9 Reacties

  1. Complimenten!
    Complimenten voor jullie aanpak en inzet!
    Mooi dat dit gewaardeerd wordt met een hoog cijfer in de keuzegids.

  2. towing from the quagmire
    In de eerste plaats ook mijn gelukwensen voor het IVA.
    In de tweede plaats wil ik er graag op wijzen dat het IVA een private/particuliere school is. Als ik een pleidooi houd voor het gemakkelijker kunnen oprichten van gesubsidieerde scholen merk ik dat er bij veel BON-leden het idee leeft dat commercie en onderwijs ver uit elkaar moeten worden gehouden. Dat idee wordt gevoed door de “commerciële” salarissen die aan de top van de grote gesubsidieerde scholenorganisaties worden uitbetaald. Het gaat daarbij echter om monopolistische salarissen die snel zouden verdwijnen als het onderwijsveld in een onderwijsmarkt zou worden veranderd.
    Uit het floreren van het IVA blijkt dat een school zowel privaat als steengoed kan zijn.
    Een instelling als het IVA zou een even grote subsidie moeten krijgen als de gesubsidieerde HBO- en MBO-instellingen zonder aan enige regelgeving onderworpen te worden. En voor goed presterende particuliere MAVO’s, HAVO’s, Athenea en Gymnasia zou hetzelfde mogelijk moeten worden. Daarbij is het irrelevant of zo’n school door een zakenman, een stichting of een lerarencollectief wordt opgericht. Zolang die school qualiteit biedt overleeft zij en als zij slecht is lopen de leerlingen weg naar een andere school of wordt er een nieuwe opgericht.
    Ik hoop dat het succes van de IVA als een booster zal werken voor de poliferatie van de mening dat het onderwijs het beste uit de quagmire van de beschermde op afstand plaatsing getrokken kan worden door die bescherming op te heffen
    Seger Weehuizen

    • Nou, beter van niet
      Als het IVA gesubsidieerd zou worden moesten ze, net als al het andere MBO/HBO voldoen aan de uiterst vage en raadselachtige richtlijnen voor het compeletentie-onderwijs.

      Nee, dat wens je je vijanden nog niet toe.

    • Ik snap het niet
      Eerst en vooral de volgende vraag: wat kost een soortgelijke HBO-opleiding aan een door de overheid gesubsidieerde school? Het gaat dus om het bedrag wat de hogeschool in kwestie krijgt per student van zowel de student zelf als de overheid.
      Deze private school kost per student €8150 of €8300, het laatste bedrag geldt voor de mensen die niet in 1 keer het bedrag kunnen betalen (wrang maar begrijpelijk vanuit het perspectief van de hogeschool).

      Wanneer blijkt dat een private school beter functioneert dan de meeste gesubsidieerde scholen dan zou het toch logisch zijn om die private school alsnog eenzelfde subsidie te geven en je vooral niet te veel te bemoeien met het beleid van die school zolang die school evengoed of beter functioneert als die reeds gesubsidieerde scholen?

      • Toelichting
        Zoals velen hier wel weten ben ik van de IVA. Ik geef graag wat toelichtingen.

        Bart schrijft: “Eerst en vooral de volgende vraag: wat kost een soortgelijke HBO-opleiding aan een door de overheid gesubsidieerde school? Het gaat dus om het bedrag wat de hogeschool in kwestie krijgt per student van zowel de student zelf als de overheid.”

        Voor zover wij kunnen nagaan kost een vergelijkbare commercieel-economische opleiding elders tussen de 8.000 en 10.000 Euro per student per jaar.

        “Deze private school kost per student €8150 of €8300, het laatste bedrag geldt voor de mensen die niet in 1 keer het bedrag kunnen betalen (wrang maar begrijpelijk vanuit het perspectief van de hogeschool).”

        Inderdaad kan een deel van de mensen zich deze opleiding slechts veroorloven door gespreid te betalen. Maar ook kiest menigeen die het wel in één keer zou kunnen betalen voor gespreide betaling om de lasten wat beter over het jaar te verdelen.
        Overigens komt er in het eerste jaar nog zo’n € 1.000 aan boekengeld bij en in het tweede en derde jaar steeds enkele honderden Euro’s.

        En ter relativering: bij een Open Dag had ik eerder dit jaar een ouder die onze tarieven erg mee vond vallen. Niet zo gek, want hij heeft twee kinderen op Instituut Blankestijn. Die rekenen geheel andere bedragen …..

        “Wanneer blijkt dat een private school beter functioneert dan de meeste gesubsidieerde scholen dan zou het toch logisch zijn om die private school alsnog eenzelfde subsidie te geven en je vooral niet te veel te bemoeien met het beleid van die school zolang die school evengoed of beter functioneert als die reeds gesubsidieerde scholen?

        Aansluitend bij de reactie van Hinke hierboven: wij willen helemaal geen subsidie, want dan kom je in de mallemolen van de verplichte onderwijsvormen. Die bemoeienis kun je volgens mij niet voorkomen. Je zou eerder moeten kijken naar het onderwijsmodel en dat aanbevelen aan andere (hoge)scholen. Dat heeft de HBO-Raad trouwens al gedaan en dan te bedenken dat wij als aangewezen instelling niet eens lid kunnen worden van diezelfde HBO-Raad – als we dat al zouden willen ……

        De subsidie zou je m.i. niet aan de school moeten geven, maar aan degenen (meestal de ouders) die het hun kinderen mogelijk maken om naar deze school te gaan. Zij zijn degenen die de onderwijsbegroting ontlasten.

