23 Reacties

  1. Ook BNR Nieuwsradio meldt oprichting www.ontevredenstudenten.nl
    Op www.ontevredenstudenten.nl kunnen alle klachten worden aangemeld, dus voor zowel MBO, HBO als WO.

    • Wie kinderen heeft op het HBO of WO
      Ik heb via de mail gevraagd of ouders ook mee kunnen doen aan de enquête en het antwoord was: heel graag. Dus ouders, geef je mening op www.ontevredenstudenten.nl.

    • ontevredenstudenten.nl
      Bron

      ‘In een periode van acht weken heb ik soms maar vijf lessen.’’ Mbo’er Joël van Houten baalt van het nieuwe leren.

      Een maand geleden richtte Van Houten met Ben Steenbergen de website ontevredenstudenten.nl op. Een forum waar studenten van mbo, hbo en universiteiten hun klachten over het onderwijs kwijt kunnen. De teller staat inmiddels op ruim 250. Bijna 1500 keer hebben studenten hun instelling beoordeeld. Het mbo komt gemiddeld uit op een 3,7, hbo op 5,8 en universiteiten op 6,3.

      “Studenten moeten competenties leren die niets te maken hebben met de opleiding,’’ legt Van Houten uit. ,,Zo klaagt een student van de opleiding Sport, Management en Organisatie dat hij websites moet bouwen.’’

      De meest gehoorde klacht is dat studenten zeker twee tot drie maanden moeten wachten op de uitslag van een tentamen. Verder hebben veel studenten kritiek op de lessen van docenten. Die zijn slecht op de hoogte van het lesprogramma en brengen weinig inhoud. In het hbo staan vaak ouderejaars studenten voor de klas. Docenten moeten ook erg wennen aan het feit dat ze nu ‘coach’ en ‘begeleider’ zijn.

      Joël van Houten doet zelf de opleiding Multimedia op het ROC Midden-Nederland. ,,Voor de verplichte basisvaardigheden krijg ik acht weken de tijd, maar die kan ik makkelijk in anderhalve week afronden.’’ Hij ziet zijn docent maar één keer in de twee maanden. Begeleiding is er nauwelijks. ,,Het meeste leer ik van een medestudent, die al veel van de opleiding weet. Voor de rest haal ik mijn informatie van internet.’’
      ….
      Vooral de overgang van vmbo naar mbo is voor veel studenten een struikelblok. ,,Ze zijn de zelfstandigheid niet gewend en worden onvoldoende begeleid,’’ zegt Mark Brakel, voorzitter van het scholierenactiecomité LAKS. ,,Vmbo’ers schrikken van de chaos in het mbo.’’

  2. Domme studenten
    Ze begrijpen er helemaal niets van. Als ze straks vierde jaars zijn, dan mogen ze zelf eerste en tweedejaars begeleiden. Dat maakt onderdeel uit van hún studie.
    Mensen leren het beste van anderen die er ook niets van weten. Zo construeer je sociaal je eigen kennis.

    Dit is geen halfwaardetijd van 3 jaar voor kennis meer, dit is de definitieve vernietiging voor die verderfelijke kennis. [Opmerking verwijderd. Ongepast :: Ralph]

    • 1945 ik ben best nieuwsgierig naar de opmerking
      die werd verwijderd: hij is ongepast, maar vast en zeker niet onterecht! Dit verhaal is werkelijk niet te geloven! Iedere keer lukt het de competentie-rakkers om een opleiding volledig om zeep te helpen. Helaas vliegen die stoere besturen er niet uit, want voor wat hoort niets. Zijn hier schijnbaar niet verantwoordlijk voor.

      Alweer: een plan van aanpak hebben ze wel [jij pakt schaal 17 alvast aan, dan pak ik voorlopig schaal 16 aan] en daarbij kijken ze optimistisch vooruit [draaien we ons nu even om, zodat we met de rug naar de problemen toestaan: want je kunt, zolang je ogen van voren zitten, naar iedere kant toe optimistisch vooruit kijken!]. En gelijk hebben ze, want met zoveel geld op zak ziet de wereld er vast wel erg mooi uit. Niet verdiend, en toch gekregen. -Dat sommige lagere schooltjes inmiddels zo smerig zijn dat de leraren ze maar schoonhouden, dat er daken lekken en dat er niet alijd een docent meer aanwezig is, en dat dat verband houdt met hun gedrag, dat te bedenken is ze teveel gevraagd…

