De gemiste V-kans van de vVd en de pvV

De meeste leerlingen van nu zouden net als die van vóór de Mammoutwet met vrucht klassiek klassikaal frontaal onderwijs kunnen volgen. Met bruikbare instrumenten om de orde te handhaven zelfs met betere cognitieve resultaten dan nu het geval is. Toch zijn ze opgenomen in een zo veel mogelijk dichtgetimmerd onderwijssysteem vol pseudo checks and balances waarin de leraar gereduceerd is tot een monteur die telkens zijn handleiding raadpleegt om overeenkomstig de voorschriften de leerlingen te begeleiden. Het draait nu allemaal om controle en managers en schoolleiding proberen leraren van minuut tot minuut voor te schrijven wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. Het vak van leraar is daardoor onaantrekkelijk geworden. De leerlingen zijn oppermachtig geworden, zij zijn de clientèle van de school die ontzien moet worden. Het schip van onderwijs is flink opgetuigd en veel duurder geworden maar het is overtuigd; de zeilen staan alle kanten op en het ligt bijna stil.
De meeste leerlingen weten heel goed dat ze van alles moeten leren om hun toekomst te veraangenamen. Maar het zijn kinderen en zo lang hun voorhoofdkwabben van de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn moeten zij door volwassenen gestuurd worden. Dat vinden ze niet echt erg zo lang ze maar respect voor die volwassenen hebben. En voor hun leraren hebben ze steeds minder respect. En als we het over de V van vrijheid hebben moet dat vooral over de volwassenen gaan.
Het is mij een raadsel waarom partijen zoals de VVD en de PVV met de V van Vrijheid de ouders van al die kinderen die in het ouderwetse onderwijssysteem goed zouden presteren niet de mogelijkheid willen bieden hen naar scholen te sturen die lijken op de oude ambachtsschool, MULO, HBS en Gymnasium. De leraren op die scholen waren relatief duur maar de overhead was vrijwel nihil, een conciërge, een administratieve kracht, een rector en een conrector en de leerlingen verzamelden veel kennis en inzicht voor weinig geld, althans wanneer wij vergelijken met de huidige verhouding tussen enerzijds opgedane kennis en inzicht en anderzijds kosten. De leraren hoefden zich vrijwel alleen bezig houden met het geven van onderwijs.
Als de VVD en de PVV zouden kiezen voor ouderwets onderwijs voor psychisch gezonde kinderen zou er vanzelf meer geld over blijven voor probleemkinderen. De huidige oplossing dat probleemkinderen de normale kinderen tot last mogen worden is absurd. Het optimum bij het ideaal van passend onderwijs wordt bereikt als gezonde kinderen in homogene groepen klassikaal van hoog in hun leervak opgeleide les krijgen (en soms ander onderwijs zoals afstandsonderwijs of thuisonderwijs) en op de zorg voor zorgkinderen niet verder beknibbeld wordt.
Het aantal ouders dat ontevreden is over wat er nu in het onderwijs gebeurt is zo groot dat voor ouderwetse scholen beslist voldoende belangstelling bestaat. De partijen die volgens hun naam voor vrijheid opkomen vormen de meerderheid van de regeringscoalitie en zij zouden toch in staat moeten zijn het CDA met zijn “middenveld” te trotseren en de ouders de vrijheid moeten kunnen geven om scholen op te richten die niet tot het dichtgetimmerde educa-politieke complex behoren en alleen nog maar worden afgerekend op overgedragen kennis en inzicht.
Seger Weehuizen

3 Reacties

  1. Verwende kinderen en verwende ouders…..
    Wat betreft:’De leerlingen zijn oppermachtig geworden, zij zijn de clientèle van de school die ontzien moet worden.’
    Zo erg is het niet. Er zijn nog legio scholen waar gewoon klassikaal onderwijs gegeven wordt, zoals vóór de Mammoetwet, en waar de leerling in respect wordt opgevoed. De leerling is zeker niet oppermachtig, maar zit nog steeds gewoon in zijn bank en doet keurig wat hij moet doen.