        • Absurd
          Dat de overheid maar snel het geld geeft aan de leerling of zijn voogd geeft (dan misschien niet in het handje maar namens de leerling of zijn voogd de rekening aan de school betalen) zodat iedereen voor de beste school kan kiezen.
          Het is toch bezopen dat deze hogeschool blijkbaar beter functioneert dan verreweg de meeste hogescholen maar dat ouders ondertussen enorm veel moeten betalen om hun kind daar te kunnen laten studeren en dit terwijl deze hogeschool blijkbaar niet duurder is per student dan dat een gewone hogeschool is.
          Ook die ouders betalen via de belastingen mee aan het onderwijs, geef hen dan de vrijheid om voor deze private hogeschool te kiezen wanneer vriend en vijand het er over eens is dat deze school goed functioneert!

          Gespreid betaald of niet, relatief goedkoop of niet, voor veel ouders is het bedrag van ruim €8000 een flinke financiële drempel om voor deze school te kiezen. Ik ben benieuwd wat voor beroepen die ouders doorgaans hebben. Gewone ouders kunnen de hypotheek misschien verhogen maar dat lijkt me ook geen pretje. Ik juich het toe dat zo’n hogeschool bestaat maar ik heb er moreel een groot bezwaar tegen dat dit leidt tot een extra tweedeling. De overheid dient ervoor te zorgen dat het publieke onderwijs dermate goed is dat er nauwelijks een markt is voor privaat onderwijs of het geld aan de belastingbetaler terug te geven zodat die voor een beter privaat alternatief kan kiezen.

          • Nog meer toelichting
            Bart schrijft: “Gespreid betaald of niet, relatief goedkoop of niet, voor veel ouders is het bedrag van ruim €8000 een flinke financiële drempel om voor deze school te kiezen. Ik ben benieuwd wat voor beroepen die ouders doorgaans hebben. Gewone ouders kunnen de hypotheek misschien verhogen maar dat lijkt me ook geen pretje.”

            De beroepen variëren van onderwijzer via hovenier en marketingmanager tot CEO’s van zeer grote ondernemingen. Onder de afgestudeerden bevinden zich naast veel commerciële mensen ook tandartsen, juristen en een pastoor.

            Wat de financiering betreft: de Hogeschool IVA is rijkserkend en valt dus onder DUO. De studenten kunnend dus studiefinanciering krijgen én gebruik maken van de DUO-kredietfaciliteiten. Weliswaar beginnen ze hun werkende leven dan met een studieschuld maar daar staan ze – zo heb ik begrepen – bepaald niet alleen in.

            “Ik juich het toe dat zo’n hogeschool bestaat maar ik heb er moreel een groot bezwaar tegen dat dit leidt tot een extra tweedeling. De overheid dient ervoor te zorgen dat het publieke onderwijs dermate goed is dat er nauwelijks een markt is voor privaat onderwijs of het geld aan de belastingbetaler terug te geven zodat die voor een beter privaat alternatief kan kiezen.”

            Met die tweedeling valt het nogal mee; de IVA bestaat 80 jaar en kan nooit meer dan zo’n 900 dagstudenten huisvesten, verdeeld in HBO en (niet-rijkserkend) 2-jarig MBO. Op het totale aantal leerlingen c.q. studenten is dat een te verwaarlozen percentage.

            Je bent hierbij van harte uitgenodigd om een keer op de IVA te komen kijken, enkele regelmatige Forumschrijvers gingen je al voor.

        • aan de mallemolen voorbij
          Het ideaal waarvan ik hoop dat het verwezenlijkt kan worden is dat een school die het goed doet helemaal niet in de mallemolen van de verplichte onderwijsvormen hoeft te stappen. Dat we een overheid krijgen die goed onderwijs belangrijker vindt dan de belangen van de mensen die in het onderwijs hun belegde boterham verdienen en daarom tegen een school durft te zeggen: Jullie doen het zo goed dat je helemaal je eigen gang mag gaan. Een probleem daarbij is dan dat net opgerichte scholen niet direct kunnen laten zien dat ze goed presteren, daarom in de mallemolen moeten stappen en juist daardoor niet excellent kunnen presteren. Maar dat moet op te lossen zijn.
          Dat het IVA goed onderwijs geeft wordt niet aangetoond m.b.v. resultaten die de studenten bij tentamina halen maar blijkt, behalve uit het onderzoek waarvoor het IVA het cijfer 9,2 kreeg, uit de tevredenheid en het vertrouwen van de afnemers van die school. Als je een goed presterende school volledige vrijheid voor haar lesprogramma en lesmethoden wilt geven moet je de prestaties van die school op een of andere manier aan het eind van de rit kunnen beoordelen. De AVI is hierin ook nog bijzonderder: Uit het oordeel over de kwaliteit van de afstudeerders van de voorafgaande jaren vertrouwt men op de hoge kwaliteit van de pas afgestudeerden die hun kunnen nog moeten aantonen en daarmee op de hoge kwaliteit van de school. Alleen op grond van de tevredenheid van de afnemers oordelen of een school goed of zelfs excellent is zal niet altijd mogelijk zijn. Maar in die gevallen waarin wel een betrouwbare evaluatie van het door de school afgeleverde product op enigerlei wijze mogelijk is kan de overheid een school best buiten de mallemolen houden.
          Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.