In de nieuwe kerndoelen voor de onderbouw VO staat geschreven:
“19. De leerling leert passende wiskundetaal te gebruiken voor het ordenen van het eigen denken en voor uitleg aan anderen, en leert de wiskundetaal van anderen te begrijpen.”
Hoewel de wiskundetaal mij welbekend is en ik haar dagelijks gebruik snap ik hier weinig van. Is dit het vermogen om de abc-formule te verwoorden? Het vermogen om de stelling van Pythagoras te herkennen uit de gesproken tekst “a kwadraat plus b kwadraat is c kwadraat”?
Dat zijn toch zaken die je “automatisch” oppikt bij klassikale uitleg. Of mag dat niet (meer)?
2004
Niks nieuw, dit staat als sinds minstens 2004 in de kerndoelen. Indertijd heeft het Freudenthal Instituut (ja, ja daar zijn ze weer) een voorbeelduitwerking gemaakt. De uitwerking van het genoemde kerndoel 19 is:
Bij dit kerndoel gaat het zowel om communicatie tussen leerlingen onderling als om de communicatie tussen docent en leerling. Het doel is dat leerlingen worden gestimuleerd tot het redeneren, het communiceren en het reflecteren over wiskundige onderwerpen.
Reflectie op het geleerde, generalisatie en verdieping zullen vooral tijdens groepsdiscussies en onderwijsleergesprekken aan de orde komen.
Verder lossen de leerlingen levensechte problemen op waarin de procesvaardigheden uit de kerndoelen aan bod komen en verder ontwikkeld worden. Hierbij vindt ook de overgang plaats van informeel naar formeel taalgebruik. Wiskundige activiteiten met een projectmatige opzet kunnen naar aanleiding van een reële context plaatsvinden, maar ook uitsluitend wiskundig van aard zijn.
Nu wel duidelijk?
Nee, zeker niet
Dat is geen wiskundig taalgebruik; dat is taalgebruik waar iets van wiskunde bij kan zitten; ge-oh met kringgesprek tijdens de wiskundeles.
De Franse taal
Begrijp ik goed dat als ik in een kringgesprek (in het Nederlands) spreek over het Frans, dat ik dan aan kerndoelen Frans voldoe?
Dat wordt nog leuk: ik ga kringgesprekken over atletiek, dan ben ik meteen van die gymlessen af.
Docenten leggen dus nooit iets uit?
2010,
Je tegenvoorbeeld is leuk gevonden. Maarrrrrr
Een docent wiskunde legt volgens jou dus nooit iets uit, of hoort dat niet te doen?