Ephimenco 23 februari.
Volgens het rapport ’Basisschooladvies en etniciteit’ heeft een onderzoek uitgewezen dat, bij gelijkwaardige resultaten bij de Cito-toets, allochtone kinderen in Amsterdam een lagere schooladvies krijgen dan autochtone leerlingen. Nova, dat dinsdagavond het nieuws bekendmaakte, luidde zijn reportage in met deze woorden: ’Waar Sophie en Mees naar havo/vwo gaan, gaan Ebru en Hassan met dezelfde Cito-score vaak naar het vmbo.’ Consternatie alom.
Kort daarop mocht Zeki Arslan (van het multiculturele instituut Forum) in het item beweren dat leerkrachten ’uit voorzichtigheid’ hun allochtone leerlingen die even goed presteren als autochtone, bewust lager inschatten in hun advies. Waarom? Omdat ze rekening houden met ’hun achtergrond, het opleidingsniveau van hun ouders en hun etnische afkomst gecombineerd met hun verwachting ten opzichte van migrantenkinderen.’ Dus allemaal perifere zaken die het hardwerkende kind benadelen.
De volgende dag, vanaf de vroege ochtend, nam het Nos-journaal het stokje over. Met name de PvdA liet zich er krachtig gelden. Vanuit de Tweede Kamer werd er om een onderzoek gevraagd en Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher gaf blijk van zijn ’verontwaardiging’. Volgens hem worden Turkse en Marokkaanse kinderen ’met talent, ambitie en mogelijkheden voor deze stad’ niet in staat gesteld die te benutten. Conclusie van Asscher: ’ze krijgen minder goede banen en minder succes in Amsterdam.’
Dit lijkt me een zeer ernstige zaak die de rechtsstaat onderuit kan halen. Het onderwijs is het eerste fundament waarop de gelijkwaardigheid van burgers gegarandeerd dient te worden. Maar het onderwijs, lees de leerkrachten en de schooldirecties, zouden op grond van ras en sociale afkomst discrimineren! Rijke blanke kinderen van wie de ouders een goede baan hebben mogen door. De rest, de zwartjes met arme ouders, worden voor de zekerheid uitgerangeerd.
Wie dit gelooft, mag morgen emigreren en deze op apartheid gestoelde samenleving opgelucht verlaten. Frappant is dat noch Nova noch het Nos-journaal tegengeluiden heeft geregistreerd. Bijvoorbeeld van de onderwijsbonden die gisteren woedend op de PvdA bleken te zijn. Of van deskundigen volgens wie de Cito-toets ’een foto is, een momentopname, terwijl de hele film alleen bij de leerkracht bekend is’. Ook werd niet opgemerkt dat in een schooladvies tal van andere factoren een rol spelen waarvan sommige, bijvoorbeeld de spreekvaardigheid van het kind, door de Cito-toets moeilijk weergegeven kunnen worden. De reacties van PvdA-prominenten kunnen alleen maar zorgen voor een explosieve onrust. Allereerst bij allochtone ouders die hierin het bewijs van hun slachtofferschap zullen zien: Amsterdam en Nederland discrimineren en ontzeggen hun kinderen een riante toekomst. Maar zeker ook bij leerkrachten, ironisch genoeg veelal PvdA-sympathisanten, die als absolute bosdoeners worden neergezet. Waarom dan ook niet de enorme schooluitval bij allochtonen kinderen op de kerfstok van de leraar zetten?
Misschien dat wethouder van onderwijs Lodewijk Asscher zijn minister en partijgenoot Plasterk hierover kan souffleren.
Discrimineren mag
Maar wel alleen bij wiskunde. Daar kunnen ze de discriminant en determinant haarfijn uitrekenen.
De leraar discrimineert de voetbaltrainer niet
Ik vrees inderdaad dat de leraar discrimineert. Zogenaamde positieve discriminatie. De kinderen van allochtone ouders hebben het al zo moeilijk, laten we er nu voor zorgen dat zo op de middelbare school zo veel mogelijk kans op succes hebben.
