Van Bijsterveldt haalt 7 ton terug bij Friesland College

Volgens de NRC kort de staatssecretaris het Friesland College met 7 ton. Dat is het verschil tussen wat een oud-bestuurder volgens de kantonrechtersformule als gouden handdruk had kunnen krijgen en wat het Friesland College deze oud-bestuurder daadwerkelijk gegeven had. Terugvorderen van het geld van de bestuurder door de staatssecretaris lijkt onmogelijk.

Nu is er dan dus niet 7 ton minder voor het onderwijs aan het Friesland College (het teveel dat aan de oud-bestuurder werd betaald), maar 1,4 miljoen. En deze ‘straf’ zal de bestuurders natuurlijk niet van gedrag laten veranderen; weet de staatssecretaris niet dat veel bestuurders in het onderwijs helemaal niet om onderwijs geven maar alleen om hun eigen loonstrookje en hun eigen volgende baantje?

10 Reacties

  1. Tijd voor bezuinigen
    Geniaal van die bestuurders. Nu is er een “objectieve” reden om voor 7 ton te bezuinigen. Dat wordt structureel in de formatie korten zodat de volgende bestuurders weer extra betaald kunnen krijgen.

    • Ik kan mij
      zo voorstellen dat de collega’s van het Friesland college die dank zij de strapatsen van deze voormalige bestuurder weggereorganiseerd zijn heel boos worden.
      En dat diegene die er nog zitten, om reden die 1989 aangeeft, heel bang worden voor een volgende reorganisatie.

  2. Toch ook positief
    Op zich prima dat er ingegrepen wordt. Het lijkt mij toe dat de teveel gemaakte kosten afgetrokken moeten worden van het salaris van de verantwoordelijken: het CvB en de Raad van Toezicht.

    Als collega’s van mij ontslagen worden krijgen ze helemaal NIETS mee: ook geen ‘kantonrechters’ vergoeding. Ze mogen blij zijn dat ze hun ww nog krijgen. In ruil daarvoor worden ze wel als ‘verdachte’ behandeld.

    • Positief? Welnee.
      Wat V B hier doet is symboolpolitiek.
      Die 7 ton is voor de organisatie peanuts en bewijst ten overvloede dat hier niet meer geldt: de betaler bepaalt. De besturen en de schoolleiders kunnen dus rustig doorgaan de gelden te spenderen zoals ze dat al een hele tijd doen: eerst in de eigen pocket.

      Willem Smit

  3. goed signaal?
    Dat de staatssecretaris dit geld kort is een goed signaal toch?
    Maar ik ben nu heel erg benieuwd wie de staatssecretaris getipt heeft hierover. Het kan toch niet zo zijn dat ambtenaren dit zelf hebben opgespoord?
    Ik kan mij nog een uitspraak herinneren van een ambtenaar: pas op wat u opmerkt zodat u niet als klokkenluider wordt aangemerkt; u weet toch dat het slecht afloopt met klokkenluiders?
    Of zouden er zoveel mistoestanden aan het licht zijn gekomen dat deze er uitgelicht wordt, zodat de rest niet aan het licht hoeft te komen?
    Hoe wordt er gereageerd door de werkvloer op het Friesland college? Worden er kritische vragen gesteld of is het muisstil? Wie er de dupe worden, kunnen we wel raden helaas!

    • Goed signaal??
      Een goed signaal zou zijn als de staatssecretaris deze 7 ton bij de oud-bestuurder vordert. Een goed signaal zou zijn als ze de raad van toezicht van deze school (die verantwoordelijk is voor het besluit om deze oud-bestuurder zoveel geld te geven) wegstuurt. Maar dat doet ze niet. Degenen die nu de dupe worden zijn niet deze oud-bestuurder of de leden van de raad van toezicht. Degenen die de dupe worden zijn de leraren en leerlingen van het Friesland College.

      • goed signaal
        Helemaal mee eens! Maar het goede signaal is dát er iets gebeurt. Maar vooral dat daardoor deze zaken besproken worden………….
        Er kan toch moeilijk beweerd worden dat er niets aan de hand is……….
        Maar dat er de verkeerde mensen de dupe worden, is verkeerd. Hoe zouden we hen kunnen helpen als ze dat zouden willen?

  4. Besturen zijn aansprakelijk
    Veel heb ik in besturen gezeten. Op een gegeven moment moest de organisatie apart een verzekering afsluiten, omdat besturen niet alleen verantwoordelijk, maar ook aansprakelijk zijn voor gemaakte fouten en aansprakelijkheidsstelling. Hopelijk is de medezeggenschapsraad van die school zo slim om CvB en toezichthouders aansprakelijk te stellen.

    • Slim?
      Helaas ontbreekt het de MR’s vaak aan moed. De leraren willen nog wel eens, maar ouders bewaren maar al te vaak de lieve vrede. Ouders bijten niet, alleen als het helemaal uit de hand loopt met hun eigen kind.

Reacties zijn gesloten.