Vandaag is het rapport van het TIMSS advanced onderzoek uitgekomen. Dit is een toets die in 10 landen afgenomen werd op het gebied van wiskunde en natuurkunde bij 17/18 jarigen die het hoogste niveau in het vak volgen op het secundair onderwijs.
Een juichend persbericht van NWO is hier te vinden en het volledige rapport hier.
De deelnemende landen zijn naast Nederland: Armenie, Filipijnen, Iran, Italie, Libanon, Noorwegen, Rusland, Slovenie en Zweden.
Ik beperk me tot de wiskunde.
De resultaten zijn op pagina 65 van het rapport te vinden. Nederland is 2e na Rusland en net voor Libanon. Interessant is ook dat hier staat welk percentage van de leerlingen het hoogste niveau wiskunde volgt. In Nederland is dat 3,5%. In bijvoorbeeld Slovenie is dat 40,5%. Dat daar het gemiddelde niveau van leerlingen op het hoogste niveau lager is mag dus niet verbazen. Daar had TIMSS eigenlijk voor moeten compenseren.
Op pagina’s 100-116 staan 9 voorbeeldopgaven met de bijbehorende scores. Zoals gebruikelijk bij TIMSS zijn het opgaven van een vrij laag niveau en waar weinig tot geen rekenwerk voor gedaan hoeft te worden. Het is vooral plaatjes interpreteren. Uit het antwoordmodel wordt duidelijk dat bijvoorbeeld bij een opgave waarin gevraagd wordt een functie te differentieren (op zich een goede opgave) een rekenmachine gebruikt mag worden. Als je een symbolische rekenmachine hebt dan is het dus simpelweg de functie invoeren, op de knop differentieren drukken en het antwoord overschrijven…
We zijn de top bij natuurkunde
Voor mechanica op het niveau van (het vroegere) 3VWO en multiple choice vragen op het niveau algemene ontwikkeling. En dat bij het kleinste aantal kontakturen.
De conclusie is duidelijk voor publiek, beleidsmakers en bestuurders: het kan wel wat minder bij natuurkunde.
TIMMS weer een fijne bron voor waarheidsverdraaiing
Mark79 schreef: “Daar had TIMSS eigenlijk voor moeten compenseren.”
Laat dat ‘eigenlijk’ maar weg. De conclusie dat ‘Nederland’ op de tweede plaats staat na Rusland is puur misleidend. Immers ‘Nederland’ deed helemaal niet mee met TIMMS, maar slechts een zeer bescheiden en zich kwalitatief onderscheidend deel van de Nederlandse leerlingpopulatie.
Het is alsof je de beste Rotterdamse atleten laat hardlopen tegen alle Amsterdammers, en dan concludeert dat Rotterdammers beter hardlopen dan Amsterdammers.
Dat is geen ‘eigenlijk’ verkeerde conclusie, het is gewoon onzin.
Niettemin mag je verwachten dat zulke onzin een voorname rol gaat spelen bij het peilen van ‘de onderwijskwaliteit’ in ‘Nederland’.
Ik zou zeggen: vraag de TIMMS-dataset op, en rangschik dan de gemiddelde scores van de 3,5% beste leerlingen van elk land. Eens kijken of de Nederlandse 3,5% er dan nog zo gunstig uit springt.
Lies, damned lies, en dan nog iets.
vergelijking scores TIMSS 2008
Een poging om een iets reëler beeld te krijgen is te lezen in de WiskundE-0brief van vandaag (nr 513)
www.wiskundebrief.nl
scores TIMSS 2008
Een poging om tot een wat reëler beeld te komenstaat in de WiskundE-brief van vandaag: www.wiskundebrief.nl
timss 2008 A
Beste gk
Als dat alles is wat wiskundedocenten hierover te bieden hebben dan is het weinig.
De link in de brief naar het Nederlandse rapport doet het niet. De link eerder in deze draad naar het internationale rapport weigert eveneens dienst. We blijven het proberen.
Willem Smit
Diverse links
De link in Wiskundebrief 513 verwijst naar DIT PDF-BESTAND. Dit bestand is ook als bijlage toegevoegd aan deze draad.
De link naar het internationale rapport werkt bij mij wel. Je komt dan op een site waar je ook de FULL REPORT kunt downloaden (PDF-bestand van 33 Mb).
diverse links
Heb dank Marten.
Het full report blijft weigeren binnen te komen. Dat ligt aan de timss-site. Lukt nog wel een keertje.
Willem Smit
Full report nukkig: de oplossing
Inderdaad is het ‘full report’ nukkig. Uiteindelijk een manier gevonden om het wel te downloaden:
1) ga naar timss.bc.edu/timss_advanced/ir.html
2) rechtsklik op ‘Get the full report (33 MB)’
3) kies “koppeling opslaan als …” (Firefox) of “doel opslaan als …” (Internet Explorer)
4) vervolgens komt het Full Report als PDF-bestand binnen.
En nu nog lezen …….
ik sta paf
maar dat doen boeren steeds. (Excuus als ik weer een groep beledig).
Bedankt Marten, het lukte.
Willem Smit