Die discriminatie is al 20 jaar aan de gang. Er van uit gaan dat men zielig is en daarom de lat lager leggen. Ik ga er van uit dat dat met de beste bedoelingen gebeurt, maar in totaal zorgt met wel steeds voor nieuwe projectgelden voor gogen en andere helpers.
Uitermate kwalijk, ook al omdat tot voor kort een allochtoon kind voor 1,9 telde en de school/leerkracht dus alle tijd zou moeten hebben om een werkelijk goed advies te geven. Maar ook hier geldt dat in de watten leggen niet het beste bovenhaalt.
In het voetbal elftal van mn zoontje zie ik dat niet. Ali krijgt net als de anderen op zn donder als hij niet goed overspeelt. En je ziet het aan het aantal goed voetballende marokkanen, turken, surinamers in de eredivisie.
BON is bonne
Ook ik wil graag weten hoe het komt dat allochtone kinderen bij gelijke CITO-toetsscore meestal een lager advies krijgen. Maar omdat het in het Nederlands onderwijs zo is dat onderzoeksrapporten naar de door de opdrachtgever gewenste uitkomst worden toegeschreven of in een bureaula verdwijnen heb ik weinig vertrouwen in een officieel onderzoek. Maar –misschien doelde Hals daar in zijn laatste zin op- het is wel bekend dat vooral allochtonen baat hebben bij ouderwets klassikaal onderwijs. Het bericht over een rapport dat een ouderwetse basisschool met, ook voor allochtone kinderen, goede resultaten door de inspectie geadviseerd werd om toch maar zijn lesmethode te moderniseren staat nog in mijn geheugen gebrand. Ook hier is de oplossing BON
Ervaringsdeskundige
Mijn (gedeeltelijk West-Afrikaanse) zoon werd met andere gekleurde kinderen bespot door de leerkracht. Ze werden eerder en strenger gestraft dan witte klasgenoten. Een kind met een speciale haardracht vanwege zijn religieuze achtergrond, werd door de leerkracht gepest. Tegen een Marokkaanse leerling zei de meester: “Ik heb nog nooit zó’n domme Marokkaan gezien.”
Het voorkeursbeleid was zo duidelijk, dat ik door ouders werd gewaarschuwd. Op een dag schreef een wit kind op het bord ‘discriminatie’. Hij verklaarde dat de gekleurde kinderen in de klas zich gediscimineerd voelden. De gekleurde kinderen werden naar de mediatheek gestuurd met een leerkracht, waar ze apart van de rest, een woordenboek kregen en het woord discriminatie moesten opzoeken. Vervolgens moesten ze verklaren of ze werden gediscrimineerd. Durfden ze natuurlijk niet. Ik heb een brief geschreven dat ik geen toestemming gaf om mijn kind apart in een groep onderwijs te geven, waarbij als enig criterium voor de samenstelling van de groep de huidskleur geldt. Ik kreeg een onbeschofte brief van de leerkracht dat hij volgens het bestuur niet meer met mij hoefde te praten. Het bestuur gebeld: die afspraak bestond helemaal niet. Mijn zoon moest toen nog zijn citotoets afleggen, een week later.
De witte leerling had inmiddels verteld dat als hij samen met zijn bruine vriendje iets stouts had gedaan, hij vrij uit ging terwijl zijn bruine vriendje moest nablijven. Achteraf heb ik van de ouders van dit vriendje gehoord dat zij heel vaak op school zijn geweest om vergeefs over dit probleem te praten.
Ook ik heb het aanhangig gemaakt. Reactie van het bestuur: intimidatie. Mijn zoon haalde een vwo-score, maar geen vwo-advies. Een gesprek hierover werd botweg geweigerd, ook toen er een uitslag lag van een NIO-toets met als resultaat vwo-niveau. De citoscore van mijn zoon was hoger dan van de jongen die discriminatie had opgeschreven. Hij kreeg een vwo-advies.
re Ervaringsdeskudige
Met zo’n anecdote schieten we niet op, beste Fritzi, integendeel.
Willem Smit
Wat bedoel je?
Waar wil je heen?
re Wat bedoel je?
Beste Fritzi, op deze site proberen we waar mogelijk een draad in algemeen vaarwater te houden. Dat heeft zo z’n voordelen.
