Van de site van de VO-raad d.d. 22 september 2008:
VO-raad richt Innovatieplatform VO op
22 september 2008
De VO-raad, sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, heeft het Innovatieplatform-VO opgericht. Het doel van het platform is om met de innovatieve inzet van ICT het onderwijs eigentijdser en aantrekkelijker te maken voor zowel scholieren als docenten. Op 18 september vond in Utrecht de startbijeenkomst plaats.
Deelnemers zijn scholen in het voortgezet onderwijs uit het hele land, het ministerie van Onderwijs, de TU Delft, het Innovatieplatform, Kennisnet, de educatieve uitgeverijen, CapGemini en IT-giganten IBM en Cisco Systems. “Dit platform moet drie doelen dichterbij brengen: meer digitaal onderwijs voor leerlingen, het aanpakken van het lerarentekort en het uitdagender maken van het beroep van docent,” aldus Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad. Ook kan het platform volgens de VO-raad een enorme impuls geven aan het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal.
Zoals altijd buitelen de gemeenplaatsen en onzinaannames over elkaar heen. “Meer digitaal onderwijs” (waarom?), “Aanpakken van het lerarentekort” (hoe?), “Uitdagender maken van het beroep” (is meer ICT uitdagender?). Kortom weer een berg gebakken lucht.
Het is nu ook duidelijk waar die denigrerende radiospotjes van Kennisnet op slaan. Je hoort een uitermate saaie en trage uitleg die kennelijk model moet staan voor ‘de huidige docent’. Daarna kondigt Kennisnet aan dat ze leren weer leuk maken (of iets van die strekking). Het ergste is de ‘pay-off’ van Kennisnet: “Leren Vernieuwen”
Inzake het platform
Het gekke is, dat deze platforms met het grootste gemak kunnen worden opgericht, terwijl men mij kort geleden mijn platform in de klas heeft afgepakt. Mocht niet meer van de ARBO; wat ik er zelf van vond was oninteressant.
Het is allemaal van een verbluffend mooie symboliek.
Platvoers lesgeven
is waarschijnlijk een stuk veiliger dan ex cathedra wijsheden verkondigen.
Maar goed dat wetgever en manager waken over je welzijn en welbevinden; zoiets kun je niet meer aan de gemiddelde docent zelf overlaten; die is immers onbevoegd of onbekwaam en niet in staat tot enig goeds.