Aob: verkorting vakanties niet de oplossing

De Aob reageert afwijzend op de suggestie van minister Plasterk om vakanties in het VO te verkorten. Dit is niet de oplossing, aldus een persbericht van de bond.
—————————————————————–

“Inleveren van vakantiedagen om de werkdruk in het onderwijs te verlagen zoals minister Plasterk suggereerde, is een verkeerde maatregel en komt op een slecht moment.

Martin Knoop, dagelijks bestuurder van de Algemene Onderwijsbond: “Ik hoop dat de minister zich in de komende dagen goed laat inlichten door mensen die echt verstand hebben van de problemen in het werkveld: de professionals die zelf werkzaam in het onderwijs. Wil je daadwerkelijk echt wat doen aan de werkdruk, breng dan het aantal leerlingen omlaag, dat is bovendien bevorderlijk voor de kwaliteit van het onderwijs.

De AOb is wel verheugd dat de nieuwe minister inziet dat de werkdruk in het onderwijs hoog is. “Alleen is de boodschap verkeerd gebracht, “aldus Martin Knoop. “Nu lijkt het net alsof onderwijspersoneel minder werkt dan werknemers in andere sectoren. Ze hebben immers zoveel vakantiedagen. Maar het aantal uren, de zgn normjaartaak van 1659 uur, is niet anders dan bij andere werknemers in andere sectoren. Bij onderwijspersoneel is dat enorm opgepropt.”

Met het lerarentekort voor de deur is verkorting van de vakanties een verkeerd signaal.
Eerdere initiatieven van de overheid en werkgevers om de werkdruk meer te spreiden over het jaar hebben niet goed uitgepakt. Sterker nog, de werkdruk is alleen maar verhoogd. “Het is verstandig van Plasterk om een commissie onderzoek te laten doen naar de problematiek. Ik neem aan dat wij, als grootste vertegenwoordiger van onderwijspersoneel daar een rol in kunnen vervullen,” aldus Martin Knoop.”

bron

11 Reacties

  1. De grote uittocht kan beginnen.
    Naast alle andere onredelijkheid , nog even deze:
    Het recept voor defeminisering van het onderwijs. De primaire arbiedsvoorwaarden waren al beroerd en nu ook nog niet ongeveer tegelijk vrij met eigen kinderen… De grote uittocht kan beginnen.

    • WEG MET PLASTERK
      Wie zo weinig verstand heeft van de veld hoort niet op deze post te zitten!

      • Ik bied mij aan als
        Ik bied mij aan als informant voor het bestuur. Ik ken zijn vorige werkomgeving de KNAW van binnenuit.

        • Waarom?
          Waarom nu pas?
          Binnen een termijn van 100 dagen zou hij praten met de bonden. Hij is nu al halverwege deze termijn en heeft nog niet met de bonden gesproken maar al wel zo’n stomme opmerking gemaakt.
          Deze man heeft er geen idee van waar het om gaat!

          • Plasterk en de bonden
            Dat Plasterk nog niet met Marleen Barth heeft gesproken zie ik als een voordeel, niet als een nadeel. Dat hij de werkdruk te sprake brengt lijkt mij ook goed. Dat een relatieve buitenstaander als Plasterk op het idee komt de vakanties van leraren te bekorten als oplossing is ook niet zo vreemd (dit denken wel meer mensen). Ik proef in veel reacties eigenlijk alleen maar emotie: ‘blij met je poten van onze vakantie af’. Kom gewoon met argumenten mensen, die zijn er en daar is Plasterk vast gevoelig voor. Overigens gaat Plasterk hier helemaal niet over: de bonden en raden beslissen hier in hun poldergezamelijkheid over.

          • Emotie is begrijpelijk
            Het is de kurk waarop je drijft; ik zou het gewoonweg niet volhouden zonder die adempauzes. In de vakanties duurt het bij mij steevast een dag of drie voor ik weer echt goed slaap. Het lukt me in een gewoon weekend nauwelijks om tot rust te komen, omdat er altijd werk ligt. In de vakanties ben ik ook de eerste dagen te moe om iets te ondernemen.
            Mijn emotie is in ieder geval: als die buffer wegvalt, verkies ik een 9-5 baan, zodat ik ook eens de deur achter me dicht kan trekken en ’s avonds echt vrij heb. Ik werk vier dagen; hoe vaak ik niet op die vrije dag naar school moet voor vergaderingen, die niets opleveren voor mijn lessen! Of studiedagen waar ik niets aan heb! Er wordt in het onderwijs heel makkelijk beslag gelegd op je vrije tijd: die kant zien mensen niet die menen dat we wel vakantie kunnen inleveren.
            Een belangrijke reden waarom vrouwen voor het onderwijs kiezen, is de redelijk flexibele tijdsindeling en het gegeven dat je in de schoolvakanties je kinderen niet aan anderen hoeft over te laten. Zij gaan het onderwijs mijden als je de vakanties inkort. Dat kan misschien op de lange duur een gunstig effect lijken, maar ik voorzie dat het onderwijs dan met nog veel meer personeelstekort te kampen krijgt.

    • Zeker nu ook nog eens bekend is
      geworden, dat de rijksambtenaren een loonsverhoging krijgen van 6,5 % plus een dertiende maand, plus compensatie voor de ziektekostenverzekering. Daar is wel geld voor?! Ik dacht dat daar al heel aardig werd verdiend, dat de werkdruk daar lager ligt en dat ook de secundaire arbeidsvoorwaarden beter zijn dan in het onderwijs (ook wat betreft vakantiedagen!).

      • Bron
        wat is de bron van die 6,5% Fritzi? En is dat per jaar?

        Het onderwijsnieuws volg ik vanuit de VS wel, maar dit CAO nieuws was mij ontgaan.

          • Geen stabiele bron
            maar ik was er snel genoeg bij. Het is in totaal 10.5% in iets meer dan 3 jaar (salaris en nog wat dingen samen). Dat is zo een 3% per jaar. Dat is geen onredelijk percentage. Maar de overheid kan nu natuurlijk niet leraren met minder af schepen.

Reacties zijn gesloten.