De macht van de manager

Dit verhaal wil ik hier op het forum toch nog even kwijt:

Begin jaren tachtig had ik mondeling eindexamen op een Openbare PA.

Een goede vriend van mij die daar werkte had het in dat jaar opgenomen voor een paar studentes die voor varkens werden uitgemaakt door een collega docent van hem van aan die PA.

De vriend konden ze toen niets maken, maar plotseling had ik voor twee vakken op het mondeling een zware onvoldoende. In plaats van de drie jarige PA kon ik toen de vier jarige PA doen. Ik was een soort trendsetter, tegenwoordig is de PABO ook vier jaar.

Dit was niet het enige incident, sommige leraren vroegen studentes om bij ze thuis te komen om te oefenen met tentamens. Een leraar kreeg hierdoor zelfs een vaste verhouding met en leerlinge en presteerde het om zijn vriendin op een mondeling een 10 te geven, iedereen wist het, niemand deed iets.

Twee decennia later besluit ik na jarenlange commerciële ervaring opgedaan te hebben bij diverse bedrijven in binnen- en buitenland, het onderwijs in te gaan. De files en daardoor de werktijden werden mij echt te gortig was Maastricht in de jaren een ’80 een snoepreisje, tegenwoordig is het een martelgang.

Mijn manager van een Katholieke school begint mij na ruim twee jaar te intimideren, ik kan er een boek over schrijven. Ik dien vervolgens na twee jaar intimidaties een klacht tegen hem in, hij beschuldigde mij van fraude met leerlinggevens, dat vond ik iets te ver gaan. Het schoolbestuur registreert vervolgens de klacht, meer niet.

Nadat een half jaar later een naast familielid van mij plotseling komt te overlijden, waardoor ik even uit de roulatie ben, wordt er van alles gedaan met mijn dossier en zonder voor de klas te hebben gestaan, wordt het vertrouwen in mij opgezegd, het bestuur neemt de klacht over.

Ik neem vervolgens contact op met een vertrouwenspersoon van de Onderwijs Inspectie en die adviseert mij maar een goede advocaat te nemen.

Om kort te gaan na 25 jaar wordt ik weer pootje gelicht in het onderwijs. De CAO voor het onderwijs biedt in deze geen soelaas, je bent gewoon aangeschoten wild.

Het management maakt zo’n stampij, sleurt je voor de kantonrechter en in 98% van de gevallen kiest de kantonrechter de zijde van de werkgever, lekker makkelijk voor de rechter ook. Zie onderstaande link

www.blikopdewereld.nl/Onderwijs/de_docent_als_opgejaagd_wild.htm

Ik begrijp nu waarom de kwaliteit van het onderwijs zo bedroevend is, iedereen die iets wil wijzigen of ideeën heeft, kijkt wel link uit om deze voor te dragen of zegt gedesillusioneerd het onderwijs vaarwel, je bent zo het haasje. Lees het stuk over het Commanderij College re Gemert, de heer Giebels heeft nog steeds ook in 2008 een spreekverbod !!

www.ed.nl/dossierarchief/commanderij/

Is er in die 20 jaar iets veranderd ? U mag het zeggen…………………

P.S. I : alleen als je een heel Fries dorp achter je krijgt, mag je je werk blijven doen, lees het verhaal van Juf Sieb, die staat weer voor de klas inmiddels, maar heeft ook niet gesproken

www.depers.nl/binnenland/159724/Juf-Sieb-moet-terug.html?
ref=ontbijtnieuws

P.S. II : oh ja, die vriend van mij is maar vervroegd het onderwijs uitgegaan, want het leven werd hem van alle kanten zuur gemaakt

6 Reacties

    • Wat zou hij daarmee bedoelen?
      We buigen niet voor publieke veroordeling, journalistieke overdrijving, politieke waan en hypes.

      Even puntsgewijs
      Publieke veroordeling?
      Wat wil het publiek dan? Wordt dat ergens specifiek duidelijk gemaakt?
      En de VO raad is geen school, maar een hele berg verschillende scholen. Buigen die allemaal niet?
      Heeft het publiek eigenlijk wel iets met een VO-raad te maken? Wanneer hebben die dan contact? Het publiek is óf de overheid (die er namens heel nederland zit) óf het zijn individuele leerlningen en ouders, naar daar heeft hij als raad weinig mee te maken

      Journalistieke overdrijving?
      Ah… journalisten lopen niet meer hijgend achter HNL aan. Maar… sinds wanneer vereenzelvigt Sjoerd het HELE VO met HNL? ER is toch een grote diversiteit? Onderwijs voor elke ouder?

      Politieke waan?
      HIj bedoelt misschien de 1040 uren? Maar daarover had hij toch afspraken gemaakt met de statssecretaresse? Of staat de BKK plots voor ALLE VO scholen.

      HYpes?
      Welke hype? Er is geen onderwijs hype op dit moment. Er is een breed gedragen wens voor kwalitatief goed onderwijs, met een belangrijke rol voor de docent. Maar dat is toch niet strijdig met wat Sjoerd zegt te willen? Er was wel een hype en ik meen dat SS daar mede vormgeven aan was.

      Deze meneer haalt dingen door elkaar! ALs voorzitter van de VO raad kan hij nien enkel zijn eigen mening over de gewenste onderwijsrichting promoten. Hij vertegenwoordigt een breed pallet.

