De objectiviteit van de onderwijsinspectie.

Ik heb hier eens gekeken

www.schoolvoorbeelden.nl/index.php

en ik sta eigenlijk versteld van het enthousiasme waarmee onze onderwijs inspectie zich bezighoudt met experimenten en vernieuwingen in het onderwijs. Ben ik de enige die dat vind?

Met vr. groeten

19 Reacties

  1. De inspectie loopt hard
    De inspectie loopt hard achter de nieuwste trend, groepswerk is leuk afwisselend en leerzaam, aan. Op grond van welk onderzoek….De directie wil vervolgens graag bij de inspectie in de smaak vallen en verklaart vervolgens projecten als doel op zich. Leerdoelen worden niet meer geformuleerd laat staan geevalueerd, het moet liefst vakoverstijgend zijn en iedereen moet meedoen. Uitgevers ruiken weer een markt en starten projectenreeksen want niemand verwacht immers nog (laat staan waardeert) dat een docent eigen materiaal maakt. De uitgever verdient weer aan de hapklare brokken die hij zijn leerlingen toe werpt.
    In hoeverre dit type onderwijs past in de pedagogische visie van de school (alg. bijz.), mag niet besproken worden. Gewoon allemaal enthousiast meedoen is het parool. Want als je kritisch bent krijg je het verwijt van cynisme naar je hoofd. En dat is heel erg want dat ondermijnd het gezag van de directie.
    Helaas een verhaal uit de praktijk.
    O ja, en als leerlingen door dit gesodemieter de overgangsnormen niet halen stelt de directie die gewoon bij. Want je moet bij de inspectie de goede doorstroomgetallen kunnen presenteren. dan ben je met je vernieuwing voorlopig weer heel succesvol en wordt de inspectie bevestigd in haar waan.
    Maar wie bewaakte nou ook al weer de kwaliteit van het onderwijs…?

    • methode
      .. er zijn zelfs scholen waar je als docent absoluut niet mag afwijken van de methode.
      De methode is heilig en een leidraad voor alles. Jij als dom docentje hebt niet genoeg vaardigheden in huis om zelf lesmateriaal te kunnen ontwikkelen.

      Met het huidige niveau van de leraren zou ik ook bijna geneigd zijn ‘wijk maar liever niet van de methode af’, maar dat is weer een ander probleem.

      • inspecte lager PO
        In de nieuwsbrief van een lagere school las ik:
        “Zij (inspectie) concludeerder, dat de school kwalitatief goed onderwijs verzorgde. Sterke punten hierbij waren: de inrichting van het zorgsysteem, het schoolklimaat, de resultaten van de leerlingen en de betrokkenheid van ouders bij de school”
        Prima toch!
        Echter dan het vervolg.
        ” aandachtspunten voor de toekomst zijn: de systematische evaluatie van de leerlingopbrengsten, het geven van onderwijs in leerstrategieen en de planmatige uitvoering van de leerlingenzorg in de groep. Als tip gaven de inspecteurs aan het onderwijs nog uitdagender te maken voor de leerlingen door bijv. excursies te plannen, mensen uit te nodigen in de groep, nieuwe werkvormen toe te passen, enz.”

        Waar bemoeit die inspectie zich mee? De resultaten zijn goed en dan toch andere werkvormen?

        • Helaas
          Helaas is dit gebruikelijk. De inspectie dwingt scholen een bepaalde pedagogische richting op. De resultaten maken de inspectie geen donder uit lijkt het.

          Een school met goede resultaten die niet de pedagogiek van de inspectie volgt (HNL) krijgt een slecht rapport en een school met slechte resultaten maar die wel HNL volgt krijgt een goed rapport van de inspectie.

          • Inspectie en HNL
            Misschien is het al eerder op het forum langsgekomen, maar als de inspectie het HNL-gehalte keurt, wáár, wanneer en door wie is dan vastgelegd dát ze dat moeten doen?

          • Hoofdinspecteur PO
            komt uit de gelederen van het ministerie zelf. Was directeur VO bij het ministerie van OCen W onder Adelmund.

          • Het wordt natuurlijk anders omschreven
            Waarschijnlijk staat er ergens iets in de trant van dat de scholengebruik moeten maken van moderne onderwijs inzichten. Net als dat je van artesen verwacht dat ze op de hoogte blijven van recente inzichten.

            In elke normale situatie si dat ook volslagen logisch. Dat er in het onerwijs een stelletje sekte aanhangers met de kop boven het maaiveld uit zouden komen, daar was bij het formuleren van die eisen vats nooit op gelet. Of juist wel en is het ooit als politisering van het onderwijs bedoeld (alles is gelijk)

            Daarnaast is de baas van de inspectie een dame die vroeger hoog was bij het procesmanagement VO (de invoerders van studiehuis en 2e fase)

          • Huidige hoofdinspecteur VO
            Bio van de site van de inspectie:
            Jelle Kaldewaij hoofdinspecteur voortgezet onderwijs 01 | 11 | 06

            De heer dr. J. (Jelle) Kaldewaij (52) treedt op 1 februari 2007 aan als hoofdinspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs. Hij neemt de portefeuille voortgezet onderwijs voor zijn rekening. Momenteel is de heer Kaldewaij lid van het bestuur van de Faculteit der Letteren van de Universiteit Leiden. Zijn grote inhoudelijke deskundigheid en ruime managementervaring leveren een uitstekende combinatie voor zijn nieuwe functie als hoofdinspecteur.

