Het komt eraan, nog even wachten: Amerikaanse toestanden.
De saaie jaren vijftig
Door Roger Kimball
Roger Kimball (1953) is publicist en kunstcriticus. Hij is redacteur en uitgever van The New Criterion en van uitgeverij Encounter Books. Deze week verschijnt het door hem geredigeerde boek Counterpoints: 25 Years of The New Criterion on Culture and the Arts.
Een vriend van mij stuurde me deze acht mogelijke scenario’s waarin het dagelijkse leven in 1957 wordt vergeleken met dat van vandaag. Ons is altijd verteld hoe verstikkend, bezadigd, onindividualistisch en voorspelbaar de jaren vijftig waren. Deze vergelijking geeft aan hoezeer dat stereotype ernaast zit.
Scenario 1: Jack draait de parkeerplaats van de school op met een geweer in zijn wapenrekje.
1957: De conrector loopt naar de auto toe, bekijkt Jack’s geweer en haalt het zijne om aan Jack te laten zien.
2007: De school wordt hermetisch van de buitenwereld afgesloten, de FBI wordt te hulp geroepen, Jack wordt met gillende sirenes naar de gevangenis afgevoerd en ziet zijn truck of geweer nooit meer terug.
Scenario 2: Johnny en Mark gaan na schooltijd met elkaar op de vuist.
1957: Een groepje mensen verzamelt zich rondom de vechtersbazen. Mark wint. Johnny en Mark schudden elkaar de hand en worden elkaars beste vrienden. Niemand gaat naar de gevangenis, niemand wordt gearresteerd en niemand wordt van school gestuurd.
2007: De politie wordt gebeld en er arriveert een arrestatieteam met kogelvrije vesten. Johnny en Mark worden opgepakt en beiden worden aangeklaagd wegens geweldpleging, hoewel Johnny was begonnen.
Scenario 3: Jason wil in de klas maar niet stilzitten en leidt de andere leerlingen af.
1957: Jason wordt naar de rector gestuurd, die hem met de lineaal een flink pak voor de billen geeft. Zit voortaan stil in de klas.
2007: Jason krijgt enorme doses Ritalin voorgeschreven. Wordt een zombie. School krijgt extra geld van de staat omdat Jason een handicap heeft.
Scenario 4: Billy gooit een raampje in van zijn vaders auto en krijgt er van hem met de riem van langs.
1957: De volgende keer past Billy beter op; hij groeit verder normaal op, gaat naar de universiteit en wordt een succesvol zakenman.
2007: De vader van Billy wordt gearresteerd wegens kindermishandeling. Billy wordt weggestopt in een pleeggezin en sluit zich aan bij een straatbende. Billy’s zus krijgt van overheidspsychologen te horen dat ze zich herinnert hoe ze zelf is misbruikt en vader gaat de gevangenis in. Billy’s moeder heeft een affaire met de psycholoog.
Scenario 5: Mark krijgt hoofdpijn en neemt wat pijnstillers mee naar school.
1957: Buiten in het rookhok deelt Mark zijn pijnstillers met de rector.
2007: De politie wordt erbij geroepen en Mark wordt van school gestuurd wegens een drugsovertreding. Zijn auto wordt onderzocht op drugs en wapens.
Scenario 6: Pedro zakt voor zijn middelbare-schoolexamen Engels.
1957: Pedro gaat naar een zomercursus, slaagt voor zijn Engels en gaat naar de universiteit.
2007: Pedro’s geval wordt door de lokale democraten opgepikt. In de landelijke kranten wordt gesteld dat Engels als verplicht eindexamenvak racistisch is. De Universiteit van Los Angeles spant namens talloze betrokkenen een rechtszaak aan en daagt de onderwijsautoriteiten en Pedro’s leraar Engels voor de rechter. Engels wordt als verplicht eindexamenvak afgeschaft. Pedro krijgt toch zijn diploma, maar eindigt in de plantsoenendienst omdat hij geen Engels spreekt.
Scenario 7: Johnny haalt restjes vuurwerk van onze feestelijke Onafhankelijkheidsdag, 4 juli, uit elkaar, stopt ze in een leeg verfbusje en blaast er een mierennest mee op.
1957: Mieren dood.
2007: Het Bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens, het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI worden ingeschakeld. Johnny wordt aangeklaagd wegens binnenlands terrorisme, zijn ouders worden door de FBI onderzocht, zijn broertjes en zusjes uit huis geplaatst, computers in beslag genomen en Johnny’s vader wordt op de lijst van mogelijke terroristen geplaatst en mag nooit meer vliegen.
Scenario 8: Johnny valt tijdens de pauze en bezeert zijn knie. Hij wordt huilend aangetroffen door lerares Mary. Mary troost hem met een warme omhelzing.
1957: Johnny voelt zich alweer een stuk beter en gaat verder spelen.
2007: Mary wordt ervan beschuldigd een gevaarlijke pedofiel te zijn en verliest haar baan. Ze moet drie jaar zitten.
Willem Smit
Hoe kan je nu bepleiten
om leerlingen te slaan en af te ranselen? Sorry hoor, als dat een positief beeld van de jaren vijftig moet schetsen, bedank ik feestelijk. Overigens ken ik genoeg mensen die in de jaren vijftig op school niet werden geslagen en thuis niet met riemen werden afgeranseld, maar wel een normale schoolloopbaan hadden.
Waar slaat dit op ?
Wat is hier de bedoeling van, Willem ?
re waar slaat dit op?
Een blikje in de toekomst.
Je hoeft niet alles serieus te nemen.
Willem Smit
Ik zie de humor
er niet van in. Zal wel aan mij liggen.
Leuk stuk over onze tijd
Dit schetst een mooi beeld van de overbezorgdheid en de claim-cultuur waarmee we heden te maken hebben. Ik herken er in ieder geval veel van. Leuk verhaal. Ik heb niet de indruk dat Willem hier het betere ranselwerk wil propageren.
Het betere ranselwerk
Ik sla m’n vrouw alleen uit zelfverdediging (wel een oude hè?).
Willem Smit
Door deze zinnen
las ik er een voorkeur in. “Ons is altijd verteld hoe verstikkend, bezadigd, onindividualistisch en voorspelbaar de jaren vijftig waren. Deze vergelijking geeft aan hoezeer dat stereotype ernaast zit.”