Waar Sven Kramer al niet goed voor is. In de Telegraaf staat een artikel waarin een hoogleraar uitlegt waarom Kramer verkeerd wisselde.
Van Yperen zegt dat de automatische piloot Kramer waarschijnlijk heeft dwarsgezeten. “Dingen die je automatisch doet, doe je onbewust. Je voordeur op slot draaien bijvoorbeeld. Als dan iemand je even later aan het twijfelen brengt door te vragen of je de deur wel dicht hebt gedaan, kun je nauwelijks meer terughalen of je inderdaad de sleutel hebt omgedraaid. Kramer werd aan het twijfelen gebracht over een automatisme, doordat Kemkers hem op de andere baan wees.”
Niet verrassend: iedereen weet dat je in geval van twijfel bij bijvoorbeeld het spellen van een woord het beste op je eerste gedachte kunt afgaan. Die eerste gedachte is er ingeslepen en maakt deel uit van de o zo belangrijke automatische piloot.
Alle HNL/leren-leren methoden doen precies het omgekeerde: ze vervangen de automatische piloot door bewustwording. En dat gaat mis. Niet alleen Sven Kramer is door zijn kootsj op het verkeerde spoor gezet, het gebeurt al onze kinderen tegenwoordig.
Nu we toch aan het vergelijken zijn: Kemkers blijkt ook geen multitaskende Einstein te zijn: opletten op zijn pupil en tegelijkertijd de administratie doen was teveel gevraagd. Zou deze les ook door te trekken zijn naar het onderwijs, waar de leraar op 30 leerlingen tegelijk moet letten en dan ook de administratie en registratie niet mag vergeten?
De vraag stellen is m beantwoorden wat mij betreft. Dat weet de overheid ook heel goed: bellen en autorijden gaat niet samen. Alle dinge ndie mensen in hun natuurlijke omgeving telkens opnieuw herkennen, wordt in het natuurlijk leren terzijde geschoven.
Coaches zijn ook mensen
Op het eerste gezicht leuke vergelijking 2010 maar toch wel onbillijk tegenover Kemkers. Meer dan 5 jaar Kramer begeleid naar allerlei successen en nu dan maakt hij een fataal foutje dat hem door heel Nederland (17 miljoen coaches) zwaar wordt aangerekend net zoals bij de beruchte wissel van Advocaat een aantal jaren geleden. En wat waren we blij met de gouden medaille van Ireen Wüst onder begeleiding van diezelfde Kemkers. Ik moet onze nationale grossier in gemeenplaatsen. Mart Smeets, op dit punt wel gelijk geven: coaches zijn ook mensen. In sport is kootsjen wel degelijk essentieel. Sport is geen onderwijs. Kortom: appels en peren.
Mart Smeets
En Mart Smeets kreeg het met zijn opmerking wel voor elkaar dat half Nederland hem gelijk geeft. Knap.
Smeets?
Met Smeets kun je alles associeren, maar het woordje “knap” juist niet.
Willem Smit
hoezo?
Hoezo heeft hij dat niet knap voor elkaar?
Smeets knap?
Beste Gems,
Rekening houdend met de capaciteiten van Smeets is zijn ontdekking dat coaches ook mensen zijn knap te noemen. Als hij dat met de mensheid heeft gedeeld zonder taalfouten, dan is dat helemaal briljant, en sympatiek. Ik heb dat niet gezien. Nadat me de toedracht duidelijk werd heb ik de knop vd tv meteen omgedraaid, en met mij velen. De verwaten domheid van Smeets kun je er op zo’n moment niet bij hebben.
Zou hij de helft van het Nederlandse volk tot dit diepe inzicht hebben gebracht? Welnee Gems, onderschat het Nederlandse volk toch niet, die waren daar uit zichzelf ook wel op gekomen. Alleen misschien ietsje later, een maand of zo.
Willem Smit
@ wsmit harmelen
🙂 , beetje lief zijn voor elkaar kan geen kwaad.