Onderstaand artikel stond in Trouw van 17 april 2007.
===================================================
Verzet tegen landelijk vmbo-examen
“Wij willen het talent van elke individuele leerling tot zijn recht laten komen. Maar we worden afgerekend op de examencijfers van onze leerlingen. Het een staat haaks op het ander.” Dat zegt directeur Peter Kranendonk van de Haagse vmbo-school Westvliet. Hij wil maatwerk voor zijn leerlingen, maar het landelijk verplichte examen voor het vmbo dwingt hem deels standaardprogramma’s te bieden. Dat levert een ‘spagaat’ op, zegt hij.
Kranendonk staat niet alleen. De adviesgroep vmbo, die scholen én het ministerie van onderwijs raad geeft, schat dat bijna de helft van alle vmbo-scholen af wil van dat verplichte landelijke examen. Dat bestaat sinds 2003; vóór die tijd deden leerlingen op de lagere niveaus alleen examens die door de school zelf waren opgesteld. Daardoor was vaak onduidelijk wat een diploma waard was.
Maar vmbo-scholen zijn niet onverdeeld gelukkig met het landelijke examen. Zij hebben als taak leerlingen af te leveren die uit de voeten kunnen in het middelbaar beroepsonderwijs. Veel scholen werken daarom aan een zogeheten doorlopende leerlijn; die begint in het vmbo en eindigt pas bij het halen van een diploma in het middelbaar beroeps onderwijs.
Een examen aan het eind van het vmbo is volgens veel scholen een hinderlijke onderbreking van die lijn. Zij sturen hun leerlingen liever naar het mbo met een ‘portfolio’ waarin uitgebreid beschreven staat wat ze kunnen in plaats van met een lijstje met examencijfers.
Het examen dwingt scholen bovendien om vakken te geven op een manier die voor niet alle leerlingen geschikt is. Met name de algemene vakken (zoals Nederlands en maatschappijleer) zijn vaak een struikelblok, zeker voor leerlingen in de praktijkgerichte leerwegen.
Die vakken kunnen beter in samenhang met de praktijkvakken gegeven worden, zeggen schooldirecteuren. “Maar leraren in de algemene vakken willen hun leerlingen klaarstomen voor het examen; die zijn dus vooral bezig hun boek uit te krijgen”, zegt Richard van Ommen, directeur van vmbo-school Westeraam in Elst. “Dat bemoeilijkt de integratie van vakken.”
Het landelijk examen maakt het lastig om onderwijs te bieden dat vmbo-leerlingen aanspreekt, betoogt ook directeur Bart Engbers van het Vader Rijncollege in Utrecht. “Iedereen heeft de mond vol over het grote aantal uitvallers”, zegt hij. “Maar door onze manier van werken scheppen we die uitval zelf.”
Voorstanders van het landelijk vmbo-examen brengen daartegen in dat het examen de beste manier is om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. “Dankzij dat examen zijn de resultaten landelijk vergelijkbaar”, zegt Bert Bezemer, adjunct-directeur van vmbo-school Hilfertsheem-Beatrix in Hilversum.
Ook de adviesgroep vmbo wil het landelijk examen niet kwijt. Er zijn inderdaad onderwijskundige bezwaren tegen in te brengen, erkent de adviesgroep. Maar leerlingen (en hun ouders) vinden een duidelijk sluitstuk van hun vmbo-tijd belangrijk. Bovendien is het examen volgens de adviesgroep onmisbaar om scholen ‘scherp te houden’.
======================================================
Lerarenopleider
Ik ken een lerarenopleider die deze mening al enkele jaren breed ventileert op een lerarenopleiding.
L en B
Je moet altijd bang zijn dat sommige managers het afschaffen van landelijke examens willen gebruiken om hun eigen, goedkopere, plannen er door te drukken.
Als je er van uit zou mogen gaan dat alle schoolleiders van het vmbo alleen het belang van leerlingen, docenten en ouders op het oog hebben, dan kan ik me er wel iets bij voorstellen, dat bij het LWOO en bij de BBL alleen schoolexamens zijn en geen landelijke. Voor L en B leerlingen geldt dat ze vooral iets moeten leren waar ze direct, praktisch iets aan hebben. Vast zitten aan landelijke examens kan leerlingen dan beperken. Als je als docent merkt, dat een bepaalde vaardigheid of bepaalde kennis niet land in deze groep, doe je er wellicht verstandiger aan om iets te leren dat wel landt.
Ik geef op havo/vwo en dan voornamelijk in de bovenbouw les, dus bepaald geen deskundige op het vmbo en al helemaal niet op L en B. Ik ben wel nieuwsgierig wat anderen op het forum hier van vinden. Met name de mening van docenten die deze leerlingen les geven interesseert me.
60%
Dat voor sommige leerlingen een eindexamen niet geschikt is, daar kan ik ook inkomen. Maar we hebben het hier over 60% van de leerlingen! Als ik het me goed herinner was er op C en D niveau vroeger wel een centraal examen, maar op A en B niveau niet.
Zo zit het…
Vóór de invoering van de leerwegen zijn er in het mavo en vbo alleen voor de algemene vakken centrale examens op c- en d-niveau. De beroepsgerichte vakken kennen geen verplichte centrale examens. Wel worden voor deze vakken zogenaamde landelijke examens op b- en c-niveau en voor enkele op a-niveau gemaakt. Scholen kunnen hieraan op basis van vrijwilligheid deelnemen. Voor de algemene vakken op a- en b-niveau (vergelijkbaar met de basisberoepsgerichte leerweg) zijn er alleen schoolexamens. Lees verder…
Mijn geheugen
Dat herinnerde ik me dus heel behoorlijk.
VMBO examen
Geef ze een serieus examen. Je moet de jeugd niet belazeren. Schande!!!
wat was er verkeerd aan LBO, Lavo en MAVO
Toen hadden alle scholen ook examens. nivo A en B voor LBO en LAVO en C en D niveau voor allen mogelijk. A en B niveau waren gewoon school examens gericht op de praktijk en C?D niveau landelijke examens, waarmee je een bepaald theorie-niveau aanduidde, terwijl A/B echt gericht was op de kids die daarna vaak gelijk aan het werk gingen en in de praktijk de rest van hun baas leerde en de baas was blij, want op de LBO scholen werd een goed praktijkniveau gehaald en als ik ze basen nu mag geloven is dat niet meer zo.
Wat is er dus mis met het oude systeem van voor Vmbo???????????????????????
.
De vraag stellen is ‘m beantwoorden
De vraag stellen is ‘m beantwoorden.
Maar misschien is er iemand die iets beters weet ?
Verschillen
Maar een loodgieter uit Friesland hoeft toch niet hetzelfde te kunnen als een loodgieter uit Limburg?