Blog over het nieuwe leren in Trouw

Een aardig geschreven blog over het nieuwe leren op de website van Trouw. Aanbevolen.

‘Excuseer,’ mijnheer de kat, ’maar is dit de juiste weg?’ vraagt Alice.
‘Dat hangt ervan af,’ zegt de kat. ‘Waar wil je heen?’
‘Dat geeft niet,’ antwoordt Alice.
‘Dan is elke weg goed,’ adviseert de kat.
‘Als ik maar ergens terecht kom,’ voegt Alice eraan toe.
‘Dat lukt zeker,’ verzekert de kat, ‘als je maar lang genoeg doorloopt.’

(Alice in Wonderland)

Aanvulling 20/1/2010
Opnieuw een mooie tirade van deze blogger op de website van Trouw

12 Reacties

  1. alice en de kat
    deed me denken aan die muzikant (sjofele vioolkist onder de arm, drie cent in de hand) die aan een voorbijganger in de PC Hooftstraat vroeg :
    – “ach, alstublieft, hoe kom ik in het Concertgebouw ?”
    – “blijven oefenen, beste man”

    maarten

  2. HNL wordt raak beschreven
    Het is een aardig stuk, raak en leesbaar geschreven. Alle beetjes helpen!

  3. écrasez les infames
    Het doet mij genoegen da TROUW expressis verbis (“van sluwe zichzelf verrijkende managers”) vermeldt dat de topplaatsen in onderwijsland zijn ingenomen door slimmeriken die niet in onderwijsvernieuwing geloven maar een mooie kans zagen om te midden van al die na de revolutie in onderwijsland losgeslagen domheid risicoloos machtig en rijk te worden.
    Afbreuk aan mijn genoegen doet de onbekendheid met de status van een door TROUW ingebracht BLOG. Wil TROUW daarin zijn eigen stanpunt kond doen of gaat het TROUW erom een prikkelende of controversiele zienswijze te beschrijven zodat er een levendige discussie ontstaat die trouw op zijn conto als kwaliteitskrant kan bijschrijven? De redactie van TROUW maakt immers van haar aan Balkenende gewijde commentaat over 2009 een eulogie op deze CDA-voorman waarin zij hem looft voor zijn geslaagde aanpassing van ons land aan de demografische veranderingen die er plaats vinden en zwijgt daarbij over het kwaliteitsverlies van het onderwijs dat er de oorzaak van is dat de numeriek kleine groep van nieuwkomers op de arbeidsmarkt voor haar taak niet geschikt is.
    Seger Weehuizen

  4. Ik vind het een interessant
    Ik vind het een interessant artikel maar 1 element is m.i. onderbelicht: al die leraren die er bij stonden en er naar keken i.p.v. te handelen.
    Ik zeg dit niet met de intentie verwijten te maken, het enige wat telt is hoe we het onderwijs weer terug op het vroegere niveau krijgen, de tijd waarin we tegen alle internationale verwachtingen bijv. de deltawerken creëerden met degelijk handwerk en zeer ingenieuze vondsten.

    • @ Bart
      Onderdeel van het probleem is dat als leerkrachten de “goede” reacties vertoonden, dat daar dan veelal sancties tegenover stonden die “leerzaam” moesten zijn voor de overigen. Bij BON zijn vele schrijnende situaties bekend van mensen die hun verantwoordelijkheid namen, integer waren, voor de leerlingen kozen enz.

      • Ik ben me daar bewust van
        Ik ben me daar bewust van Gems, ik vraag me echter af wat de kwaadwillende bazen de leraren konden maken wanneer ze zich collectief verzetten.
        Wanneer in een groep van 20 leraren 2 ervan ‘lastig’ doen (in de ogen van hun bazen) dan kunnen die bazen hen gemakkelijk aanpakken, wanneer het er 10-20 zijn dan wordt het al veel moeilijker.
        Hebben de leraren zich ook niet wat veel aan de kantlijn opgesteld? Hebben de leraren niet iets te veel geloofd in die mooie praatjes totdat ze zagen hoe het daadwerkelijk uitpakte?
        Nogmaals, het gaat er hier niet om om verwijten te maken maar wanneer er fouten zijn gemaakt dan kan je er beter maar van leren met het oog op de toekomst.