Hoe zou ik op je relaas moeten reageren? Ik ken jou niet, ik ken de leraar niet, dus daar begin ik niet aan. En al helemaal als zwaarbeladen woorden als discriminatie om de hoek liggen.
Willem Smit
Volgens mij zijn ervaringen
heel belangrijk om uit te wisselen. Ervaringen gaan op dit forum de ene keer over een artikel dat iemand heeft gelezen, de volgende keer over de toedracht bij iemands ontslag en nu gaat het over hoe leerlingen aan hun advies komen. Ik vind het onzin om dat te bestempelen als een ‘anecdote’ en dus niet algemeen genoeg. Ik probeer voorbeelden te geven waaruit een en ander zou kunnen blijken. Discriminatie komt voor en is heel pijnlijk voor leerlingen en ouders. Ik had – als kind van witte, hoog opgeleide ouders – nooit kunnen bevroeden welke vormen dit aan heeft genomen, vóór mijn kind geboren was.
Algemene beweringen doen over hoe er door sommigen met gekleurde kinderen wordt omgegaan in het onderwijs zonder dat dit op concrete ervaringen stoelt, is dat waardevol? Het gaat om een optelsom van individuele gevallen. Overigens mag je alleen al op statistische gronden veronderstellen dat er ook onder meesters en juffen aanhangers zijn van partijen en gedachtegoed waarin discriminatie bonton is.
ervaringen
Natuurlijk zijn ervaringen heel belangrijk. Ik ben bang voor discussies over onderwerpen met een zwaar politieke lading. Die gaan hier altijd mis net als elders. Vandaar mijn reactie.
We hebben allebei ons punt geformuleerd, zullen we het hierbij laten?
Willem Smit
Ik begrijp je
vrees. Wij hebben er overigens wel veel van geleerd: ik heb me sindsdien verzekerd voor rechtsbijstand.
Ik bedoel
dat Willem Smit terecht, liever communiceert over onderwijs en niet over persoonlijke ervaringen, hoe vervelend die ook geweest zijn. Twee verschillende zaken.
Dus als een van ons na de vakantie
op school door de directie wordt geïntimideerd en dat een goed voorbeeld vindt bij een recent rapport over agressie tegen overheidsfunctionarissen, moet hij dat voor zich houden?
Bonne is dienstmeid
toch? (reactie op Seger: BON is bonne)
re BON is bonne
Hoe vaak is meestal?
Willem Smit
onverwachte associatie
Vereniging is zowel in het Frans als Nederlands vrouwelijk. Ik kan nog steeds geen goede woordspeling vinden, zoiets als van de componist Bach gezegd werd: Er sollte nicht Bach heissen sondern Meer
Sinterklaas
je bonne bonne bonne?
Goed
bon is bon ton
ander geluid
Voor een ander geluid over het onderzoek verwijs ik naar:
www.aob.nl/i.aspx?p=nws&a=6327
leer beide zijden eerst kennen
Volgens mij is dit de gebruikelijke reflex
van het bo: ontkennen, ontkennen, ontkennen. De bond heeft de neiging zich daar kritiekloos bij aan te sluiten, want dan hebben ze weer iets om zich mee te profileren.
Aob geluid over het onderzoek
Ik heb het rapport even bekeken (te vinden op de Aob site, gebruik de link die McNeacol hierboven geeft). Wat blijkt:
80% van de leerlingen met een CITO LBO score (ik gebruik maar even de oude benaming; de nieuwe is VMBO b+k) krijgt een hoger basisschool advies. Blijkbaar wordt er door een basisschool vrijwel nooit een LBO advies gegeven. Hier zullen een heleboel allochtonen tussen zitten, die krijgen dus een ’te hoog’ basisschooladvies.
Bij de leerlingen met een CITO MAV0-HAVO-VWO score krijgen allochtonen veel vaker een lager basisschooladvies dan autochtonen.
De Aob concludeert dat deze twee dingen elkaar opheffen en dat er dus niets aan de hand is….
De volgende zinnen van de Aob zijn zeer cryptisch.
