Discussie passend onderwijs mmv Jeanet Meijs

Jeanet Meijs zal namens BON deelnemen aan een discussie over passend onderwijs die is georganiseerd door het AVS, de Algemense Vereniging van Schoolleiders.

Aanvulling: binnenkort een verslag hierover. Er komt een speciaal nummer van het blad voor schoolleiders dat hier over gaat en we proberen dat, als het uit is, hier te plaatsen.

13 Reacties

  1. Gecoördineerde actie?
    Dag 1989, welke discussie, waar en wanneer?

    Jeanet is volgens mij een van de verbaal begaafdste BON-(bestuurs)leden, dus deze taak is haar zeer toevertrouwd. Maar het lijkt me altijd handig als andere BON-leden haar backing geven vanuit het publiek, als dat tenminste in de geboden setting mogelijk is.

    Juist omdat de discussie wordt geëntameerd door schoolleiders, is een duidelijke, beeldbepalende discussie mogelijk. Met een effect op die schoolleiders en op de potentieel aanwezig media.

    Daarbij kan BON een duidelijke rol spelen, mits we dit goed voorbereiden. Wat telt zijn de argumenten. En die zijn, vanuit docentperspectief, sterk.
    – ‘Passend onderwijs’ kent geen precedenten.
    – Voor ‘passend onderwijs’ zijn kosten noch baten bekend; toch wil men dit landelijk uitventen.
    – ‘Passend onderwijs’ is dor OCW bij elkaar gedroomd beleid.
    – Voor ‘passend onderwijs’ zijn docenten in het algemeen onvoldoende of niet toegerust.
    – Het is de vraag of de voor ‘passend onderwijs’ vereiste differentiatie überhaupt praktisch mogelijk is.
    – ‘Passend onderwijs’ focust op de leerlingen met een rugzakje, maar de belangen van leerlingen zonder rugzakje zijn ook in het geding, doch komen nooit aan bod.

    Andere BON-leden weten vast nog andere relevante punten te noemen.

    Leent de gelegenheid zich voor een duidelijke BON-manifestatie?

    Het mooie van deze discussie is dat BON het (volgens mij) van harte eens is met het doel (‘goed onderwijs, ook voor kinderen met een handicap’) maar een vet vraagteken zet bij het middel. Een discussie over middelen is gemakkelijker te beïnvloeden dan over doelen (die voortkomen uit ideologie of keuzes, niet uit efficiëntie-overwegingen)..

    • waar/wanneer
      Het is in Rotterdam, maar dat heb ik weggelaten. Wanneer staat er: 4 november van 12 tot half twee.
      Zoals altijd op een moment dat leraren gewoon voor de klas staan.

      Ik meen te weten dat er verder geen publiek bij is, maar ga Jeanet vragen of dat klopt.

    • Als schoolleiders in discussie zijn,
      is dat nooit over problemen op de werkvloer.
      Zij denken niet over kinderen maar in cijfers en statistieken.
      Voor hen is slechts belangrijk wat ’t bestuur vindt.
      BON heeft m.i. daar weinig te zoeken.

      • @Leo
        Dat ben ik niet met je eens Leo. Blijf in gesprek en maak duidelijk wat ze verkeerd doen. Maak duidelijk dat ze bezig zijn met bedenkselen van eén of andere goeroe om welke reden dan ook door te drukken ten koste van de werkvloer en “alle” kinderen. Laat me raden: vanwege kostenreductie en met medewerking van die bobo’s die daarmee kunnen scoren als manager.
        Bovendien staat Jeanet haar mannetje wel. Als het nodig is kan ze ook de taal van deze managers verstaan. Succes Jeanet!

        • Beste gems.
          Op zo’n 24 basisscholen in ’n grote stad, kom ik schoolleiders tegen. Ze kijken allemaal meer naar ’t bestuur dan naar de werkvloer.
          Je verdere adviezen, helaas, doen me ernstig denken aan die, die al jaren vanuit ’t midden managment naar de werkvloer dwarrelen.
          Dat Jeanet de taal van managers zou kunnen verstaan, is dat gunstig?

          • Dat is gunstig
            “Dat Jeanet de taal van managers zou kunnen verstaan, is dat gunstig?”

            Ja, dat is gunstig. Want let wel: ze kan deze taal *verstaan*, ze *spreekt* deze niet. Ze kan dus wel de drogredenen en valse voorstellingen van zaken ontmaskeren die een ander wellicht niet (meer) opvallen.

          • @Leo
            Zolang het bij kijken blijft. Het gaat erom wat ze zeggen en wat ze doen. En ook wat ze niet doen. En bij het laatste kan “kijken” soms heel goed helpen. Vooral vragend kijken…………als er geen vragen gesteld mogen worden. Heb je wel eens geprobeerd of je gehoord wordt door je schoolleider? En wat er mee gedaan wordt? Er zijn schoolleiders die uit BONhout zijn gesneden………..ken je ze?

          • Helaas ken ik geen basisschool leiders
            die uit BONhout gesneden zijn. Hooguit, dat ’n schoolleider op ’n terechte kritische vraag antwoordt met de opmerking, dat dat wel klopt, maar dat ’t bestuur helaas anders heeft beschikt.
            De directeur van jaren geleden, die voor zijn team stond (ook soms voor de klas), is rap aan het uitsterven. En dan heb ik het over grotere steden en niet over ’n wit dorpje aan de Vecht of ’n grachtengordel schooltje in ’n dure buurt.

          • ogen open
            Leo, als je je ogen open doet, dan zie je in jouw grote stad ze lopen in scholen. En ik zie ook hoe ze er alles aan doen wat ze kunnen doen. En zo nu en dan maken ze een hele salto om te laten zien hoe lenig ze nog zijn om dat te kunnen volhouden.

          • De kunst van kijken.
            Onlangs kwam ik er inderdaad een tegen.
            De salto is geprint in mijn ogen.

            Dat nog iemand, zichtbaar,
            bijna raakbaar,

            naar je lacht, in de regen.

            Niets fijner, als geloven mogen.

      • Roeptoeteren
        Als BON ergens mag komen roeptoeteren dan moet het dat in principe altijd doen lijkt mij (tenzij BON heel duidelijk enkel en alleen als voetveeg uitgenodigd wordt).

        • geen bovenschoolse directeuren
          Voor zover ik weet vertegenwoordigt de AVS geen bovenschoolse directeuren.
          De directeuren hebben contact met de werkvloer en daar zullen veel BON sympatisanten tussen kunnen zitten, maar mensen die zich niet kunnen uiten omdat ze klem zitten. Het zou best eens kunnen zijn dat de AVS gelukkig is met BON. Wie weet?

        • Roeptoeteren met de argumenten in de mouw
          Mark79 schreef:
          “Als BON ergens mag komen roeptoeteren dan moet het dat in principe altijd doen”

          Dat denk ik ook. Met dien verstande dat de kracht van BON is (of kan zijn) dat we twee dingen tegelijk doen: roeptoeteren waar mogelijk, ook in de media, *en* tegelijk de redelijke discussie niet uit de weg gaan. Aandacht opeisen voor het eigen gelijk *en* dat gelijk ook zien te krijgen.

          M.i. moet BON geen getuigenispartij zijn, noch een ritueel scheutje water bij de wijn. (Of eigenlijk: een scheutje wijn bij het water, natuurlijk :-). Volgens mij brengt BON een dergelijk tweesporenbeleid al een jaar of twee mooi in praktijk.

Reacties zijn gesloten.