In de NRC van 1 september 2007 een artikel van Christiaan Weijts over de Universiteit Leiden die het nu nog onafhankelijke universiteitsblad voortaan door persvoorlichters vol wil laten schrijven.
Reacties zijn gesloten.
In de NRC van 1 september 2007 een artikel van Christiaan Weijts over de Universiteit Leiden die het nu nog onafhankelijke universiteitsblad voortaan door persvoorlichters vol wil laten schrijven.
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2025|WordPress thema door MH Themes
Vrije universitaire pers
Het is natuurlijk bijzonder jammer als redelijk onafhankelijke en kritische universiteitsbladen “verworden” tot het soort brave personeelsblaadjes, aangestuurd door het management, die ook nog eens door niemand meer gelezen worden omdat ze zo oninteressant zijn. Juist onafhankelijke nieuwsvoorziening; vrolijke, kritische commentaren; colums, allerlei “gemengde” berichten etc. maken zulke blaadjes leesbaar en zorgen op die manier voor een bijdrage aan een levendige universitaire gemeenschap. Beseft zo’n bestuur dat niet ? Wie maakt het daarop attent ? Is men nog wel geïnteresseerd ? Of kan het niemand nog een bal schelen ?
veel ernstiger
B.Verkroost, je hebt natuurlijk gelijk dat het veel _leuker_ is om een echt blad te lezen en niet een PR-blaadje. Maar ik vind dat hier iets veel belangrijkers in het geding is dan het leesplezier.
De universitaire gemeenschap staat en valt bij de academische vrijheid: de vrijheid om openlijk met elkaar in debat te gaan, om je mening te uiten, om zaken ter discussie te stellen (dit uiteraard met de voor de hand liggende randvoorwaarden van netheid en respect voor elkaars persoon). De symboliek van de maatregel van het Leidse CvB is immens: vrije nieuwsgaring hoort niet thuis aan de Leidse universiteit.
Als ik de studentenverenigingen was zou ik ogenblikkelijk de handen ineen slaan en een gezamenlijke krant uitbrengen. Financiering hiervoor is geen probleem: als je nu met de pet rondgaat kun je de halve universitaire gemeenschap bereid krijgen om een abonnement te nemen.
Ernstig
Er zijn natuurlijk altijd verschillen van inzicht geweest tussen colleges van bestuur en andere geledingen van de universiteit. Maar dit is nieuw. Als op deze manier geprobeerd wordt de vrije discussie min of meer monddood te maken is dat een treurige zaak.Zoals je zegt: “de academische vrijheid is in het geding”. Ernstig. Als een meerderheid dat ook vindt moet dat zo’n bestuur toch aan zijn verstand gebracht kunnen worden. Of funktioneert de universitaire democratie niet meer en moeten zulke beslissingen maar als voldongen feiten worden gezien ? Ik wil me overigens best abonneren op zo’n nieuw op te richten krant als het een beetje behoorlijk blad wordt.
universitaire democratie
Ik ken de details van de universitaire bestuursvorm niet volledig, dus weet ik niet precies welke macht de universiteitsraad heeft om zo’n besluit terug te draaien. Maar ik vermoed dat het niet kan.
Overigens heb ik zoiezo meer vertrouwen in de macht van de publieke opinie. Leiden, de universiteit die zich altijd voor liet staan op haar onderzoekstraditie! Dat deze universiteit te bang is om de eigen mensen vrijuit te laten spreken! Wat een angsthazen!
(zoiets 🙂
Het is geen unicum
Een tijdje geleden was de affaire in Utrecht in het nieuws, waar het afscheidscollege van ik meen een theoloog onder grote druk vooraf is aangepast.
Het heeft allemaal te maken met corporat-je spelen van de bestuurders. Alle neuzen dezelfde kant op en de neusrichting ligt vast in het missie statement… of zo iets.
Maar.. de wind begint ook wat dat aangaat een andere kant op te waaien. Dus..
So hoist up the john bs sail
See how the mainsail sets
Call for the captain ashore
Let me go home, let me go home ….