  3. Ze doen niets.
    Nu gaat het echt heel erg mis voor de docent en het instituut school. Uit deze sites ontstaat het beeld dat de docent lui, incompetent en ongeïnteresseerd is. Het belangrijkste argument hiervoor is het gering aantal lesuren.
    Nogmaals de feiten.
    De besturen geloven in de stelling dat alle te bestuderen stof zelfstandig eigen gemaakt kan worden. Iedereen kan alles zelf leren en begrijpen.
    Alle maatregelen van de besturen zijn gebaseerd op dit uitgangspunt.
    Het enigste wat een school nog moet doen is er voor zorgen dat de student werkt en dat hij iets te werken heeft.
    Dus worden docenten ingezet als ontwikkelaars van allerlei projecten waardoor de studenten aan het werk kunnen en als tutoren en studieloopbaanbegeleiders waardoor de studenten aan het werk gaan.
    Hierdoor houd je van elke 4 a 5 docenten er ongeveer 1 over voor les in het hbo. Anders gezegd: je koopt nog maar 7 docentencontacturen per jaar voor les per student. Ga je met 30 studenten in een hok zitten dan is er dus ruimte voor 30 * 7 = 210 uren les per jaar en dat is dus slechts 7 uren per week.
    De besturen geloven in de stelling dat alle te bestuderen stof zelfstandig eigen gemaakt kan worden. Iedereen kan alles zelf leren en begrijpen.
    De besturen hanteren dit uitgangspunt, ik niet en met mij velen docenten niet en jullie dus ook niet.
    Corgi

    • Twintig jaar corgi
      Zijn wij niet serieus genomen. Er is chaos ontstaan in het onderwijs. Nu komt er kabaal; het onderwijsland raakt in rep en roer.
      Ik hoop dat hiermee de akker voldoende wordt omgeploegd en dat we weer kunnen gaan werken aan de reconstructie van goed onderwijs.

      • Ik hoop dat hiermee de akker voldoende wordt omgeploegd
        Dit is mijn zorg op dit moment met deze site want het lijkt er nu sterk op dat wij allemaal tegenover elkaar komen te staan. De docenten tegenover de besturen en de studenten tegenover de docenten etc. etc.
        Het moet duidelijk zijn dat niet alle, of misschien wel de meeste, docenten het volstrekt niet eens zijn met de besturen. De studenten moeten tegenover de besturen staan en niet tegenover de docenten.
        Klagen mag gerust, klachten indienen ook maar je moet wel weten waarover en bij wie. BON heeft haar manifest waaruit blijkt dat wij het niet eens zijn met de uitgangspunten van de besturen. Deze studenten hebben (nog) niets. Er zijn zelfs geen regels wat je als student van een instelling mag verwachten in het hbo.
        Hun klachten zijn zo veel te gemakkelijk weg te leggen. Wat ik hoop is dat de politiek snel zal inzien dat al deze klachten een onderzoek nodig maakt en het liefst een parlementaire enquête. Waar ik op doel is dat de sfeer in de gebouwen richting vriespunt gaat en dat is voor niemand goed en vooral niet voor goed onderwijs. Omploegen heeft als doel zaaien en laten we hopen dat we niet al te lang meer hoeven te ploegen.
        Voor mij licht de schuld voor de volle 100% bij de besturen en hun intenties en uitgangspunten. Daar moet flink geploegd worden.
        En natuurlijk zijn er ook “slechte” docenten en daar moet ook zeker iets aan gedaan worden maar daar zit niet de oorzaak van de onderwijspuinhoop.
        Corgi

        • Wijsheid hebben we nodig
          Er is in het onderwijs meer wijsheid nodig. Er lopen in meerderheid verstandige mensen rond die zo goed mogelijk hun best doen; ook onder managers(!). Maar de blaaskaken, handelaren en geldwolven hebben de boventoon gevoerd.
          Er moet weer ‘regie’ komen en die moet worden gevoerd door ‘wijze’ vrouwen en mannen.
          Net zoals dat in de klas gaat “En nu allemaal de koppen dicht / Zo gaan we het doen / En ik wil jullie pas weer horen als het werk af”.
          Daarvoor moeten we wel een poosje alle inspraakprocedure’s op volume nul zien te krijgen.
          Misschien dat we een centraal inspraakorgaan in Slochteren kunnen organiseren; daar is veel ruimte ontstaan door het leeglopen van de aardgasbel. Dat kan dan met een pijpleiding onder de Waddenzee worden doorverbonden met de onderwijsdenktank op Schiermonnikoog.

          • Volgens mij zijn wij wijs genoeg
            Maar zijn we tegelijk te inschikkelijk geweest. De enige manier om nog een beetje status terug te krijgen, is STAKEN en zeggen dat we onder deze omstandigheden geen goed onderwijs kunnen garanderen. Harde actie en een parlementaire enquête zijn nodig, anders krijgen de docenten straks de zwarte piet toegespeeld, terwijl anderen vrijuit gaan.
            Dus als straks de cao van de BVE inderdaad wordt uitgekleed, moet het VO en HBO zich solidair verklaren en in actie komen.

      • Ik vind het een serieuze optie worden:
        naar België of privéonderwijs voor je kind. Ik ben benieuwd hoe lang deze kruik nog blijft drijven ..

        • 48.000
          Naar verluidt volgen al 48.000 NL studenten onderwijs in België, je kind zou dus niet het enige zijn!


          Marten

          • Lijkt me erg veel
            Heb je een bron Marten? En misschien is het voor mensen uit Zeeuws Vlaanderen sowieso ook de meest nabije opleiding van hun keuze.
            Kortom: als het om getallen gaat, dan ben ik altijd wat voorzichtig met het overnemen daarvan.