    Wat betreft:’Het draait nu allemaal om controle….’
    Ook dat is niet het geval, al is de bureaucratie weliswaar toegenomen.

    Wat betreft:’…de oude ambachtsschool, MULO, HBS en Gymnasium. De leraren op die scholen waren relatief duur maar de overhead was vrijwel nihil, een conciërge, een administratieve kracht, een rector en een conrector….’
    De oude goedopgeleide leraren waren te duur geworden en de nieuwe lerarenopleidingen waren als bezuinigingsmaatregel bedoeld, omdat het aantal leerlingen (de kinderen van de na-oorlogse generatie, immigranten en verhoogd levenspeil, waardoor meer kinderen gingen ‘leren’) toenam, waardoor het onderwijs onbetaalbaar leek te worden.

    Wat betreft:’De huidige oplossing dat probleemkinderen de normale kinderen tot last mogen worden is absurd.’
    Ik zou zeggen ‘verwende’ kinderen van ‘verwende’ ouders. Een strakke lijn en meer structuur lossen dit probleem wel op, mits de zorgindustrie buiten de deur gehouden wordt en er meer mannen het onderwijs inkomen. Want de feminisering van het onderwijs heeft veel ellende aangericht.

    Kortom Seger, je schetst wel een beetje een karikatuur.

    • Het educatief-politieke Heiligdom van de Mammon
      Ik ben niet uitgegaan van gekwantificeerde resultaten van gedegen onderzoeken. Ik volg oplettend de discussies en als een bepaalde bewering vaak geuit wordt en ik ben niet onder de indruk ben van de kwaliteit van de weerleggingspogingen van mensen die het met de bewering niet eens zijn ga ik er van uit dat de beweringen juist zijn. Van een aantal beweringen kun je zeggen waar of onwaar maar er zijn ook beweringen waarbij het gaat om de mate waarin en dan zal je als amateur die niet de tijd of de voorkennis heeft om zich in het probleem te verdiepen moeten vertrouwen op je gevoel en reeds gevormde oordelen. Ik zal daarom niet jouw beweringen over legio scholen en de afstand waarmee een leerling nog van de oppermacht verwijderd is niet aanvechten.
      Wel ben ik het met je eens dat bezuiniging een belangrijke vector van de onderwijsvernieuwlingen is geweest. En ook hier kan ik niet net zekerheid zeggen dat door de vernieuwlingen de kosten per leerling omlaag zijn gegaan. Maar alle informatie wijst er wel op dat de resultaten zijn afgenomen en daaraan gerelateerd ben ik er wel degelijk van overtuigd dat de kosten per leerling, op welke kritische wijze je die ook berekend, zijn toegenomen. Ook ben ik ervan overtuigd dat je door alle kleilagen en schillen weg te halen bij mentaal gezonde leerlingen met minder geld even goede cognitieve resultaten kunt behalen en dat er zo gemakkelijker voldoende geld gevonden kan worden om de echte probleemgevallen goed te begeleiden.
      Ik geloof niet in een ingrijpende sanering binnen het educatief-politieke heiligdom van de Mammon. De zorgindustrie zal zich er niet uit laten verjagen.
      Seger Weehuizen

      • Neem van mij aan…
        De wantoestanden op de ROC’s, de feminisering van het onderwijs, het gedoe met rugzakjes, dat een deel van de opvoeding op het bordje van de school terecht is gekomen, dat leraren onder druk worden gezet, de discussie over klassikaal onderwijs, dat er veel geld verspild wordt aan overhead, het is allemaal waar, maar neem van mij aan dat dat maar een deel van de werkelijkheid is en dat er ook heel veel goede scholen zijn waar leerlingen en leraar weliswaar hard moeten werken, maar het ook best naar hun zin hebben.

Reacties zijn gesloten.