Blijkbaar hebben de sociaal zwakkeren of dat nou allochtonen of autochtonen zijn, minder mogelijkheden om voor een kind een dusdanig klimaat te scheppen dat hun kinderen op een havo of vwo niveau kunnen komen. Minder in ieder geval dan kinderen met hoogopgeleide ouders.
Hierin kan ik eigenlijk alleen maar lezen dat het volgens de Aob de schuld van de ‘sociaal zwakkeren’ zelf is dat ze een lager basisschooladvies krijgen dan de CITO score.
Aob geluid
Bedankt Mark voor deze actie. Je ziet, het barst weer van de ruis en iedereen kan zich weer politiek correct uiten OMDAT er door de kranten ruis wordt verspreid. En die bond verdient alle hoon, en meer. Het is een ons-soort-mensen-club van afzichtelijke spitsburgers.
Willem Smit
Die twee cryptische Aob zinnen
zijn mij heel duidelijk. Helemaal waar. Maar ja, ik heb slechts 35 jaar ervaring op die werkvloer. Was ik maar deskundige geworden. Wel meen ik me te herinneren, dat 30 jaar geleden al de Middenschool werd opgericht om dit probleem aan te pakken. Mislukt welleswaar, maar men vond het toen toch wel ’n probleem. Nu blijkt het gelukkig opgelost te zijn. Hulde!
Probleem opgelost?
Wat bedoel je met het ‘probleem opgelost’ Leo? Het probleem lijkt juist nog steeds te bestaan, de Aob doet alleen of er geen probleem is.
Opgelost.
Ik dacht, dat het sarcasme er vanaf droop. Van de Aob verwacht ik niets, alleen deze twee geciteerde zinnen, waarvan ik uitga dat ze vanuit de Aob komen, onderschrijf ik volledig. Of er volgens de Aob geen probleem is, zal wel. Of niet. Maar die 2 zinnen kloppen als ’n bus.
Overigens hoorde ik ze lang geleden al.
beperktheid onderzoek
Wat mij opvalt is dat iedereen die ik hierover lees voorbij gaat aan een heel belangrijk gegeven.
Het gaat over Amsterdam en niet over Nederland. Het is beperkt tot een plaatselijk onderzoek.
Ik herken de resultaten absoluut niet uit mijn omgeving. Zowel de conclusie in de krant als de conclusie in het stuk op de Aob site niet.
Mijn ervaring binnen onze scholen groep is dat de leerlingen voor toch zeker 95% direct op hun goede plaats zitten.
Een probleem dat ik wel constateer en dat door Mark wordt geciteerd, dat is het probleem dat de sociaal zwakkere gezinnen (ongeacht etniciteit) minder mogelijkheden hebben om voor hun kind een gunstig klimaat te scheppen.
Een ander probleem dat ik constateer doordat ik in mijn omgeving nog weleens allochtonen help, is dat zij geen benul hebben van de nivo’s van de vervolgopleidingen. Een eenvoudig voorbeeld: mijn boven buren, Afgaansche vluchtelingen, moeten voor hun zoontje een vervolg opleiding zoeken. Nio advies geeft basis aan, school is het daar niet mee eens, kind kan zeker kader. Het kind heeft zeker 2 jaar taalachterstand. Mijn boerenverstand, nee sorry molenaarsverstand zegt dan laat je het kind toch een jaar doubleren en geeft hem in dat jaar extra extra nederlandse taal. Maar nee, dat mag/kan niet. Dan is het logisch dat zo’n kind onder zijn kunnen presteert en dus naar een te laag nivo gaat.
Laat het onderzoek dan eens landelijk uitgevoerd worden?? en laten ze dan gelijksoortige regio’s/steden vergelijken!!
Een schot voor de boeg?
Zou het rapport ook niet enige waarschuwende bedoeling kunnen hebben.
Als een schot voor de boeg?
Komt dikwijls voor: ……worden achtergesteld, met als gevolg dat ieder van te voren wel drie keer nadenkt.
Het gevolg is dan achteraf dat betreffende groeperingen weer voorgetrokken blijken te zijn.
De zg. positieve discriminatie.