            Vanuit zijn achtergrond als taalwetenschapper startte hij als docent Nederlands en studieleider in het voortgezet en hoger onderwijs.
            Vanaf 1989 heeft de heer Kaldewaij ruime ervaring opgedaan in diverse onderwijsgerelateerde managementfuncties. Voor zijn huidige functie werkte hij onder meer als directeur bedrijfsvoering van het Interfacultair Instituut voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Studievaardigheden (IVLOS) van de Universiteit Utrecht en als directeur Afdeling Talen van de Faculteit Educatieve Opleidingen van de Hogeschool Utrecht.

            Ook zijn nevenactiviteiten zijn een weerspiegeling van zijn brede ervaring en belangstelling in het onderwijs. Zo was hij actief als voorzitter van Vereniging van Leraren Levende Talen, als voorzitter van het Platform Vakinhoudelijke Verenigingen Voortgezet Onderwijs, als secretaris van de Stichting Beroepskwaliteit Leraarschap en was hij lid van de Raad van Advies van het CITO en de SLO.”

          • Andere persoon
            De 2e fase toverkol is dus blijkbaar recent vervangen.

            Imposante rits bijbanen van die Jelle. Maar als ik even reken dan is hij dus op z’n 34e het management in gegaan. Heeft het dus maar een paar jaar voor de klas volgehouden zeg ik als cynicus.

            Maar als optimist zeg ik: praten met die man (als BON). Kijken of hij de inspectie weer wil laten doen waar zij voor is: de resultaten beoordelen en de pedagogiek/didactiek vrij laten.

          • Niet vervangen
            Volgens mij staat genoemde toverkol nog boven deze Jelle.
            Cete Kervezee is inspecteur-generaal.
            Jelle is baas van de inspectie VO, dat is maar een onderdeeltje van de gehele inspectie

          • Onderdelen waar basisscholen
            Onderdelen waar basisscholen in de kwaliteitskaart door de inspectie op getoetst worden (enkele voorbeelden):

            -De leraren geven expliciet onderwijs in strategieën voor denken en leren.
            -De leerlingen zijn actief betrokken bij de onderwijsactiviteiten.
            -De leerlingen hebben verantwoordelijkheid voor de organisatie van hun eigen leerproces die past bij hun ontwikkelingsniveau.

            Dit is pedagogiek/didactiek. De resultaten, daar wordt ook 1 puntje aan besteed.

            Wie dit sjabloon voor de kwaliteitskaart opgesteld heeft (de inspectie zelf of de tweede kamer), geen idee.

            Hoe heet de soep gegeten wordt is natuurlijk zeer afhankelijk van de inspecteur.

          • Doopceel Kervezee
            “Catharina Kervezee (1948) is sinds 1998 directeur van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Utrecht. Daarvoor was ze o.a. landelijk procesmanager vernieuwing lerarenopleidingen en directeur Faculteit Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool Amsterdam.

            Mevrouw Kervezee studeerde aan de Universiteit van Amsterdam Sociale Pedagogiek met bijvak onderwijskunde en studeerde eveneens rechten. Zij volgt dr. Ferdinand Mertens op, die op 15 januari 2001 is aangetreden als inspecteur-generaal Verkeer en Waterstaat bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De benoeming van mevrouw Kervezee is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de ABD.” [ABD=Algemene Bestuurs Dienst]
            bron: persbericht ministerie OCenW van 2/2/2001

          • Kervezee weg bij onderwijsinspectie
            Zij is per 1 maart inspecteur-generaal van de Inspectie Werk en Inkomen (ministerie SZW). Wie is haar opvolger?

          • Tijdelijke opvolger?
            Dat staat hier. De opvolger is J.H.J. Teuwen. Dat zal waarschijnlijk deze Jan Teuwen zijn die in 2004 met pensioen is gegaan. Zal dus wel een tussenpaus zijn om de periode te overbruggen tussen het vertrek van de oude baas en de komst van de nieuwe.

          • Onderwijs moet passen bij ontspannende zap-generatie
            Kete Kervezee, hier:

            Onderwijs moet sneller, moet eigentijdser, moet passen bij de parallelle manier waarop de zap-generatie gewend is zich te ontspannen.

          • Eisen aan hoofd onderwijsinspectie
            De vacature voor de nieuw aan te stellen Inspecteur-Generaal bij de onderwijsinspectie staat hier.

Reacties zijn gesloten.