Ik heb weer mijn toetsweek achter de rug, de grootste en drukste toetsweek tot nu toe. In plaats van zoals de vorige toetsweek 5 toetsen te hebben waarvan er 1tje echt heel erg om te leren was, waren het er nu iets meer.
Ik zie totaal de nut van toetsweken niet, voor de makkelijke leerlingen is het een vakantie week, eventjes naar school, toetsje maken. Thuis aangekomen computeren en tv kijken en gewoon vrije tijd hebben om savonds even in je boek te kijken wat je morgen voor toets hebt. Vakantie dus.
Voor de leerlingen die wat moeite hebben op school is de toetsweek rampzalig. Nu niet 1 vak om een week over te stressen, nee 6 toetsen die heel belangrijk zijn voor je overgang komen allemaal op je af. Ik moet een voldoende halen voor natuurkunde, en voor wiksunde,,, en als ik scheikunde maar niet verziek!
Toetsweek is of een week vakantie zonder lessen, of een week stressen om de zoveel toetsen die je krijgt. Waarom niet gewoon de toetsen tussendoor in de les, zoals er zoveel toetsen zijn die je tussendoor krijgt?
Helemaal mee eens, Jelmo
Wij hadden dat vroeger ook niet, die proefwerkweken. Het kan dus ook goed zonder. Trouwens, de andere weken zijn er ook steeds proefwerken, dus het onderscheid is heel klein. Jij boft nog met 6 proefwerken; 9 komt ook voor en zelfs in de onderbouw. Als je er hard voor moet werken, zoals de meeste leerlingen (want er zijn nu eenmaal meer gemiddelde leerlingen dan van die keien met een fotografisch geheugen) is het zwaar buffelen en goed plannen. Alleen ben je voor dat plannen erg afhankelijk van de organisatie van de docenten. Gaat dat goed bij jullie? Dus krijg je je toetsrooster ruim van tevoren? En weet je ook op tijd welke stof je moet leren? Ik heb wel meegemaakt dat leerlingen pas vijf dagen van tevoren wisten wanneer ze welke toets hadden en soms was de stof nog niet eens af. Gaat dat goed bij jullie?
Redelijk geregeld
Dit is wel redelijk geregeld, hoewel ik (vooral qua principe) en een vriend soms nog wat druk zetten op onze mentor, krijgen we ongeveer 2 of 3 weken van te voren toch wel het definitieve toetsrooster, en de meeste dingen staan in het PTA.
Als ik voormezelf spreek, dan is toetsweek echt niet goed. Het is of vakantie, of een te zware belasting, bovendien kost het gewoon lesuren, en een “slechte” week komt nu extra hard aan voor leerlingen. Ik heb vrienden die totaal schooldepressief zijn na zon toetsweek, omdat ze slecht cijfer of slecht cijfer terugkrijgen. Terwijl als ze de slechte cijfers verspreid krijgen, het gewoon heel anders aankomt en je nog veel eraan kan doen voor mijn gevoel, nu zijn de toetsweken echt heel vaak al beslissend.
EDIT
En inderdaad, onderscheid is er niet veel, er gaan ook zoveel toetsen tijdens de weken tussendoor, dus waarom niet alles verspreiden? Concentreren is nooit goed lijkt mij, verspreiden geeft minder stress, minder opbouwingen van achterstanden, beter overzicht, meer kans om mentaliteit en houding te veranderen, meer flexibiliteit dus eigenlijk.
Zo kijk ik er als ouder
ook tegenaan. En ik hoor van mijn zoon al niet anders. Jullie zijn al opgewassen tegen de docenten en weten je eisen te stellen. Maar in de onderbouw laten de leerlingen zich veel makkelijker inpakken. Ik probeer mijn zoon te leren dat hij van tevoren aan docenten vraagt om meer informatie, maar op school gekomen zijn er weer zoveel andere dingen, dat hij het vergeet. Bovendien durft hij het bij een aantal docenten niet en hebben ze bij de mentor met veel dingen geen steun ervaren, dus hij heeft het vertrouwen in zijn hulp en begrip al opgegeven. Als je mentor zelf proefwerken gaat geven op een dag dat er al ééntje staat, is je vertrouwen als leerling snel weg. Ik kan me goed voorstellen dat zo’n opeenstapeling van slechte cijfers je behoorlijk onderuit haalt. Vooral voor leerlingen met faalangst is zo’n toetsweek rampzalig. En weet je, dat vind ik nou het gekke van scholen: ze hebben allemaal faalangsttrainingen, maar de oorzaken van faalangst in het eigen onderwijs komen daarbij helemaal niet ter discussie te staan! Inconsequent.
Faalangst
Zeer goed dat u daar over begint, de toetsweken zijn niet erg DOOR faalangst. Je kijgt faalangst DOOR de toetsweken en daarom worden ze erg. Bij mij in de klas staan de leerlingen strak van de zenuwen omdat ze niet op overgaan staan en de toetsweek alles beslissend wordt, en met zenuwen een toets gaan maken, zorgt meestal voor een niet heel erg goed cijfer, en dan zit je in een vicieuze cirkel.
Bij mij in de klas doet niemand zijn mond open zowat, gelukkig kan mijn mentor dan weer heel veel hebben, en luistert die ook wel, alleen wat doen doet die niet. Hij heeft er geen zin meer in om ook maar ergens voor te strijden…
Jammer dat je mentor
er geen zin in heeft. Ik stoot als mentor ook vaak mijn hoofd bij afdelingsleiders en collega’s, dus ik snap het wel, maar je laat je leerlingen toch niet in de steek …!