Is het zo moelijk te geloven
dat het echt gebeurt? Juist omdat ik dit soort reacties al zo vaak heb ontmoet, heb ik mijn ervaringen met jullie gedeeld. Hoe zal het zijn voor ouders die het Nederlands onvoldoende beheersen om met directie en bestuur in gesprek te gaan? Hoe moeten ze dat voor elkaar krijgen? Deze ouders worden al voor ze op dit punt komen door de leerkracht platgewalst. Wat deden de ouders die zagen dat er niet goed werd lesgegeven? Zij redden hun kinderen door ze op eigen kosten te laten testen en naar een bijspijkerclub te sturen. Al deze mogelijkheden ontberen allochtone kinderen van laag opgeleide ouders. In Amsterdam zorgt de Turkse gemeenschap er inmiddels voor dat hun kinderen op zondag extra les krijgen en kunnen oefenen voor de citotoets. Nederland zou zich er diep voor moeten schamen dat dit nodig is.
Re Oefenen voor de CITO toets
Ik begrijp niet goed wat u nu eigenlijk zo schandalig vindt.
1) Dat Turken extra moeten oefenen?
2) Dat Turken dat zelf moeten regelen?
3) Dat allochtone kinderen van laag opgeleide ouders te weinig extra les krijgen?
4) Dat er geoefend wordt voor de CITO toets?
5) Dat er zo veel belang aan de uitslag van de CITO toets wordt gehecht?
6) Dat onderwijzers een lager schooltype adviseren dan de CITO toets?
7) Dat het extra oefenen op zondag gebeurt?
Ik vind het vooral idioot dat er geoefend wordt op iets dat op mij hoofdzakelijk de indruk maakt van een intelligentietest. Nummer 4 dus. Uw voorbeeld van de ‘Turkse gemeenschap’ (bestaat zoiets?) geeft al aan dat althans de Turken niet zo hulpeloos zijn als men suggereert.
Dat het reguliere onderwijs,
Dat het reguliere onderwijs, uit ons aller belastingcenten op gebracht, leerlingen onvoldoende kansen biedt om hun capaciteiten te ontwikkelen. Dat ouders dus geestelijke bijvoeding moeten in kopen. Niet extraatjes (dat hebben bevoorrechte kringen altijd gedaan) maar gewoon essentiele basiskennis. Het heeft er alle schijn van dat kansen in Nederland afgelopen decennia ongelijker zijn geworden. Dat verdient nader onderzoek dat verder reikt dan Amsterdam. Onbenut talent is menselijke en economische verspilling die tot fustratie van betrokkenen leidt.
Schandalig vind ik
nummer 2: de kwaliteit van de scholen zou voldoende moeten zijn om kinderen niet in het weekend aan het werk te hoeven zetten.
Geoefend voor de cito wordt er op bijna iedere school.
Wat betreft de extra lessen: ik vermoed dat het hier een select gezelschap ouders betreft. Ik zal dit eens navragen bij degene die me dit heeft verteld.
Ik heb overigens nooit gesuggereerd dat iedere allochtoon hulpeloos zou zijn, maar wel dat zij die de taal niet goed beheersen en de Nederlandse onderwijscultuur niet of niet goed kennen, in het nadeel zijn. Voor ouders die hier geboren en getogen zijn is het vaak al erg moeilijk om gehoor te krijgen bij de school. De drempels zijn hoog.
Zitten blijven moet kunnen
Kom ik dan weer met mijn stokpaardje: zittenblijven. Het is zó jammer dat dit feitelijk is afgeschaft. Het zou zo velen een extra kans geven. Het zijn die verrotte cijferlijsten van Dronkers die hier roet in het eten hebben gegooid.
Terug met het zittenblijven, meer ruimte voor het speciaal onderwijs!
Helemaal mee eens
Leerlingen moeten wel enige ruimte hebben om, zeker als er op persoonlijk vlak van alles is gebeurd, een jaar te kunnen verknallen.
Die lijsten waren een ramp, maar
dit artikel van hem vind ik interessant en BONnig.
zitten blijven moet kunnen.
Afgezien van wat je over Dronkers zegt, ben ik het helemaal met je eens.
Willem Smit