Op NU.NL staat onderstaand bericht.
Gezien de grootte van de steekproef (wel 58 studenten zijn ondervraagd!) en uitspraken als “7% van de respondenten geeft aan dat er geen rekenonderwijs wordt aangeboden in het standaardlesprogramma”, heb ik sterk het idee dat ook bij de LSVb het nodige bij te spijkeren valt.
Zeven procent van 58, dat zijn waarschijnlijk wel 4 studenten. Het lijkt me dat je met de antwoorden van wel 4 studenten best de boer op kan. Nog los daarvan maakt de toevoeging van het woord standaardlesprogramma de vraag zinloos. Wellicht wordt er buiten het standaardprogramma om veel ondersteuning gebonden. En dat je geen HBO credits voor lagere school groep 8 rekenwerk wit uitgeven dat lijkt me nogal wiedes.
Het probleem is eerder dat die 53 andere studenten kennelijk wel ondersteuning binnen het reguliere programma krijgen en er dus HBO credits aan lagere school stof worden besteed, En dat de studenten van de LSVb geen ene sjoege hebben van onderzoek doen. Treurige conclusies.
Pabo-rekentoets niet aangepast
AMSTERDAM – De rekentoets voor eerstejaars studenten van de pabo wordt niet aangepast. Dat meldt de HBO-raad donderdag in reactie op een steekproef van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) onder 58 eerstejaars.
De vakbond meldt dat er veel problemen rondom de rekentoets zijn. De LSVb krijgt naar eigen zeggen regelmatig klachten van studenten over het rekenonderwijs in het eerste jaar.
Naar aanleiding daarvan hield de vakbond een steekproef om te kijken of de problemen breder lagen. Dat is het geval, meldt voorzitter Lisa Westerveld donderdag op basis van het onderzoek.
Respondenten
Zeven procent van de respondenten geeft aan dat er geen rekenonderwijs wordt aangeboden in het standaardlesprogramma.
Veertig procent zegt geen extra onderwijs te kunnen krijgen wanneer ze moeite met rekenen hebben. Meer dan de helft van de ondervraagden, 53 procent, zegt dat het niet mogelijk is de toets achteraf in te zien.
Niveau
Studenten die leraar in het basisonderwijs willen worden, moeten een rekentoets maken op het niveau van groep 8. Wie de toets na drie keer nog steeds niet heeft gehaald, mag niet door naar het tweede studiejaar.
De HBO-raad meldde in juni vorig jaar dat een op de vier eerstejaars pabostudenten de opleiding moest verlaten na te zijn gezakt voor de rekentoets.
Afschaffing
De LSVb pleit naar aanleiding van de steekproef niet voor afschaffing van de toets, maar voor aanpassingen in het rekenonderwijs. Volgens de HBO-raad zijn er bijspijkerprogramma’s.
Wanneer die ook niet voldoende kennis bieden, moet de student volgens een woordvoerder van de raad zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en zelf aan de slag gaan met bijspijkeren. “Het gaat om sommetjes als hoeveel procent is 7/8 of hoeveel is 1,5 maal twaalf. Zo ontzettend moeilijk is die toets dus niet”, licht de woordvoerder toe.
Cito
Ook wil de LSVb dat studenten de toets achteraf kunnen inzien, zodat ze van hun fouten kunnen leren. Dat is nu mogelijk, maar daarvoor moeten de studenten volgens voorzitter Westerveld afreizen naar het Cito in Arnhem.
De voorzitter van een netwerk voor pabo-docenten rekenen-wiskunde geeft aan dat de rapportage over het toetsresultaat geen bruikbare informatie biedt aan studenten en docenten.
Diagnostisch
De HBO-raad stelt hier tegenover dat elke pabostudent na afloop van de toets een diagnostisch rapport kan krijgen waarin staat welke onderdelen goed zijn gemaakt en welke niet. Dit rapport kan worden opgevraagd bij de opleiding en studenten hoeven hiervoor volgens de woordvoerder van de raad niet naar Arnhem.
De studentenvakbond noemt het onbegrijpelijk wanneer er niets verandert aan het rekenonderwijs voor eerstejaars pabostudenten. “Er wordt geld geïnvesteerd in het docententekort en tegelijkertijd worden duizenden potentiële docenten van hun opleiding verwijderd.”
In de laatste zin wordt een
In de laatste zin wordt een schijntegenstelling gecreëerd (hoewel het misschien eerder om honderden dan om duizenden gaat). Als je ongeschikte mensen verwijdert van de opleiding en je wilt geschikten vinden met een voldoende niveau, dan moet je nou eenmaal in de buidel tasten. Goed onderwijs voor noppes bestaat niet.
Fixatie op inzien van toets
Natuurlijk is het mooi wanneer een leerling altijd een toets naderhand kan inzien. Of ze nu werkelijk ‘leren van hun fouten’? Tsja….
Het gaat hier om sommetjes van het genre 1,5 x 12 = 18. Ongetwijfeld zijn er mogelijkheden te over om dat soort sommetjes vooraf te oefenen, en zoals iedereen weet is het beter om vooraf te oefenen dan om dat pas NA de toets te doen. Wat willen ze daar in vredesnaam van ‘leren’? Dat 12 x 1,5 inderdaad geen 17 is?
Hoe je moet vermenigvuldigen, delen, optellen en aftrekken? Hadden we daar niet gewoon die rekenboekjes voor?
Ik werk zelf in het VO; ook daar merk ik die fixatie op dat ‘inzien’, terwijl bij de leerboeken de schitterendste hulpmiddelen, inclusief proeftoetsen, al of niet op computer of CD, worden aangeboden. Antwoordboeken, uitwerkingboeken, systematische probleemoplossing; ondanks al die prachtige hulpmiddelen zijn er altijd leerlingen die geen stap verder komen. Ik gun ze hun inzage van harte, maar ik betwijfel of die leerlingen er iets van leren.
Inzien is niet om te leren
Mijn ervaring (HBO) is dat studenten die een voldoende hebben gehaald voor een toets die toets zelden willen inzien. Ook studenten die een dikke onvoldoende hebben zie je niet bij de inkijk momenten. Het zijn altijd die studenten die een cijfer hebben tussen een 4,5 en een 5,3 (een 5,4 geef ik uit principe niet, die wordt naar beneden of eventueel naar boven bijgesteld als ik met de normering daarop uit dreig te komen).
Het doel is ook niet om te leren van de fouten, maar om het cijfer omhoog te praten tot een 5,5. Dat vind ik overigens legitiem, heb ik geen enkel bezwaar tegen.
toets inzien
Dat recht hebben de leerlingen natuurlijk. Maar niet tijdens mijn les. In de pauze, of na het laatste uur. Voor de meeste leerlingen hoeft het dan niet meer. Wel zo rustig.
volledige informatie
Het artikel van NU.nl geeft geen helemaal volledig beeld… zie www.lsvb.nl voor zowel de steekproef, het persbericht én, objectief als we zijn, de reactie van de HBO-raad.
Het nut van inzage kun je over twisten, hoe nuttig het is en hoeveel studenten er gebruik van gaan maken, maar wij krijgen bij de LSVb de klachten van studenten die het heel graag willen en het niet kunnen (zo zit die toets nu eenmaal in elkaar, zie link hierboven).