten de deur houd? En moet ik dan allerlei kronkelcriteria gaan verzinnen waar dan heel toevallig als enige methode A uitkomt?

    Ben benieuwd of de uitgevers zelf nog met dit soort voorbeeldlijstjes met criteria gaan komen. “Ondanks de moordende concurrentie met die geslepen Bulgaren de order toch weer binnen kunnen slepen.”

    • Nederland laat zich vaker verrassen
      De Europese regelgeving heeft al veel vaker de Nederlandse regering voor onaangename verrassingen gesteld. Het blijkt dat de vertegenwoordigers van de Nederlandse regering in Brussel niet voldoende opletten. Nederland was bevoorbeeld helemaal niet voorbereid op de gevolgen van de Europese bepalingen over fijnstof voor het Nederlandse wegen- en huizen-bouwbeleid.
      Seger Weehuizen

    • Methode A
      Ik weet niet of je mag zeggen dat je methode A wil. Wat je vast wel mag zeggen is dat je 1 methode wilt voor klas 1 tot en met 4/5/6.

      • Methode A, maar dan nog
        Dus stel, ik wil over drie jaar een nieuwe methode in gaan voeren voor de onderbouw. Ik wil methode B, want die is beter (de minst slechte). Maar ik mag dan niet zeggen: “Ik wil methode B”. Ik moet dan de criteria waarop ik methode B heb gekozen in detail gaan opschrijven voor de aanbesteding, dan afwachten welke uitgevers zich in dat profiel vinden passen (C en D doen al geen poging meer), die zelf “beoordelen” (A en E vallen alsnog af) en dan B kiezen omdat die als enige overblijft? Of kan uitgever X een rechtszaak tegen mijn school aanspannen omdat methode E volgens uitgever X ook aan mijn criteria voldoet maar goedkoper is? Uitgever X zal dat niet doen, maar deze hele manier van werken is dus sowieso een onzinnige tijdverslinderij. Een schoolboek is geen asfaltweg; ik snap gewoon niet hoe deze vorm van “concurrentie” serieus genomen kan worden. Ik zie de websites met kronkelcriteria, gevoed door docenten en uitgevers, al uit de grond schieten.

        • Jan Slob (?)
          Vanmorgen Jan Slob op de radio die (eindelijk) hetzelfde probleem formuleerde. Hij kon zich nietindenken dat hiervoor europese concurrentie mogelijk is. Maar ja… er zijn regels he? En daar moeten we aan voldoen.

          De zoveelste situatie waarin regels (met wellicht goede bedoelingen) worden geformuleerd waarbij de uitwerking ervan volslagen niet te voorspellen is. Dat heeft enerzijds te maken met de kwaliteit van de wetgevers, anderzijds met de onmogelijkheid om regels te maken die universeel toepasbaar zijn.
          Tenslotte is er ook nog het eit dat de politiek belang heeft bij zo onduidelijk mogelijke regels omdat ze anders niet allemaal thuis kunnen komen met “we hebben helemaal onze zin gekregen”

        • krant
          Paul, Ralph, en ik hebben een paar dagen geleden een artikel met precies dit punt (en nog een paar andere) naar Trouw gestuurd. Nu kijken of ze het plaatsen voordat het oud nieuws is geworden 🙂

      • BON kan helpen
        Zijn er geen BON-leden die wat betreft betaald werk op non-actief staan die voor de verschillende vakken “linux”-leergangen willen schrijven?. De leerlingen laden het studiemateriaal down, eventueel in een door hun eigen docent aangepaste vorm en printen het uit. Er zijn tegenwoordig voor een habbekrats Thermobindgeräte en Laminiergeräte verkrijgbaar waarmee men zelf losse blaadjes tot een net boek kan omvormen. Superflexibel en ruimte voor de docenten om eigen accenten te leggen.
        Seger Weehuizen

        • Een klein deel bestaat al
          Voor wat het waard is: voor een aantal vakken bestaan dergelijke ‘open source’ boeken al. Geheel en al gratis te downloaden want opgeluisterd met advertenties. Als de uitgaven over Financieel Management representatief zijn voor de andere onderwerpen is dit prima studiemateriaal. Zie studentensupport.nl/.

    • Boeken toch wel doorgegeven?
      Ik neem toch aan dat de school nu voor een klas boeken koopt en dat deze aan het eind van het jaar per docent weer ingeleverd moeten worden. Stempeltje van docent op het kaartje en dán pas de forse borgsom terug. Dan kunnen dezelfde boeken minstens 5 jaar aan de volgende klassen worden doorgegeven. Met zo’n systeem lijkt me 300 euro wel haalbaar, anders niet. Ik kan me jaren herinneren dat ik 600 euro kwijt was voor de schoolboeken.

  4. Populistische politiek !!
    dat was toch te verwachten………………….gratis schoolboeken is natuurlijk populistische politiek !!

    Ten eerste bestaat “gratis” niet en ten tweede, iets wat je zo maar krijgt, daar ben je niet zo zuinig op, dus wat gaat er met die boeken gebeuren aan het einde van de rit ?

    Maar ja verder kijken dan je neus lang is, daar hebben sommigen toch nooit van gehoord, anders hadden ze dat van Europese Aanbestedingsregels wel geweten.

    Nu komen ze plotseling met het argument een Nederlands schoolboek drukken in Griekenland, dat kan toch niet ? Nou de Telegraaf die je in Barcelona koopt is daar ook gedrukt !!

