Vaardigheid met getallen bij kinderen van een jaar of vijf voorspelt hun latere schoolprestaties in rekenen en lezen het best. Het concentratievermogen of leesprestaties op die leeftijd zijn van minder belang. Sociale vaardigheden en mate van emotionaliteit hebben op de latere schoolprestaties geen invloed. Dit blijkt uit een grootscheepse analyse van de uitkomsten van zes grote onderzoeken over vele jaren onder in totaal 35,000 kleuters in de Verenigde Staten, Canada en Engeland.
[…]
De uitkomst betekent dat veel voorschoolse educatieprogramma’s zich in ieder geval óók sterk moeten richten op cijfer- en lettervaardigheid, en niet alleen of vooral op sociale vaardigheden.
Lees verder in de NRC van 13 november 2007.
Getalkennis en kleuters?
Wat moet ik me voorstellen bij kleuters en getalkennis?
kleuters en rekenen/wiskunde
Een van de zaken die bij het realistisch reken onderwijs wellicht wel degelijk goed zijn gegaan is rekenen bij kleuters.
Simpel tellen bijvoorbeeld, waarbij het eerste 2 lettergrepige telwoord ze-ven, natuurlijk een hobbel is. Aftelrijmpjes en liedjes. Maar ook tellen in sprongen van tien. Vergelijken wat groter en kleiner is (ruggen tegen elkaar, streepjes op het bord), meten met een lengte eenheid of meten met een volume eenheid. Waar zit meer water in, in dat smalle hoge glas of in dat brede en lagere glas? Giet het over naar het hoge glas, wordt het dan ook meer?
Als je het tientallig (positie) stelsel inoefenen, kun je knikkers oid in groepjes leggen. Winkeltje spelen met geld (het kost 8, ik geef 10, wat krijg ik terug). Allemaal activiteiten die gerelateerd zijn aan getallen, of ruimer, aan wiskunde.
Ik denk dat kleuters ook veel informeler leren dan grotere kinderen. Als er ergens een plaats is voor het zogenaamde natuurlijke leren, dan is dat in de eerste levensjaren van de kinderen. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat dergelijke activiteiten zinvol zijn en voorbereiden op de latere rekenles (die formeler zal zijn, passend bij de oudere leeftijd van de kinderen).
Maar, ik en geen expert op dat gebied. Misschien een basisschool leerkracht (Leo?) die er meer van weet?
Kan nog wat worden
Trotse papa meldt bij deze dat vijf-en-een-halfjarig dochtertje Annabel gisteren kwam vertellen: “Papa, weet je, zeven, dat is nul en zeven, een en zes, twee en vijf, drie en vier, vier en drie, vijf en twee, zes en een, zeven en nul”. Had ze zelf bedacht. Ik moest bijna een traantje wegpinken over zoveel plezier om numerieke schoonheid.
Bijna????
Pink gerust twee traantjes weg bij zo iets moois en tegelijkertijd zo iets gewoons en simpels.
Dergelijke momenten zijn het waard om gekoesterd te worden en, op een afstandelijker niveau, er voor te zorgen dat het onderwijs haar ook als ze wat ouder is iets moois kan bieden. BON dus.
Gefeliciteerd!
Dat wordt wel zoeken naar een school voor slimme kindertjes!
Zoeken hoeft niet meer
Het bevalt haar goed op de school-om-de-hoek waar ze nu zit. Zeventien kindertjes, van wie veertien allochtoon, en twee juffen (tegelijk) ervoor. Dat is luxe!
Maar samen ‘grappige sommetjes’ bedenken voor het slapen gaan scheelt een stuk. Dat heb ik weer van mijn vader. Beroepshalve zou ik haar eigenlijk moeten voorlezen, maar dit vind ik minstens zo leuk.
Voorlezen moet óók hoor, Couzijn
Rekenen én taal!
Dick Laan still going strong
Vooruit, speciaal voor jou: vanavond ga ik verder met de avonturen van Pinkeltje in Artis. Extra leuk omdat we zelf een abonnement op Artis hebben. Het getallengevoel parkeren we dan maar even.
Goed zo, Couzijn!
Je kan altijd nog aapjes tellen (aap, noot, mies) en als slaapmutsje een leuk sommetje.
Iedere avond één!
Constructief
Ontroerend om mee te voelen wat Annabel zelf moet hebben ervaren bij haar ontdekking.
Dit is het rapport
“School Readiness and Later Achievement”
Our findings support three key conclusions for developmental research. First, math and reading skills at the point of school entry are consistently associated with higher levels of academic performance in later grades. Particularly impressive is the predictive
power of early math skills, which supports the wisdom of experimental evaluations of promising early math interventions. *Lees verder…*
Als je googled op “Greg J. Duncan Northwestern University” dan vind je nog veel meer. Voor mij moeilijke materie, dus ik maak ik hier geen samenvattingen van. Voor de liefhebber.