Geniaal plan:
Bijsterveld: ‘beste mensen jullie mogen een week vakantie inleveren om te gaan werken! ‘.
Antwoord: ‘Liever niet, dat wordt opgevuld met extra werkzaamheden’
Bijsterveld: ‘als jullie het niet willen, prima, ik heb mijn best gedaan, maar dan praat ik niet meer over werkdruk. ‘
van een deerniswekkende domheid
Dit laat inderdaad zien dat Van Bijsterveldt werkelijk geen idee heeft van hoe het er in het onderwijs aan toe gaat. Heel erg de verkeerde persoon op de verkeerde plek.
geniaal of naaap-truc?
Deze truc is een herhaling van zetten. Het HBO heeft via deze truc inmiddels vakantie moeten inleveren.
Waar het om gaat is volgens mij of deze ingreep leidt tot win-win situaties.
Nu vanuit het onderwijs heb ik daar niet over gehoord.
Jammer is dat wij vanuit het onderwijs voorspelbaar reageren met: kom niet aan onze vakantie.
Beter zou het zijn inhoudelijk de boel belachtelijk te maken……..
En we hebben munitie genoeg. Ik denk echter dat we in het onderwijs zo murw zijn gemaakt dat we weer opnieuw moeten leren adequaat te reageren en vooral dat we moeten reageren. Door enkele reacties wordt het dadelijk gewoon een besluit, zoals bij het HBO……….
win/win
Ik kan me wel een win/winsituatie voorstellen. Geef mij die vijf dagen als vrij in te zetten roostervrije dagen. In weken met een enorme piekbelasting zet ik zo’n dag in om in alle rust de stapels te kunnen wegwerken. Of in periodes dat ik het gejakker allemaal even niet meer aankan, ga ik een hele dag in de sauna bijtanken.
Ook voor de werkgevers heeft dit positieve gevolgen, want het ziekteverzuim zal dalen. Het is een publiek geheim dat mensen zich soms een dagje ziekmelden om ‘bij te werken’ of ‘bij te komen’.
De reden dat er nu zo primair wordt gereageerd met ‘kom niet aan onze vakantie’ is omdat deze roostervrije dagen niet landelijk worden vastgelegd. Er moet op schoolniveau worden bevochten wat er met deze dagen gaat gebeuren. We weten inmiddels allemaal wat dat betekent: die dagen worden hoogstwaarschijnlijk gevuld met quatsch.
Allang doorgedrukt
Deze briljante ingeving is in het MBO allang doorgedrukt.