NRC en radio NH

Dinsdag een ingezonden brief (Mark Peletier en Gerard Verhoef) in NRC als reactie op het opiniestuk van 18 hoogleraren een dag eerder dat het goed gaat met het rekenonderwijs. Verder een uur aandacht op radio Noord Holland voor het slechte rekenonderwijs. O.a een discussie tussen Jan van Maanen van het Freudenthal Instituut en Gerard Verhoef van de stichting Goed Rekenonderwijs en van BON.

Voor de radiouitzending: Ga naar het radio archief en kies als datum 28/10 en als tijd van 16:00 tot 17:00. De discussie start na ongeveer 18 minuten, maar de inbreng van de luisteraars is ook zeer opmerkelijk, dus luister de hele uitzending! Een volledige erkenning dat het mis is met het rekenonderwijs.

2 Reacties

  1. Pech
    Ach wat een pech. Juist nu is het radio-archief tijdelijk niet te beluisteren. Ik was juist zo benieuwd.

  2. NRC open brief
    De open brief van Mark Peletier en Gerard Verhoef – n.a.v. het geschuifel van 18 hoogleraren (de meeste in relatie tot het FI-RUU) in de NRC een dag eerder – is buitengewoon scherp, en buitengewoon terecht.

    Het citaat uit hun brief :
    [quot]
    de werkelijke vraag moet zijn : hoe heeft het ministerie van OC&W zich jarenlang stroop om de mond laten smeren?
    unquot]
    vat ik dan maar als vriendelijkheid op.

    In werkelijkheid is OCW immers “complice” geweest aan deze soort reformatie.
    Scherper gezegd : zo niet de voornaamste aanstichter van de RR ellende, dan toch handlanger, en minstens medeplichtig.

    Voor zover ambtenaren in OCW niet competent waren in de materie (wat voor de hand ligt), hebben ze zich minstens laten meeslepen, overtuigen, paaien, overdonderen door de hoogleraren-meute van 18. Van andermans geld, maar dit terzijde.
    Ik zeg niet dat de meute-leden incompetent zijn inzake rekensommetjes. Ik zeg dat ze niets begrijpen van pedagogie en ontwikkelings-psychologie van kinderen. Ignoramussen. En misschien begrijpen ze zelfs wel niets van de rol van rekenen-leren in de leer-wereld van jonge kinderen.

    Pars pro toto, deze FI verzameling. FI donc, zou de markies de Cantecler zeggen (tegen Olivier B. Bommel, als je niet snapt wat ik bedoel).
    Hoogste tijd om OCW en hun handlangers te vertellen dat “het onderwijs” toebehoort aan de “collectieven” ouders en docenten. En : dat OCW en satelieten hoogstens een facilitaire rol toekomt, op voorwaarde dat ze daartoe in staat zijn. Er zijn wel revoluties gepasseerd voor mindere zaken.

    maarten

Reacties zijn gesloten.