Onlangs liep ik aan tegen het fenomeen Vakcollege. Je kent dat wel: folder met veel marketingtaal als ‘nieuw’, ‘praktisch’ en ‘vakmanschap’. Feiten worden er nergens genoemd. Ook de betreffende website op internet maakt me niet veel wijzer. Eigenlijk zie ik niet zo erg goed wat er ánders is. Het enige wat ik eruit opmaak is dat sommige VMBO’s concurrenten (ook wat betreft schaarse stageplekken) gaan worden van het MBO. Misschien zie ik het verkeerd?
Inhoudelijk zie ik geen ánder onderwijs dan het (hopelijk) op het VMBO al was. Er komt alleen een doorlopende opleiding na het VMBO tot en met niveau 2 of 3. Men hoopt dat er dan tussen VMBO en MBO minder leerlingen uitvallen. Op welke grond is deze hoop gebaseerd?
Duidelijk is dat het vakcollege écht niet ’terug naar de LTS’ wil. Daar was namelijk beslist nog niveau: in praktijklessen, in taal, algemene vakken en exacte vakken. IN het algemeen werd er op de LTS heel veel geëist en geleerd.
Gaat het VMBO inhoudelijk ook beter worden? Leren de toekomstige vaklieden eindelijk écht rekenen/wiskunde en natuurkunde en krijgen ze eindelijk veeleisend taalonderwijs? Leren ze huiswerk maken? Leren ze vanuit huis vooruit te denken en de juiste spullen mee naar school te nemen? Of is zelfs het vakcollege een verlengde pamperperiode? Verwacht men gewoon dat niveau 2 zijn eisen naar beneden bijstelt: alleen domme handkracht is genoeg……
Ik heb zo mijn twijfels. Wie weet er meer? Wie heeft al een oordeel?
Toevoeging
Ik las vanochtend ook zo een reclameartikel over het mondriaan college. Ging over een open dag op zondag ( alle docenten aan het werk) en de werving voor deze open dag begon met “Breng een bezoek aan het (internationale) beroepsonderwijs. Verder geen verduidelijking over (internationale) of ze daarmee bedoelen dat er veel nationaliteiten op de school zitten of dat de leerlingen het liefst stage lopen in het buitenland of er Engelse, Duitse, Franse en anderszinde coaches de leerlingen begeleiden. Geen idee. Zoals bij Hinke. Wie het weet mag het zeggen.
vm2
einstein
docent vmbo/mbo
Hallo Hinke,
Ik werk op zo’n vm2 school geen techniek, daar heb ik geen ervaring mee, maar zorg en welzijn en economie.
Wij zitten in één gebouw met vmbo/mbo. MBO niveau 2 behalen onze leerlingen in één jaar, we proberen de dubbelingen eruit te halen vnl. bij ICT en administraite of zorg en welzijn. Doordat ze de docenten van het VMBO en MBO kennen voelen zij zich veilig en halen hun startkwalificatie MBO niveau 2.
De leerlingen raken op het MBO gedemotiveerd omdat ze vaak dezelfde lessen krijgen, goede leerlingen weten dit allemaal al en haken af.
Op het MBO is de organisatie vaak een janboel: slechte roosters, ict ondersteuning is slecht, geen stageplekken, tekort aan goede docenten, zieke leerkrachten worden niet vervangen enz. enz.
Het management zou deze zaken goed moeten regelen, dit gebeurt niet.
Mijn mening is dat leerlingen die niveau 2 een stevige begeleiding nodig hebben, pamperen zoals jij dat noemt. Veel contact met de leerling en eventueel het thuisfront. Schoolhoppers, leerlingen, die alleen voor de studiefinanciering naar school komen, worden op onze school geweerd. Zo proberen we gemotiveerde leerlingen te krijgen.
Ook het niveau van de MBO niveau 2 opleiding verschilt van school tot school.
Ik denk dat het heel verstandig is als er voor niveau 2 ook centrale examens komen, dit waarborgt een beetje het niveau.
Ik weet dat ik je tegen de schenen schop, onze 1e klas docenten VMBO klagen ook altijd over het niveau als leerlingen van de basisschool afkomen.
Dank Einstein
Nee hoor, je schopt niet tegen mijn schenen. Ik ben blij met je informatie en ik kan je kritiek delen op sommige afdelingen op het MBO. (Eigenlijk zijn de diverse opleidingen binnen het ROC ‘schooltjes in de school’, van elkaar soms enorm verschillend) Ook ik ken de situaties dat de opleiding slecht georganiseerd is (onder andere te wijten aan het CGL) en leerlingen te weinig lesuren aanbieden en ‘laten zwemmen’, ook bij ons op school.
Jammer is wel dat WIJ bij Techniek helaas nooit tegenkomen dat leerlingen bepaalde stof al hebben gehad. IK wou dat het waar was. Rekenvaardigheden zijn een waar drama. Sommigen moet ik nog uitleggen wat een werkwoord is, dat je niet elke zin op een nieuwe regel schrijft en dat je met een hoofdletter begint.
Wij begeleiden elke leerling zeer intensief: binnen het uur wordt er gebeld bij absentie en ziekmeldingen worden regelmatig gecontroleerd en als er problemen zijn weten ze ons (gelukkig) te vinden. Het ROC biedt helaas geen effectieve maatschappelijke hulp (huis uit gezet door pa, financiële problemen, eenzaamheid, problemen met politie/geweld, werkloosheid etc.) Op dat gebied zou nog veel te winnen zijn. Als het even kan doe ik dat soort dingen in mijn vrije tijd. Onze schoolmaatschappelijkwerkers verwijzen door (ja, dat kan ik ook zelf wel) of ondersteunen bij voorkeur ‘sociaal-emotioneel’ (kom ik ook een heel eind mee). Dat soort diensten voegen dus niet altijd iets toe.
Ik vind het uiterst treurig als een MBO-2-opleiding blijkt in één jaar te kunnen. Of het niveau is dan beneden de maat, of de betreffende leerlingen zijn briljant. Wij knijpen echt in onze handjes als leerlingen het in twee jaar kunnen afronden. Dat lukt eigenlijk zelden, met dank aan het gebrekkige voorafgaande onderwijs én de niet aangeleerde werkdiscipline.
Voor wat betreft het afleveringsniveau van het basisonderwijs: ik vrees dat ik je gelijk moet geven, maar zo worden de problemen wel voortdurend verschoven.