Buitenlandse onderwijsdiscussies

Hier houden we een overzicht bij van discussies over de kwaliteit van het onderwijs in diverse andere landen. Suggesties zijn welkom!

4 Reacties

  1. Wat betreft buitenlands
    Wat betreft het buitenlands onderwijs verwijs ik u voor wat betreft de UK naar wwww.bbc.co.uk, UK, education (of: news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/default.stm). Hier is een aaardige discussie over het Britse onderwijssysteem te vinden.

    Wellicht is er nog meer informatie over andere landen te vinden?
    Mijn Duitse nichtjes klagen ook over de achteruitgang in het Duitse onderwijs… (in ieder geval hoe afgestudeerden zich melden op de arbeidsmarkt wat betreft taalvaardigheid enz.)

    Ik sta helemaal achter uw doelstelling. Ik erger me al decennia
    aan de verloedering en de lapzwanserij: het maakt allemaal niet uit, als je maar weet wat je bedoelt, aardig bent en goed kunt communiceren (we zoeken het wel op!).

    Nederlandse kinderen hebben een grote mond, omdat hen over alles een mening wordt gevraagd, het liefst zonder de feiten te kennen. In Belgie is het wellicht andersom. De Nederlanders worden daarom om hun creativiteit en vrijzinnigheid geprezen.

    Ben ik niet helemaal mee eens, mensen moeten eens leren ook kennisautoriteit te aanvaarden. Stel je bescheiden op, totdat je recht van spreken hebt (moeilijke discussie…, maar duidelijk: nu is het te veel doorgeschoten naar een microfoon onder iemands neus en een camera op het hoofd en het nieuws heeft weer een ‘gewone’ mening van de straat gescoord). Strelend voor de kleine ego’s, pijnlijk voor de kijkers die niets te weten komen.

    Wanneer gaat het maatschappelijke niveau weer omhoog, dat ook mensen met kennis van zaken weer worden gewaardeerd? In Amsterdam waar ik woon lijden velen tot op hoge leeftijd aan een pathologische populariteitsdrang/adolescentie. Laten we niet moeilijk doen, stel je toch niet aan! Wat maakt het allemaal uit! Volkomen onverschilligheid, oorzaak van de verloedering.

    Dat hele gelijkheidsidee slaat echt nergens op. Gelijkwaardigheid moet het woord zijn. Het is een grote bekkenmaatschappij geworden! Volkomen respectloze straattaal. Grrr, ik maak me hier al jarenlang heel erg druk om.

    Mijn kwaliteit van leven lijdt er onder (ik ga graag met expats om en ben blij met beschaafde gesprekken, denk ook aan weggaan uit Nederland, het wordt de laatste jaren met de commerciele massacultuur alleen maar erger). Ik zwijg waar ik hoor te spreken, omdat de macht van de grootste bek geldt. Jean Jacques Rousseau had het al over democratie: heeft de meerderheid (dwz de grootste volkspartij van Nederland) altijd gelijk? Nee, terug naar de kenniselite, laat de barbaren niet binnen. De Hunnen komen! (sorry!)

    We moeten echt terug naar meer beschaving en beschavende elementen in het onderwijs. Ik weet het, ook dit is weer een verdacht woord, alles wat naar boven de middelmaat riekt is tegenwoordig verdacht gemaakt. Veel mensen zwijgen tegenover deze gelijkheidsagressie. Wie redt wat er nog te redden valt?

    Het linkse gezeur is weer dat dit cultuurpessimisme is. Alles wordt gerelativeerd, alles van waarde is volkomen weerloos tegen de politieke meerderheidsdomheid en de domme HBO school voor de journalistiek journalistjes die weer dogmatisch kritisch moeten zijn (leren ze daar op school van ‘kritische docenten’ met hun voeten in de jaren zeventig). ‘Kritisch’ is anti-autoritair, anti-elitair enz., als het maar met sociale status en ras te maken heeft (de underdog heeft altijd gelijk!!, kinnessine of luie domheid?)

    Ik ben moe, heb me teruggetrokken en ga mijn eigen weg. Ik kan er niet meer tegenop. Veel mooie instituten van vroeger (musea enz.) zijn ook al genivelleerd. Gelukkig bleef het gymnasium gespaard! Vluchten kan niet meer? Ik doe niets anders! Ik wil een schotel op mijn dak om de internationale media te kunnen ontvangen. Kwaliteit! (de hoogte in plaats van de peilloze hongerige breedte, zoveel water kan er echt niet meer bij de wijn!)

    Een slachtoffer!

  2. Engeland
    Er is blijkbaar wat (positiefs) aan de hand
    observer.guardian.co.uk/uk_news/story/0,,1854349,00.html
    “‘Every single young person must have a good grasp of the basics,’ Knight told The Observer. ‘We are changing the way we measure performance and toughening up the English and maths GCSEs to ensure that young people master the three Rs.'”

    • 10 miljard pond strop als gevolg van slecht onderwijs
      Er staat ook:
      ‘The CBI says the economy is losing up to £10bn a year through staff not being able to read, write or perform basic arithmetical exercises to a sufficient standard.’

      Misschien dat dit wel indruk maakt op onze regering.

Reacties zijn gesloten.