Op maandag 11 oktober 2010 organiseert de HBO-raad een studiedag voor beleidsmakers, opleidingsmanagers en docenten over kwaliteit en studiesucces.
Welnu dat was eigenlijk ook het onderliggende thema in de 6e vergadering van de Tweede Kamer (30 september 2010) waarin Boris van der Ham (D66) met nieuwe onthullingen kwam over de InHolland-case:
- … Ik zoom ook in op InHolland en de heer Dales die daarover uitspraken heeft gedaan. De heer Dales zei op 14 juli 2010 totaal verrast te zijn door de diplomaonregelmatigheden. Door de stukken die ik heb ingezien, ben ik eraan gaan twijfelen of dat klopt. Uit verslagen van overleggen tussen de medezeggenschapsraad en het college van bestuur van 21 mei 2010 en 9 april 2009 blijkt dat het college wel degelijk op de hoogte was van het bestaan van problemen met het lange studeertraject. Zo was er bijvoorbeeld op 21 mei 2010 een vergadering waarin melding werd gemaakt van studenten die uit het stuwmeer op eenvoudige wijze hun diploma kunnen behalen. Dat werd daarin al besproken. Er staat ook dat er studenten zijn die ervoor zorgen dat zij in het zesde jaar terechtkomen zodat zij op eenvoudige wijze kunnen afstuderen. Zo gaat het nog even door. Eindeloos wordt over dit probleem gesproken. Het wordt vervolgens neergelegd bij het college van bestuur. De vice-voorzitter van dat college zegt dan dat de examencommissie professioneel genoeg is om zich te richten tot het college van bestuur in plaats van de Inspectie. Ik kan deze stukken overleggen aan de staatssecretaris als zij daaraan behoefte heeft. Als een en ander waar is, dan staat dat haaks op de dingen die de heer Dales in de media heeft gezegd. Het lijkt er ook wel erg op dat het college van bestuur daarmee dingen onder de pet heeft willen houden. Ik vind dat in dit licht opmerkelijk.
Tijdens de beantwoording wordt duidelijk dat in de vergadering van 21 mei 2010 werd besloten de problemen niet bij de inspectie te melden.
In dezelfde vergadering vraagt Harm Beertema (PVV) aandacht voor de klokkenluidende docent:
- De staatssecretaris zegt de goede dingen, maar in de praktijk worden docenten die aan de bel zouden moeten trekken, daarin belemmerd door een cultuur van bestuurlijke intimidatie waardoor zij niet aan de bel durven te trekken. Ook die mensen hebben een hypotheek te betalen, ook zij hebben allerlei kosten. Er is wel degelijk sprake van intimidatie vanuit managementlagen, waardoor de docenten absoluut niet meer met hun verhaal naar buiten durven komen. Wat denkt de staatssecretaris daaraan te doen?
De staatssecretaris, nu nauw betrokken bij het stutten van het CDA-gebouw, waarschuwt voor generalisatie want voor je het weet is in Nederland al het bestuur intimiderend. Ook de onderwijsinspectie wordt genoemd. Maar of dat zo’n goeie tip is? [1337#8224]
Weten of niet
Volgens mij maakt het niet uit of hij het wel of niet wist. Hij is verantwoordelijk!