CDA Kamerlid over de maatschappelijke onderneming

Het CDA kamerlid Nicolien van Vroonhoven-Kok heeft in Trouw een stuk geschreven over de maatschappelijke onderneming. Daar staat onder andere in

Het CDA heeft een aantal troetelkindjes en dit is daar één van. Ziekenhuizen, woningbouwcorporaties, scholen, ze moeten meer vrijheid krijgen om te ondernemen en te concurreren. Goed geregeld moet dan wel worden dat de winsten die ze maken wegvloeien naar de bestuurders. De winst moet gegarandeerd niet ten goede komen aan de kwaliteit van de scholing, de zorg etc die ze verzorgen.

OK ik ben stout geweest en heb een ‘niet’ verplaatst….

3 Reacties

  1. Als je aan mijn salaris komt, maak ik de klassen groter
    O.k., ik moest al even knipperen toen ik het las 🙂

    Het is een veeg teken dat de bestuurderen direct steigeren en de media in stelling brengen, nu ze van OCW te horen kregen dat ze moeten bezuinigen op de overhead in plaats van op de kwaliteit van het onderwijs.

    Onmiddellijk en opmerkelijk Pavloviaans dreigen die besturen de hun opgelegde bezuinigingen wel af te wentelen op het onderwijs. Grotere klassen en zo.

    Gaat CDA-Nicolien nu ‘goed regelen’ dat de door haar regeringspartij gesteunde bezuiniging daadwerkelijk ten laste gaat van de bureaucratie? Of rekent CDA-Nicolien wederom op ‘de eigen verantwoordelijkheid van de schoolbesturen’, zoals men in deze omgeving te doen gebruikelijk is?

    • Onderwijs beschermen tegen graaiers
      De overheid kan toch ook wat doen om het onderwijs te beschermen tegen de graaiers:
      – maximale klassegrootte opleggen
      – minimaal aantal lesuren-met-docent opleggen
      – eisen stellen aan bevoegdheden
      – eisen aan gebouwen en lokalen stellen én controleren

  2. Het maatschappelijk middenveld
    Ik meen dat onze Jan-Peter is gepromoveerd op de rol van “het maatschappelijk middenveld”. Het is werkelijk CDA-ideologie ten voeten uit: de centrale overheid als geldschieter op een afstand, de “partijen in het veld” die het wel onderling regelen. Wie brengt deze lieden eens aan het verstand dat het zo niet werkt en nooit zál werken, omdat het die “partijen in het veld” aan integriteit ontbreekt?

Reacties zijn gesloten.