‘Baksjisj’

Minister Ter Horst stelt dat het grootste deel van de agenten een bovenmodaal salaris heeft, dat de helft anderhalf keer modaal verdient en dat dit gezien het opleidingsniveau een fatsoenlijk loon is. Een starter op mbo-niveau in de zorg verdient 1530 euro bruto, een startende agent op hetzelfde niveau 2162 euro en een middelbare schoolleraar met een hbo-opleiding (!) 2270 euro.
Henk Joore van de ANPV vindt dat ter Horst de cijfers nooit had mogen noemen. Zij vertegenwoordigen een ’papieren werkelijkheid’.
De minister gaat voorbij aan het diepgewortelde gevoel van onderwaardering dat al jaren speelt. Agenten komen niet rond, hebben schulden en klussen bij.
Iedereen is zich rot geschrokken van Alfons van Toledo. Dat is die politiebrigadier uit Hilversum, die er om rond te komen van zijn salaris, naast zijn baan, nog een glazenwassersbedrijf op na houdt. Je zult ook maar voor zo’n 1500 euro netto in de maand met vuurpijlen bestookt worden op Oudejaarsavond. En bij nacht en ontij je bed uit moeten voor dodelijke verkeersongelukken en het informeren van nabestaanden.
De status van de politie vloekt met de hoogte van het inkomen. Vandaar de verbijstering over het lage salaris. Het is geen toeval dat na de ophef over de onderwijssalarissen nu ook de politie de stoute schoenen aantrekt en betere salarissen eist. Nederland loopt hard tegen de kater van de collectieve sector op. Eindeloze jaren van bezuiniging, reorganisatie en hervorming – met een gelijktijdige verafgoding van de marktsector – hebben hun littekens achtergelaten. Een verhaal van achterstallig onderhoud, verwaarlozing en demoralisatie.
Niet alleen financieel, maar vooral ook in termen van status en moreel, al staat dat niet los van elkaar.
Politieagenten en docenten zijn beroepsgroepen die als rots midden in de branding van de maatschappelijke golfslag staan. Zij worden meer dan gemiddeld geteisterd door de opvoedingsproblemen in onze samenleving. Door de verruwing en verhuftering van de omgangsvormen, door mensen met korte lontjes en een ‘narcistisch ik’.
Agenten en docenten zijn frontlijnwerkers van de verzorgingsstaat, de noodopvang en buffer van onze maatschappij. Zij krijgen het hard voor de kiezen. Het zijn kostbare beroepsgroepen die we in onze onzekere tijden meer dan ooit moeten koesteren. Een politieagent of docent die zijn leven waagt of inzet voor de openbare orde en veiligheid of de opvoeding van onze kinderen verdient een eerbaar inkomen. Eervol in vergelijking met overbetaalde hoger opgeleiden die zich verschansen in abstracte kantoorprocessen van management & control.
Face-to-facewerk met brutale mensen in het publieke domein- dat geldt ook voor huisartsen, mensen in de zorg, buschauffeurs en wegenwacht – verdient veel meer waardering. Moreel en financieel.
In dezelfde tijd dat Herfkens tegen alle regels in 280.000 dollar huurcompensatie voor haar mooie woning in Amerika ontvangt, gaan wij in dit land de kant op van Egypte waar agenten en docenten een maandsalaris van minder dan 900 euro ontvangen en bij iedere straathoek om een ‘baksjisj’ moeten vragen om hun gezin draaiende te houden.

(De tekst is een compilatie van Amanda Kluveld en René Cuperus in de Volkskrant van vandaag.)

5 Reacties

  1. Plato
    Plato wist al wat een politieman toekwam. Dat is te vinden in zijn ‘Politeia’.
    ‘De beschermers van de democratie mogen niet te veel verdienen, maar het mag hen ook aan niets ontbreken.’
    Plato meent dat we alle kinderen van jongs af aan kunstmatige angstbeproevingen moeten opleggen om zo degenen onder hen op te sporen die ‘nuttig voor zichzelf en de staat’ zijn.
    ‘Hem dan, die uit zulk een ononderbroken vuurproef te voorschijn treedt als iemand van zuiver allooi (akeratos), zullen we als leider en wachters van de staat aanstellen.’
    Alleen de elite mag tot de politie toetreden.
    Dat is nog een ander verhaal dan Alfons van Toledo die met een uurtje ramenlappen 20 euro netto vangt, maar met een uur politiewerk 12,50 euro inclusief onregelmatigheidsvergoeding.
    Dat laatste is bij Plato uitgesloten. De beschermers van onze gemeenschap moeten afzien van de uitoefening van ieder ander vak’.
    Maar ook voor onze minister heeft hij de nodige adviezen.
    De Politeia onderscheidt namelijk drie salarisschalen.
    De laagste is de bronzen, voor boeren en arbeiders, ofwel de geldverdienende klasse.
    Dan volgt de zilveren, voor de fysieke beschermers van de staat.
    Bovenaan de gouden schaal, voor de groep die Plato met zijn voorkeur voor het geestelijke als de echte beschermers van de staat ziet, de politici.
    Net als de militie, mogen ook zij niet eens geld aanraken. Ook voor hen verzorgt de staat alles.
    In feite zitten de politici en politie in dezelfde salarisschaal.
    Aldus de ‘Meesters in de actualiteit’ in de Volkskrant van gisteren.
    Een mooie boodschap voor Herfkens en minister Ter Horst.

    • Beledigd
      Vanmorgen hoorde ik op de radio een politievrouw die zich beledigd voelde doordat minister Ter Horst politieagenten vergeleek met buschauffeurs en tramconducteurs.
      Als ik buschauffeur of tramconducteur was zou ik mij op mijn beurt door deze politievrouw beledigd voelen.
      Overigens, waar halen die agenten de tijd vandaan om er nog zo ruim bij te klussen? Als leraar zou ik hier niet eens de tijd en de energie voor hebben, als ik het al zou willen.

Reacties zijn gesloten.