        • Beste Bart
          Pas ná de oorlog blijkt iedereen in het verzet te hebben gezeten. Weinigen durven het aan om zich bloot te stellen aan gevaar.
          Overdrachtelijk geldt dat ook voor het onderwijs. Er is zeer veel onderhuids verzet en BON is een van de uitlaatkleppen. Het Nederlandse onderwijs is georganiseerd met Sovjets, 5- en 10-jaren plannen, apparatsjiks en commissarissen. Inspraak is alleen toegestaan binnen de heersende onderwijsideologie.

          • @ Bart
            Hoeveel leerkrachten houden zich bezig met meer dan alles rondom hun klas? Hoeveel leerkrchten hebben overzicht in welke omstandigheden zij verkeren en kunnen verwoorden wat zij wel of niet willen ook in de tijd gezien? Hoeveel leerkrachten hebben daarnaast de moed om “uit de groep” te gaan of een afwijkend oordeel te hebben of te proberen anderen over te halen tot hun afwijkende mening? In mijn beleving willen leerkrachten rust en zich bezig houden met hetgeen van hen verwacht wordt en verder met niemand bonje………..
            Zit ik er ver naast?

          • dol op het vernieuwen
            Vergeet niet dat veel leerkrachten, zowel als ouders, erg graag meegaan met allerlei modes. En voor veel leerkrachten blijken observaties als die van de HNL theoretici een soort van openbaring.
            Eindelijk…. de last van de eisen… die niet langer hoeven te drukken… volgens ‘geleerden’ die het kunnen weten.
            De meesten doen gewoon mee aan de mode.
            Het is niet eenvoudig binnen een school, waar men de neuzen dezelfde kant op wil, de uitzondering te zijn, met ouderwetse methoden.
            Zeker niet als het basisonderwijs een doorlopende leerlijn door alle klassen EIST.

        • “De leraar” bestaat niet
          Zelfs binnen één (HBO) opleiding is er een enorme varieteit aan mensen die zich “leraar” noemen. Het varieert van coaches en praktijkdocenten tot (soms) gepromoveerde vakdocenten.
          Kijk je niet naar één opleiding maar naar het hele NL onderwijs, dan zijn de evrschillen nog groter. Managers heven verdeel en hers niet eens uit te vinden. De groep leraren is van nature verdeeld. De onderbevoegden hebben tegengestelde belangen dan de bevoegden, leraren die omhoog willen tegengestelde belangen aan docenten die les willen geven.
          Er is dus geen collectief dat zich kan verzetten. Er zijn geen gemeenschappelijke belangen.

          • @2010
            Ja, als je het zo bekijkt wordt het nog duidelijker dat het moeilijk is voor een enkele docent om tegenwicht te bieden! Vandaar ook dat er een BON bestaat!

          • Plus
            Leraren verzetten zich inderdaad veel te weinig. Hoewel daar praktische en psychologische verklaringen voor te bedenken zijn, vind ik dat wel heel treurig.

            Er is altijd een deel van de leraren dat in de mooie praatjes trapt/gelooft
            Er is altijd een deel van de leraren gewoon te lui (of te bang)om voor zichzelf op te komen
            Er is altijd een deel van de leraren opportunistisch: als zij zich verzetten komt er voor mij misschien een mooi managementbaantje vrij
            Er is altijd een deel van de leraren die gewoon murw vernieuwd is. Het zal hun tijd wel duren.
            Er is altijd een deel van de leraren dat liever moppert, klaagt en kankert, dan de nek uit te steken.
            Er is altijd een deel van de leraren zonder eigen visie.

            Nou ja, dan blijven er wel erg weinig collega’s over die wél hun mond opentrekken. Gezamenlijk verzet zit er gewoon niet in: zelfs niet tegen de afgepikte vakantiedagen enz. Ik ben wat dat betreft zéér teleurgesteld in de beroepsgroep en ben erg blij bij BON wel kritische collega’s, ouders en wetenschappers tegen te komen.

Reacties zijn gesloten.