Hierbij de link en het bericht over het rapport van ons Meldpunt Competentieleren MBO. We kregen 320 reacties, waarvan driekwart tegen verplichte invoering is van CGO. Afgelopen woensdag was het debat in de Kamer. Ondanks alle verzet en de petitie van BON, gaat Van Bijsterveldt door met de invoering. Ongelooflijk.
www.sp.nl/onderwijs/nieuwsberichten/6632/090415-sp_stop_vernieling_mbo.html
NB: dinsdag 21 april wordt er gestemd over mijn motie tegen verplichte invoering van CGO in 2010.
Van Dijk: Stop vernieling MBO
15-04-2009 • Driekwart van de MBO-docenten wil niet doorgaan met de verplichte invoering van het competentiegericht onderwijs (CGO). Dat blijkt uit het rapport “Competentiegericht onderwijs: vernieuwing of vernieling?” In het rapport staan de uitkomsten van het Meldpunt Competentieleren MBO. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk: “De verplichte invoering moet van tafel, want deze vernieuwing heeft veel te weinig draagvlak. Docenten moeten per opleiding beslissen hoe verder te gaan.”
Uit het Meldpunt blijkt dat de helft van de leraren wil stoppen met de invoering van het competentieleren. Nog eens een kwart wil dat het personeel per opleiding beslist over de invoering. Van Dijk: “Wij hebben in drie weken 320 meldingen ontvangen. Leraren hekelen vooral het gebrek aan inspraak, het tekort aan vakkennis en de chaos die is ontstaan op school. Competentieleren wordt gezien als een speeltje van managers, die het misbruiken om te bezuinigen. De leerlingen zijn het slachtoffer. Veel commentaren zijn meedogenloos: een ramp, een collectieve blackout, een orgie van willekeur, wazige criteria etc. Ook leerlingen hebben gereageerd. Eén leerling schrijft dat hij geen idee heeft waarvoor hij een diploma krijgt: “Tot nog toe heb ik niks geleerd. Omdat er totaal geen structuur en begeleiding is, zwemmen we allemaal maar wat rond. Laat me alsjeblieft gewoon weer leren en een toets maken.”
De resultaten uit het Meldpunt bevestigen conclusies uit eerdere onderzoeken, waaruit blijkt dat 70% van de leraren ontevreden is over de wijze waarop het competentieleren wordt ingevoerd. Ook de Inspectie spreekt harde woorden over het tekort aan vakkennis. Toch wil staatssecretaris Van Bijsterveldt het concept nog dit jaar wettelijk invoeren. Van Dijk: “Verplichte invoering is volstrekt onverantwoord. Vorig jaar stonden alle partijen in de Kamer achter de conclusies van de Commissie Dijsselbloem. Zonder draagvlak en inspraak zouden er geen ingrijpende veranderingen in het onderwijs plaatsvinden. Leraren kunnen niet opnieuw buitenspel worden gezet.”
De SP wil dat in nauw overleg met leraren wordt besloten hoe het MBO-onderwijs wordt ingevuld. Er moet veel meer aandacht komen voor vakinhoud en structuur. Voor de leerlingen op niveau 1 en 2 dient intensief onderwijs in kleine groepen mogelijk te worden. De inspectie dient scherp toezicht te houden op het niveau en docenten met klachten dienen altijd terecht te kunnen.
21 april tegen
Graag de 21e een rijtje van partijen die tegen CGO gestemd hebben. Dan gebruik ik die partijen als leidraad bij de eerstkomende verkiezingen.
Er moeten meer leerlingen zijn
“Eén leerling schrijft dat hij geen idee heeft waarvoor hij een diploma krijgt” Als hij/zij al zo vergaande klachten heeft moeten er wel veel meer ontevreden leerlingen en ook nog ontevreden ouders zijn. De scholieren secundair onderwijs hebben hun Laks dat vaak van zich horen laat. Is er dan geen vereniging van MBO-scholieren die een protestactie en/of een stakingsactie kan organiseren. Is er geen oudervereniging die iets kan doen?
Seger Weehuizen
JOB
De vereniging van MBO-scholieren is JOB. Als ik het wel heb opgezet en gesubsidieerd door het ministerie.
Handelingen 2e Kamer
Voor de eerstvolgende parlementaire enquête over het mislukken van onderwijshervormingen en het daarmee samenhangende debat lijkt het mij nuttig om de Handelingen van de Kamer en het stemgedrag van de Kamerleden inzake deze kwestie goed te bewaren.
Plasterk, van Bijsterveldt en de Kamerleden die meegaan in deze waanzin zullen alleen maar mogen erkennen: Wir haben es donders goed gewußt. Ik vrees alleen dat de meerderheid van de verantwoordeljken, wanneer over een jaar of acht de omvang van de ramp duidelijk wordt, allang weer uit de Kamer zijn, of (Plasterk en van Bijsterveldt) ergens Commissaris van de Koningin of burgemeester. Eigenlijk zou er een clausule in het contract van hun toekomstige baantjes moeten komen dat ze alsnog kunnen worden ontslagen als er naderhand lijken uit de kast vallen. Dan waren Netelenbos en Wallage er ook niet zo licht vanaf gekomen.
Er is, helaas, een mechanisme dat deze Kamerleden een gevoel van veiligheid zal geven. Dat is het gevoel dat een zonde minder erg wordt naarmate meer mensen die zonde begaan. Als ‘iedereen’ een winkel plundert voelt de individuele plunderaar zich minder schuldig. ‘Ja maar, edelachtbare, de ruiten lagen er uit en iedereen nam wat mee. Dus ik dacht dat het mocht.’ Als ‘iedereen’ zijn gezond verstand opzij zet en voor het CGO-dictaat stemt, dan voelt men zich gedekt. De meerderheid kan toch nooit volslagen geschift zijn?