Ja, ook de ooit overheidsdienst onderwijs lijdt onder marktwerking:
www.nuzakelijk.nl/algemeen/2157079/onderwijs-lijdt-marktwerking.html
”Nieuwe aanbieders concurreren door minder uren les te geven, grotere klassen en goedkoper personeel. Het onderwijs lijdt daar onder, cursisten en leraren worden de dupe”
Hallo D66, PvdA, CDA, ChristenUnie en VVD! Lezen jullie mee? Is het kwartje al gevallen? Of gaan er eerst nog meer controle-4 en reguleringsgedrochten worden opgetuigd om met alle geweld te bewijzen dat marktwerking toch echt overal het beste alternatief is? Als jullie zelf aan vooral je kapitaalkrachtige kiezers niet durven vertellen dat belastingverhoging echt onontkoombaar is, dan wil ik dat ook wel doen hoor. O, vluchten ze dan weg uit Nederland? Waarheen? De VS? China?
Doorzwemmen naar de overkant
Voorop zou ik willen stellen dat als, zoals dat in de 50-er jaren van de vorige eeuw het geval was, de marktwerking nog niet ingevoerd zou zijn, ik er niet aan zou willen beginnen. Maar omdat we er nu eenmaal met iets begonnen zijn dat daar op een verkeerde manier op lijkt, omdat ik geloof dat echte marktwerking in het onderwijs wel degelijk tot hoge onderwijskwaliteit kan leiden en omdat een poging tot afbraak van alle misbouwsels in onderwijsland tot een tijdslurpende strijd met belangengroepen zou leiden ben ik er voor te pogen om in korte tijd een echte onderwijsmarkt te creëren. Om, in zijn algemeenheid gesproken, tot een goede marktwerking te komen moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Bonafide nieuwkomers op de markt moeten gemakkelijk toegang krijgen en de consument moet in staat zijn om de kwaliteit van de geleverde producten vast te stellen. Wanneer wij deze voorwaarden naar de onderwijsspecifieke situatie (van het gesubsidieerde onderwijs) vertalen betekent dat dat het gemakkelijk moet worden om gesubsidieerde scholen op te richten en het resultaat van het onderwijs t.b.v. de ouders en leerlingen en de overheid in de hoedanigheid van subsidiegever gemeten moet worden en objectief meetbaar moet zijn. Als de resultaten van een school slecht zijn trekt de overheid haar subsidie in en sturen de ouders hun kinderen naar een concurrerende school die wel goede resultaten boekt. Als de voor alle scholen van gelijk type per leerling verstrekte subsidie niet te laag is en de ouders in staat zijn goede en slechte scholen van elkaar te onderscheiden zullen zo alleen goede scholen overblijven. De schoolbesturen hebben d.m.v. hun raden, hun eigen bevoegdheidsverklaringen, hun eigen ondoorzichtige subjectieve leerlingenbeoordelingen en hun warme banden met de prominenten van het CDA en de PvdA een sterke firewall opgebouwd maar die moet te slechten zijn.Seger Weehuizen
na regen
Als het proces rondom onderwijs verloopt zoals andere marktwerkingen dan moet het weer goed komen. Rijkswaterstaat heeft door aanbesteding AKZO links laten liggen, nu is er zout tekort en komt Rijkswaterstaat met hangende pootjes bij AKZO, die de prijs verhoogd heft met factor (..?..).
Eerst moet het onderwijs volledig vastlopen en dan……………wordt er geluisterd naar andere geluiden zoals van BON. We kunnen vast beginnen met oefenen hoe te reageren als ik het goed begrepen heb? Want BON wordt hier en daar aangehaald?
resultaatmeting en docentenkwaliteit
Als je na afloop van de inburgeringscursus zou kunnen meten of de nagestreefde kennisoverdracht naar tevredenheid van de subsidiërende overheid en/of de lesgeld betalende cursisten heeft plaats gevonden zou gunning aan de beste inschrijver goed door de overheid ingezet kunnen worden Wat betreft het onderdeel “beheersen van de Nederlandse taal” zou resultaatmeting gemakkelijk bereikt kunnen worden door de cursisten een centraal schriftelijk afsluitend examen te laten ondergaan. De noodzaak om een bepaalde prestatie te leveren zou voor dat onderdeel de opdrachtkrijgers dwingen goed personeel in te zetten. De door de cursus verworven kennis van en inzicht in de Nederlandse cultuur en denk- en handels-wijze is echter moeilijker te quantificeren en als dat in onvoldoende mate lukt zal de kwaliteit van de cursus mede geborgd moeten worden door de bevoegdheid van de docenten. Het aan een inschrijver na een aanbestedingsprocedure op grond van de laagste inschrijving gunnen van een onderwijsopdracht kan anders helemaal verkeerd uitpakken.
Seger Weehuizen
Grootste klappen zijn allang gevallen!
Natuurlijk is het niet verbazend om te zien dat de scholen met ervaren, geschoolde docenten, met goede faciliteiten en een duidelijk beleid duurder zijn dan de amateurs die denken een graantje mee te pikken. De uitbestedende gemeentes hebben weinig andere kriteria dan prijs, want de prestatie moet pas erná geleverd worden. Bij vele ROC’s zijn er tientallen ontslagen gevallen in de afgelopen jaren.
Sommige gemeentes hebben inmiddels al gemerkt dat de kwaliteit te wensen over laat en sommige ROC’s hebben een deel van de markt alweer terug.
Wat er ondertussen gebeurd is met de mensen die op deze manier hun basisvaardigheden in het Nederlands hebben moeten verwerven, daarover lijkt al helemaal niemand zich druk te maken.