      Hij gedraagt zich alsof hij in de verdediging zit. Een beetje een zeurderige houding die van weinig zelfvertrouwen getuigt.

      Waarom denk ik nou dat meneer Slagter denkt toe te zijn aan een verdere carierestap? Misschien vervelend dat de wind is gedraaid en zijn prachtige vernieuwende ideeën plots kritisch worden beschouwd…. en … te licht bevonden. Dat maakt zijn kansen op verdere cariere minder natuurlijk.

  1. Ontslag van een docent
    *De Stentor*

    In juni 2006 werd Aalt van de Glind de laan uitgestuurd vanwege een meningsverschil met het bestuur van de MBO-school waar hij werkzaam was.

    Het ontslag kwam als een donderslag bij heldere hemel. “Op zo’n moment denk je nauwelijks. Je hele wezen voelt zich bedonderd. Dat voel je ook lichamelijk. Je maag gaat rommelen, bij mij begint het linkeroog te trillen. Redenen voor het ontslag waren er nauwelijks.”

    Als het ontslag een maand later was verleend, had ik 25 jaar in het onderwijs gezeten en had ik een maandsalaris als bonus gekregen.

    Zo is er nooit een beoordeling van mij geweest. Als ik een crimineel was, zou ik om vormfouten zijn vrijgesproken. In deze rechtsgang heb je geen poot om op te staan.”

    De rechter verleende ontslag en scheepte Van de Glind af met een klein bedrag. Hoger beroep was niet mogelijk. Het enige wat de oud-wethouder kon doen, was het schrijven van een boek over zijn ervaringen. “Het schrijven kwam voort uit frustratie en was een verwerking voor mezelf. Er is toch een stukje schaamte aanwezig. Mensen denken snel dat het ontslag mijn eigen schuld was.” In het boek beschrijft Van de Glind de gevallen van drie lotgenoten en zijn eigen verhaal. Het pamflet is een middel om een groter fenomeen – de toepassing van het ontslagrecht – aan de kaak te stellen. “Het is een veel groter probleem dan Aalt anderhalf jaar geleden op zijn school had.”

    Van de Glind heeft zich verwonderd over het politieke debat over de versoepeling van het ontslagrecht. “In de praktijk worden de regels met voeten getreden. Het ontslagrecht is nu geen recht. Daarom heb ik mijn protestboekje naar vier ministers en alle kamerleden gestuurd.”

    Van de Glind is doctorandus in de sociale wetenschappen en ingenieur.

    • Simpel….
      ….de school is van een dure docent af en het scheelt ze terloops ook nog even een bonus. Een simpel rekensommetje. Verder denk ikzelf dat het voor mensen die dit soort dingen doen een soort zelfgratificatie is. Je kan iedereen weer eens laten zien wie er de baas is en dat voelt best lekker. De school zal het zien als een win-win-win-situatie.

      Kan iemand s.v.p. bovenstaande met argumenten afbranden zodat de wereld er weer wat beter uitziet? 🙁

      Ik heb het boekje op het BON-symposium opgepikt maar ben er nog niet aan begonnen; even wachten tot ik een depri-sessie aankan.

      • Depri sessie
        ik had net een week daarvoor mijn koperen handdruk geregeld met mijn advocaat, het schoolbestuur en hun advocaat.

        Ik had toch wel veel erge dingen gedaan en dat ik het nu nog steeds niet snapte begrepen zij maar niet.

        Inderdaad door het gespierde optreden weten nu alle collega’s dat kritiek mortaal kan zijn voor je onderwijscarriere en zij hullen zich dan ook in stilte.

        Dus ik kon bij de BON Jaarvergadering nog geen depri sessie aan en heb het boekje dan ook niet gekocht.

        Het gaat nu weer wat beter met mij……………

        per 1 maart ga ik dus in zaken en ben ik zakenman, sociale zaken wel te verstaan !!

    • Alle kamerleden zijn nu op de hoogte, maar doet iemand iets ?
      Zwartboek ontslagrecht in Den Haag

      Alle kamerleden ontvingen op 30 november een exemplaar van De Ontslagerij, een zwartboek over ontslagrecht in de praktijk. Ook vier ministers en de sociale partners hebben De Ontslagerij ontvangen.

      Vier ‘klanten’ hebben hun verhaal op papier gezet: Zonder beoordeling en met halve waarheden en hele leugens volgt toch ontslag, waarbij de één een gouden handdruk en de ander een fooi krijgt.

      In 98 % van de gevallen krijgt de baas zijn zin van de kantonrechter. Dat betekende 54.213 mensen op straat via de kantonrechter in 2006.

      Vrouwe Justitia

      Namens de ChristenUnie nam Cynthia Ortega, lid van de Tweede Kamer en woordvoerder ontslagrecht, een exemplaar in ontvangst.

      Haar was onder meer opgevallen dat het in procedures bij de kantonrechter veel te snel gaat over de hoogte van de vergoeding: “Het moet gaan om werk en om de continuering van werk”.

      Ook Vrouwe Justitia was naar Den Haag gekomen. Met name haar medewerkers, kantonrechters en advocaten, riep zij op om beter te luisteren en recht te spreken. “Ministers en kamerleden hebben de taak om ontslagerij weer te veranderen in recht.”

      Waar is het boek te koop, zie de link:

      www.aaltvandeglind07.nl/home/index.php

Reacties zijn gesloten.