    Van de digitale snelweg hebben ze waarschijnlijk ook nooit gehoord in Den Haag, ze hebben slecht opgelet tijdens die 100 dagen tournee….

    Liever Beter Onderwijs dan gratis schoolboeken !!

    Joao

    • Maar houdt wel het “schoolgeld” laag
      Natuurlijk heb ik als ouder liever beter onderwijs dan gratis schoolboeken. Maar ik heb wel als ouder de indruk dat ik er om 2 redenen veel te veel voor betaal. (Naar ik denk) verdienen de uitgevers en de tussenpersonen er te veel aan. Maar ook kan de uitvoering van de boeken voor veel vakken beknopter en minder luxieus. Alle zwamverhalen en onnodige tierlantijntjes verwijderen. Dan hoeft bovendien de leerling niet een jaar later zijn boek, waarin hij goed de weg weet, weer af te staan. De kosten van de boeken die door de ouders betaald worden in plaats van door de school fungeren als schoolgeld. Dat moet (zonder de kwaliteit van het lesmateriaal aan te tasten) zo laag mogelijk zijn.

      • Schoolboeken niet gebruiken
        ik heb een keer op de PA voor het vak muziek verplicht een uitgave moeten aanschaffen a 40.= Euro (toen in 1982 Hfl. 40.=), ik heb het boek nooit gebruikt.

        Ik heb er wel diverse malen om gevraagd of het boek nog gebruikt werd en telkens was het antwoord “Ja dat komt nog”, welnu dus nooit, dus 40.= Euro over de balk gegooid, want het jaar daarop hadden ze weer een andere uitgave……………..

        Joao

        • Of rekenmachine
          Een collega moest voor zijn kind op het VO een grafische rekenmachine à € 100 aanschaffen. Je raadt het al …… nooit gebruikt!

          • je moet wel
            Op een van die zeldzame keren dat ik mijn dochter met huiswerk mocht helpen zat er zowaar toch een onderdeeltje van een eindexamenopgave bij dat niet, of niet anders dan met veel werk, zonder een grafische rekenmachine op te lossen was. Het aanschaffen van een grafische rekenmachine blijft, zo lang zij voorgeschreven is, dus een verantwoorde investering.
            Seger Weehuizen

      • Seger,
        Troost je uit

        Seger,
        Troost je uit geldgebrek van de scholen zal de diefstal van de uitgevers toenemen middels de illigale schoolcopie

  5. Geld tegoed
    We hebben nog een bak geld tegoed.
    Volgens Arie Slob bestaat er een afspraak uit het midden van de jaren zeventig dat basis- en voortgezet onderwijs kosteloos zouden moeten zijn.
    Daarom is hij nu zo blij dat de schoolboeken – volgens die afspraak – nu eindelijk gratis zijn, en ook teleurgesteld dat het feestje weer even niet doorgaat.
    Zo hebben we nog het dubbeltje van Kok en een berg schoolboekengeld van de overheid tegoed.
    Alles bij elkaar opgeteld en nog wat rente er bovenop……..héél wat!
    Maar ja, het Nederlandse volk laat zich uitzuigen op alle mogelijke manieren en met het slechtste belastingklimaat dat maar denkbaar is.
    Het Nederlandse volk let namelijk niet op.

    • Geniaal!
      Laten we met zijn allen minder belasting betalen! Wellicht krijgen we dan wel dezelfde gezondheidzorg van Burkina Faso (alles uitbesteed aan het rode kruis), dezelfde wegen van Irak (heerlijk vol gaten) en de gelijkheid in welvaart als in Indië (sloppenwijkje meer of minder).

      Historia vitae magistra

      • Zeker cynisch bedoeld?
        Wat doen we in Afganistan, wat doen we met al die bodemloze putten, wat doen we met al die subsidieslurpende stichtingen, wat doen we met die VO- en PO-raden, wat doen we met die zieligheidsindustrieën.
        Dacht je nu echt dat die uit naastenliefde voortkwamen?
        Ze zijn er alleen voor zichzelf.
        Gun liever je eigen mensen wat meer bestedingsruimte, daar wordt de hele wereld beter van.

      • Precies, BT de Jong
        dat krijg je als je de belastingen verlaagt.

        Als en nog minder geld binnenkomt, zal het kabinet niet zeggen, dat de militairen uit Afghanistan terug moeten, maar het heeft wel weer een nieuwe smoes om de toch al boterzachte toezeggingen over de onderwijssalarissen weer niet na te komen.

        If you pay peanuts, you will get monkeys.

        • eerst saneren dan spenderen
          De Zelfstandige Gymnasia krijgen per (VWO)leerling minder betaald dan brede scholengemeenschappen maar behalen betere resultaten. Voor mij is dat een betrouwbare aanwijzing dat een herstructurering van het onderwijslandschap die leidt tot alleen maar kleine gespecialiseerde scholen er voor kan zorgen dat met hetzelfde geld betere onderwijsresultaten gehaald worden. Dat de Zelfstandige Gymnasia toch groot zijn komt omdat de overheid de stichting van nieuwe zelfstandige VWO-scholen tegenhoudt.
          Seger Weehuizen

    • Kwartje van Kok
      ‘..dubbeltje van Kok’?
      Hoe kan ik zo dom en naïef zijn om te denken dat ze met een ‘dubbeltje’ tevreden zouden zijn als ze een ‘kwartje’ kunnen plukken.

Reacties zijn gesloten.