29 augustus 2007
In het midden van het 6e arrondisement van Parijs heeft het Collège Stanislas een eigen domein van 2,6 HA met voldoende plaats voor de lagere school (450), de middelbare school (1.800) en de classes préparatoires (570). Er is ook een internaat met 420 plaatsten. Met de andere ouders van de 226 nieuwe leerlingen van de classes préparatoires luisteren we wat onwennig naar de Directeur in het grote auditorium. Op het podium zijn ook 3 geestelijken, nog als zodanig gekleed, en niet de eerste de beste, want dit is het katholieke college met de grootste uitstraling van het aartsbisdom. Het is gewijd is aan de Onbevlekte Ontvangenis)*. Men heeft wel een idee met wat voor poncieven men voor de dag zal komen, maar ik moet toegeven dat de directeur aan het altruïsme, dat hoog in het vaandel staat, een overtuigende inhoud gaf. Il faut réussir la Vie et pas uniquement dans la Vie… Sans les autres, on ne vaut rien… Men moet een voorbeeld zijn en getuigen… Het sluit aan bij de diepe betekenis van de Epistels van Paulus… Wat baat het de mens als hij schade lijdt aan zijn ziel? Van de leerling wordt verwacht dat ze het zware programma (wiskunde, taalbeheersing, algemene kennis) vervullen met bescheidenheid, plichtsbetrachting en met vriendschappelijke samenwerking. Hier maak je vrienden voor het leven. La préparation est bien, la sainteté est mieux… We zullen van onze dochter wel horen of er veel gepukkelde provinciale wijwaterkikkers rondlopen…
Het College stelt zich ten doel de leerlingen tot solide volwassenen op te leiden, wier handelen zich op het goede richt (klinkt wat hol). De middelen daartoe zijn een persoonlijke discipline en de leerlingen moeten er zich van bewust zijn dat goed geordende kennis in het hoofd samen moet gaan met goede orde om zich heen. Jammer genoeg lopen bij de Katholieken de theorie en de praktijk vaak uiteen.
Dit Collège was de eerste keus van onze dochter om de simpele reden dat het op loopafstand is. Cultureel past het goed bij ons sinds wij aan den lijve ontdekt hebben hoe de openbare scholen de concurrentie tussen de leerlingen onder elkaar stimuleren en daardoor misschien zelfs betere resultaten bereiken. Niet iedereen kan daar tegen. Met onze oudste zoon is het net goed gegaan. Op de ouderdag van diens school werden wij gewaarschuwd te reageren op stressverschijnselen anders liep men het risico dat de zoon/dochter in een psychiatrische inrichting zou verdwijnen! Zoals andere dingen in de ingewikkelde samenleving hangt de goede keuze vaak af van ‘insider information’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat leraarskinderen zo’n 30% vertegenwoordigen in de eliteopleidingen, ze hebben de grootburgers en de rallye-jeugd iets verdrongen. Het zou mij ook niet verbazen dat ook papenvreters stiekem hun kinderen bij Stan’ inschrijven. Wat de ouders au fond willen is een degelijke opleiding voor hun kinderen met een maximale kennisoverdracht in de levensperiode (17 – 21 jaar) waar de opname capaciteit van de hersenen dit mogelijk maakt. En des te beter als ze de banaliteit wat van zich af kunnen schudden..
Met pijn in het hart vergelijk ik dit met wat ik dezer dagen lees in de Nederlandse pers. Ze zijn daar hysterisch geworden wat betreft de ‘internationalisering’, het smoort de eigen stem. De Heer Ritzen jaagt ons de stuipen op het lijf met zijn oxymoron ‘Staying ahead of a perfect storm’, en zijn Universiteit doet aan afgekauwde PBL™ en lubt nieuwkomers met de ‘Boergondische sfeer’ ter plekke. Van die nieuwkomers zijn 43% buitenlanders: hoeveel Erasmus gelegenheidsstudenten zitten daartussen? Hoeveel Belgen, hoeveel Duitsers die in eigen land niet aan de bak komen? Hoeveel ontevreden Saoediërs? Het University College van Utrecht, een meisjeszeef, communiceert met: ‘mutual commitment, active learning, creative thinking, motivate for excellence, honours, international carreers…’. Oh, my God, komen al die brilliante juffrouwen als een exportartikel in het buitenland terecht? Wat blijft er over voor jonge mannen om van te dromen? Voor 6000 buitenlandse studenten (in feite meer met de Euro-studenten), die daar meestal zeer tijdelijk zijn, wordt de academische trap van boven af met een polderversie van International Engels schoon geveegd. Buitenlandse studenten geven glamour en status, ook al was Nederland hun 3e of 4e keus, hun kwaliteit wordt nooit tegen het licht gehouden. Goede Fransen komen zeker niet… De negatieve imponderabilia voor de 230.000 autochtonen zal ze worst zijn. Wat krijgen ze er voor terug? Geen rozijnen, daar ben ik van overtuigd. De Heer W. Bos doet daar nog een schepje boven op met zijn fatalistische proza van deze week: In het land van de minste weerstand mag het ABN-Amro kalf best verdrinken, al was het onnodig, ter wille van de internationalisering. Voor hem bestaan er blijkbaar geen transcenderende waarden, waar inwoners van ons Koninkrijk zich mee kunnen identificeren, daar valt de ABN-Amro Bank toch ook onder. En de schandalige vormgevende manier waarop dit initieel tot stand kwam zal hem een rotzorg zijn…
Er zijn 170 meisjes en 400 jongens in de 2 jaargangen van de classes préparatoires. Per jaargang zijn er 80 (2 klassen van 40) voor de economische richting (doel: HEC) en 150 voor de technische richting (doel: Ecole Polytechnique). Dit verklaart ook waarom er meer jongens zijn. Ze hebben allen minimaal met een Zeven hun eindexamen gehaald. Ze gaan nu een tunnel in van 2 jaar van 38 weken met minimaal 30 lesuren (1.140 uur/jaar). Dat is per jaar meer dan 2x de inspanning van het University College van Joetrecht (480 uur/jaar). Naar verwachting moeten ze 60 à 70 uur per week studeren. Het effectief van de 83 universiteiten bedroeg 1.399.177 in 2006/07. Daar zijn de 76.160 leerlingen van de classes préparatoires (2 jaargangen) niet bij inbegrepen (5,5%). Aan het eind van de rit is hun statistisch gewicht zwaarder omdat er weinig uitval is (20%) vergeleken bij de universiteiten (40%). Het aantal toekomstige artsen met vergelijkbare zware eerste jaren bedroeg 53.545 (ook 2 jaar).
)* In de doctrine betekent dit iets totaal anders dan wat de ongeïnstrueerde en ongenuanceerde dommerd er onder zou verstaan.
Voor zeer precieze statistische informatie: www.education.gouv.fr/cid5498/les-etudiants.html