Relativeren
Repetitieweken heette dat toen.
Twee weken hard werken, één week scoren en daarna…….een lang verdiende vakantie!
Vond ik niets mis mee.
Nu sta ik aan de andere kant. Niks mis mee, vind ik nog.
Maar we krijgen wél instructies om de repetities niet te moeilijk te maken en het zo te doen, dat leerlingen over de toetsweek niet kunnen struikelen.
Niets mis mee dus!
Die instructie wordt bij ons niet
gegeven!
Weg met de toetsweken!
Beste Jelmo, er zijn helemaal geen redenen te geven waarom er toetsweken bestaan. De voordelen ervan, ten opzichte van een systeem van repetities en SO’s in de les, heeft nog nooit iemand op een rij gezet. Die zijn er eigenlijk ook niet.
De nadelen noem je zelf al op. Maar er zijn voor de leraren nog meer nadelen: je moet een hele strakke planning maken. Vallen er bv. twee lessen uit (en dat is op mijn school een hobby van de directeur), dan is de klas niet klaar voor de repetitie, iedereen maakt de toets onvoldoende en je kunt gaan herkansen of klagen, of allebei. Het toetsenrooster in zo’n week betekent extra werk voor de roostermaker. De toets wordt meestal gesurveilleerd door een leraar die het vak niet geeft, dus als er wat mis is, dan kan daar niets meer aan gedaan worden. De kinderen krijgen een week lang geen les, en moeten daarna weer in het gewone ritme komen. Als je veel van die toetsweken hebt, vallen er per jaar ook erg veel lessen uit. Het is namelijk niet zo dat er precies zoveel lessen uitvallen als je nodig hebt voor die toetsen. Nee, het zijn er veel en veel meer. Reken zelf het verschil maar uit met een systeem van ’toetsen in de les’.
Al die extra dingen betekenen veel papierwerk. En het dient eigenlijk helemaal nergens toe. Als je gewoon toetsen tussendoor geeft, hoef je als leraar er alleen maar op te letten of jullie niet teveel toetsen tegelijk krijgen, en dat is met een toetsenkalender in de lerarenkamer heel simpel op te lossen.
Waarom zijn er dan toch toetsweken? Ik denk hierom:
1) De directeur kan allerlei mensen allerlei werkjes opdragen zodat hij/zij zich extra belangrijk voelt. Soms ‘moeten’ daarvoor zelfs extra personen in dienst van de school komen. En daar kan de directeur dan weer de baas over spelen. Veel mensen vinden het nu eenmaal interessant als er veel te regelen valt, of dat nou zin heeft of niet.
2) De leraren vinden het wel lekker rustig. Ze hoeven geen les te geven en alleen maar te surveilleren.
Je slaat de spijker weer
op de kop, S. Stevin. Trouwens, het lijkt wel of we op dezelfde school werken … Over dit onderwerp zou eens een poll voor op de website moeten komen.
Simon S., ik voel met je mee
Simon S., ik voel met je mee hoor, maar ik vond die toetsweken als leerling altijd heerlijk. Ik was aartslui, haalde de toetsen toch wel en genoot ondertussen van mijn vrijheid. Vooral in de lente 😉
Lesuitval die niet zo wordt genoemd
Alles goed en wel, maar op mijn school worden we met allerlei extra activiteiten na de lestijd over de kop gejaagd ‘omdat er anders zoveel lesuren uitvallen’, zonder dat die toetsweken ooit ter discussie worden gesteld.
Stel, je hebt vier van die weken per jaar.
Normaal heeft een leerling dan bv. 30 uren les per week. Nu alleen maar 10 toetsuren per week. Saldo dus 20 lessen negatief. Dat betekent een lesuitval van 80 lessen per jaar!! En dan moeten wij tot half zes op school zitten voor allerlei activiteiten na 15.15 uur omdat er anders zoveel lessen uitvallen!
Maar over zulke dingen hoor je de onderwijsinspectie nooit. Stel je voor dat ze zomaar hun gezonde verstand zouden moeten gebruiken……
Toetsen
Toetsen in de les onder toezicht van de vakdocent. Inhalen in de tijd van de leerling s.v.p.
En inhalen 1 keer wegens ziekte en niet herkansen om de resultaten van de school/leerling op te krikken en de vakdocent nog meer werk te bezorgen. (hardheidsclausule : tenzij de rector op advies van de vakdocent anders beslist)
Dit alles duidelijk en consequent overbrengen aan ouders en leerlingen.
Mijn vorige school gaf leerlingen tenminste 2 en ook wel 3 kansen. Zo haalt iedereen tenslotte wel een voldoende. Al was het maar omdat de docenten de druk voelen dat dat de bedoeling is (van het management, die zo zij cijfertjes weer op orde heeft).
Herkansen is overbodig
Als je de regel invoert: Het volgende proefwerk is je herkansing. En als je meer dan twee proefwerken in een trimester mist krijg je een inhaalproefwerk, buiten schooltijd, in de laatste week vóór het inleveren van de rapportcijfers.
Het doet wonderen voor de motivatie van je leerlingen; de afwezigheid bij proefwerken loopt sterk terug; en je kunt voor al je leerlingen in één les alle inhaalwerken organiseren. (Nakijken doe je tijdens de rapportvergaderingen; rapportcijfers lever je vantevoren ‘op het oog’ in en je staat verbaasd van je eigen talent om dat correct te doen).
Jammer genoeg is door de begeleidings-, inspraak- en ziek/zwak/misselijk- cultuur dit systeem verdwenen.