          • Gouden citaat
            Wie weet het onderwijskundige adres waar dit citaat begrepen wordt?


            Volgens Naert zijn veel ouders ontevreden over het individuele Nederlandse onderwijs. “Je stelt een docent voor een onmogelijke taak als hij niet klassikaal kan lesgeven. Het is namelijk niet te doen om je aandacht gelijkmatig over 28 leerlingen te verdelen en dat is wat je aan hem vraagt met individueel onderwijs. Je kunt de lessen niet in 28 stukjes knippen, maar een docent kan wel klassikaal 28 keer hetzelfde uitleggen, zodat zelfs de zwakste leerling het na die 28ste keer doorheeft. Door het individuele onderwijs in Nederland zijn de ‘contactmomenten’ tussen docent en leerling laag. Ik zie de prestaties van Nederlandse kinderen vaak verbeteren als ze éénmaal in Vlaanderen op school zitten. Het is gewoon zo dat je met klassikale lessen betere begeleiding kunt geven


            Rekenkundig: 1 les van 50 minuten in een klas van 28 leerlingen levert gemiddeld ongeveer 100 seconden individuele aandacht per leerling op. Na een lesdag met 6 lessen heeft een gemiddelde leerling dus 10 (tien!) minuten individuele aandacht genoten. Van 6 docenten 10 min per dag!

  4. Idee voor Jan de Vries (CDA)
    Verder wordt er inderdaad veel gebruik gemaakt van vierdejaars studenten; maar dat is onderdeel van het lesprogramma van de vierdejaars.

    Idee voor Jan de Vries (CDA):
    Neem in het lesprogramma van 5 HAVO en 6 VWO op dat leerlingen les geven aan brugklassers. Dat levert heel veel competenties op.
    Daarmee hebben ze ook voldaan aan hun maatschappelijke stage.

  5. geen eenheidsworst
    Met mate gebruik maken van GESELECTEERDE ouderejaarsstudenten hoeft soms geen bezwaar te zijn. Deze studenten moeten daarvoor i.h.a. natuurlijk wel in geld betaald worden en niet in studiepunten.
    Uit mijn eigen middelbare schooltijd herinner ik mij dat ik in de klas vaak met mijn gedachten afwezig was. Daarom heb ik veel langer over mijn gymnasiumopleiding gedaan dan nodig zou zijn geweest. Wat betreft de natuurwetenschappen zou voor mij afstandsonderwijs veel beter zijn geweest. Maar nu wat het hoger beroepsonderwijs betreft: Als je wilt dat de mensen zelfstandig leren hoef je voor de meeste onderwijsonderdelen helemaal geen gebouw te hebben en het is absurd dat veel scholen een aanwezigheidsplicht hebben zonder dat er lesgegeven wordt. Niet iedereen werkt efficiënt in groepjes. Als ik me bezig houdt met een nieuw onderwerp zou al dat gepraat mij maar storen in mijn denken. Als je iets meer van het onderwerp weet of vastgelopen bent omdat je iets niet begrijpt of ergens niet uitkomt is het fijn dat je vragen kunt stellen maar daar ben je dan aan toe. Maar dan heb je meer aan een goede vakdocent dan aan medestudenten uit hetzelfde of een hoger studiejaar. Het systeem waarbij je thuis huiswerkopgaven maakt –zoals dat op de middelbare school was- die dan in de klas door de docent besproken worden lijkt me nog steeds een efficiënte manier van studeren. Voor de exacte vakken kan uitgekiend afstandsonderwijs zoals dat door de Fernuniversität zu Hagen wordt gegeven zowel goed als goedkoop zijn. (Voor studenten was het tot voor kort gratis). Als bij het leren van talen het vertalen nog belangrijk zou zijn zou veelvuldig contact met docenten om de vertalingen door te spreken noodzakelijk zijn en ook leiden tot verbeterde uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands. Vertalen zou daarom weer hoofdschotel moeten worden bij het talenonderwijs. Vertalen is bovendien leuk en creatief. Voor klassieke talen is frequent contact met de docent onmisbaar.

    • natuurwetenshappen en afstandsonderwijs
      Ik kan jouw ervaringen moeilijk tegenspreken. Kennelijk denk je dat afstandsonderwijs in jouw geval beter geweest zou zijn.
      Ik denk dat afstandsonderwijs inderdaad beter is als het reguliere onderwijs in de HNL schiet, als het een rommeltje is tijdens de lessen of als de docent zijn vak niet verstaat. Helaas is een combinatie van deze omstandigheden niet langer ondenkbaar. Maar als uitgesproken beta kan ik enkel opmerken dat mijn uitstekende docenten er voor hebben gezorgd dat elke vergelijking met afstands onderwijs volledig mank gaat. Men inspireerde, legde verbanden en was soms voldoende streng.

      Ook nu kom ik vaak studenten tegen waarbij ik denk dat een goede leraar in het middelbaar onderwijs hen kilometers verder zou hebben geholpen.
      Juist bij de abstracte en moeilijke exacte vakken zijn de verschillen tussen een goede en een slechte leraar enorm.

Reacties zijn gesloten.