8 Reacties

  1. Niet echt
    De aanvallen op het National Curriculum zijn vooral van de onderwijsvernieuwlers. Het National Curriculum stelt namelijk harde eisen en deze worden in landelijke toetsen getoetst. De onderwijsvernieuwlers willen dat de overheid zich terugtrekt zodat zij de leraren voor kunnen schrijven wat te doen (via schoolboeken en hun controle van de lerarenopleidingen), zoals het in Nederland gaat…..

    • En Duitsland
      Op een site over geneeskunde studeren in Duitsland las ik dat ook daar overal het POL (Problem Orientiertes Lernen) de leidende didactiek is.

      • PGO is begonnen bij geneeskunde
        PGO is begonnen bij geneeskunde. In dat vak moet je veel gevallen onder ogen hebben gehad. De PGO-didactiek sluit daar prima bij aan.

        Bij de meeste andere vakken, echter, werkt dat niet. Daar kun je beter eerst de algemene regels aanleren, om je begrip daarna aan te scherpen met toepassingen. Voorbeelden zijn wiskunde, natuurkunde, Duits etc.

        • KMA
          Voor mijn 1e graads bevoegdheid heb ik rondgeneusd op de KMA (Militaire geschiedenis). De officiersopleiding is ook gebaseerd op PGO en werkt daar goed (tenminste, toen ik er rondliep). Maar dat wil niet zeggen dat er niet gewoon degelijke colleges werden gegeven.

          ’t Is juist dat de opdrachten zo muliti-disciplinair zijn dat men alleen als team grote opdrachten kan volbrengen. Bij uitstek aspecten die spelen binnen een organisatie als defensie.

        • Inzake afko’s
          Zodra onderwijs wordt aangeduid met afko’s zoals CGO, POL / PGO en dergelijke moet je wantrouwig worden. Het beste onderwijs heet gewoon nog ‘onderwijs’. De andere vormen zijn meestal POO (Problemen Oproepend Onderwijs) of TGO (Totaal Geen Onderwijs).
          Ik zie uit naar probleemgeoriënteerde zwemles (wat is het probleem, jongens en meisjes? We willen niet verdrinken!) en probleemgeoriënteerde rijles. Daarnaast zie ik ook mogelijkheden voor het Probleemgeoriënteerde Huwelijk.

          • Vraagje Bernard
            Welke basisvaardigheden zijn er bij het PGH (probleem georiënteerde huwelijk) nodig en hoe wil je die aanbrengen? Bedenk wel dat elk vak dat je onderbrengt in school automatisch zijn aantrekkelijkheid verliest.

        • PGO = probleem gericht onderwijs
          ref : bramroth, hierboven

          Mogelijk dat de doorbraak naar PGO, althans in NL, geforceerd is in de eerste- en tweedejaars universitaire studie geneeskunde – zoals je zegt, case studies en zo, veel praktijk zien.
          Twee opmerkingen daarbij relativeren dat een beetje :

          [1] Geneeskunde is een typisch hybride bezigheid, gebaseerd op zichzelf, maar uiteindelijk ondoenlijk zonder basiskennis van biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde, psychologie. De onderwijs praktijk in geneeskunde vergeet dat graag en vaak, spijkert het onderweg bij met ad hoc weetjes in die basis vakken. Maastricht liep voorop met deze methodiek, de anderen volgden.
          Maar zonder kennis van basisvakken is vooruitgang in geneeskunde nergens mogelijk. Andersom gezegd, vooruitgang in geneeskunde hangt vooral af van wat er in de grensgebieden tussen celbiologie, scheikunde, natuurkunde, nano-technologie aan voortgang wordt geboekt.

          [2] In Wageningen in 1972/80 deden we allang PGO, bij proceskunde bijvoorbeeld, namelijk case studies. Net als in geneeskunde kan dat alleen als de basiskennis (wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie) “zit”. Bij de Wereldbank (EDI) en CEPAL deden we uitsluitend PGO : post grad curricula, uitsluitend met case studies. Dat was al zo vanaf de jaren zestig.
          Ik denk eigenlijk dat PGO in Amerika is ontstaan (jaren zestig), en later (te) heftig bij ons is neergestreken.

          In ieder geval : zonder basis-kennis/vaardigheid, in natuurkunde, wiskunde, scheikunde, biologie, gaat in de beta sector niets. Denk ook eens aan neuro-netwerken (hersen-onderzoek, neuro-IT).

          Wat universitaire beta eerstejaars aan basis-kennis hebben, is voor de vooruitgang van de wetenschap compleet onvoldoende. Pas ná grondige basiskennis kunnen toegepaste disciplines met PGO overweg. Andersom niet.

          maarten

        • Toch niet ideaal
          Toch ken ik persoonlijk studenten geneeskunde die graag meer samenhangende basiskennis hadden gehad. Het liefst in college-vorm met mogelijkheid tot vragen stellen.
          Dat wil niet zeggen dat er niet OOK aardige kanten zitten aan zelf onderzoeken (mag je verwachten op een universiteit) en thema-onderwijs.

Reacties zijn gesloten.