Gratis schoolboeken ?

Als ik zie hoe handig mijn kleinkinderen met hun computer omgaan, dan vraag ik me vertwijfeld af hoe onze politici er toe komen de scholen op te zadelen met door Brussel voorgeschreven procedures van aanbesteding voor de aanschaf van al die dure, te rijk geïllustreerde leerboeken, geproduceerd door enkele haast monopolistische uitgevers.

Waarom krijgt niet iedere leerling aan het begin van het schooljaar een DVD met het lesmateriaal? Waarom kan dit lesmateriaal door de school niet worden ‘gedownload’ van het internet om het vervolgens voor de leerlingen op een DVD te zetten? De kosten zouden zo laag zijn, dat de leerlingen hun DVD’s gratis zouden kunnen krijgen.

De school zou ook nog moeten kunnen beschikken over een geavanceerde snelle printer, die de leerlingen voor het aan de orde zijnde lesmateriaal van een uitgeprinte versie kan voorzien. Dat is voor een goede bestudering wel nodig, terwijl het bovendien tegemoet komt aan de leerlingen, die niet over een betrouwbare computer beschikken (zijn die er nog?).

Inventieve leraren zouden bovendien zelf lesmateriaal kunnen maken en voor gebruik kunnen vrijgeven. De door mij opgestelde collegedictaten mochten de studenten vroeger al onbeperkt kopiëren. De school kan het gebruikte lesmateriaal toegankelijk maken op het internet, zodat de scholen hierop kunnen worden beoordeeld.

1 Reactie

  1. Inventieve leraren zouden zelf lesmateriaal kunnen maken
    Dat is in de toekomst maar helemaal de vraag. Daarvoor moet je een vak beheersen; daarvoor moet je onderwijservaring hebben; daarvoor wil je een fatsoenlijk loon ontvangen.
    Onderwijskundig prutsmateriaal kunnen de leerlingen zelf wel bij elkaar goochelen.

Reacties zijn gesloten.