In het financieele dagblad van 12 April 2007 houdt Henriëtte Maassen van den Brink een pleidooi voor brede scholen in het voortgezet onderwijs.
========================================================
Brede scholen in vervolgonderwijs
Het basisonderwijs kent sinds een aantal jaren brede scholen die naast onderwijs ook voor- en naschoolse opvang bieden. Ze werken samen met instellingen als kinderopvang, welzijnswerk en muziekschool. Doel is ook om de ontwikkelingskansen van kinderen in achterstandswijken te vergroten.
Brede scholen vormen een antwoord op de maatschappelijke problemen waarmee het onderwijs wordt geconfronteerd. Taal- en leerachterstanden, kinderen die ’s ochtends door hun ouders zonder ontbijt naar school gestuurd worden, jonge kinderen met overgewicht, integratie van allochtone leerlingen, agressie, kindermishandeling en psychische problemen onder kinderen. Al deze problemen komen op het bordje van scholen terecht. De overheid vraagt steeds meer van scholen om deze problemen op te lossen.
Basisscholen moeten vanaf komend jaar verplicht voor- en naschoolse opvang organiseren. Kinderen hoeven dan niet meer tussen de middag en na schooltijd naar een aparte opvang. Dit is prettiger voor kinderen, die blijven in hun vertrouwde schoolomgeving. En makkelijker voor ouders, die hoeven hun kinderen niet meer om drie uur ’s middags van school te halen. De maatregel moet de arbeidsdeelname van ouders bevorderen.
Onderwijzers klagen dat ze steeds meer opvoedkundige taken toegeschoven krijgen en moeten zorgen voor de opvang van kinderen. Als het niet lukt ouders als eerstverantwoordelijken te benaderen, dan is de school de belangrijkste plek waar jonge kinderen bereikt kunnen worden. Het ligt voor de hand een deel van de oplossingen voor maatschappelijke problemen bij de school te zoeken. Dat pleit vooral voor brede scholen waar onderwijzers en schoolleiding deskundige ondersteuning kunnen inschakelen. Het kabinet wil de komende jaren de vorming van brede scholen in het basisonderwijs stimuleren.
Opvoedingsondersteuning, integratieproblemen, agressie, geweld, gezondheidsproblemen, overgewicht en bewegingsarmoede komen niet alleen in het basisonderwijs voor. In het voortgezet onderwijs zijn de problemen mogelijk nog groter. Toch zijn er daar geen brede scholen.
In het voortgezet onderwijs vertrekt de leerling om een uur of drie van school. Een toenemend aantal leerlingen gaat dan naar een particuliere huiswerkklas om onder begeleiding huiswerk te maken. Anderen gaan naar huis om computerspelletjes te spelen, gaan naar een sportclub of muziekvereniging, of zwerven op straat en in winkelcentra. Integratie van buitenschoolse activiteiten in brede scholen kan achterstanden in het voorgezet onderwijs verkleinen.
Jongeren op havo of vwo met ouders met een hoger inkomen gaan vaker naar een huiswerkklas of sportclub, terwijl jongeren in het vmbo met ouders met een lager inkomen hun eigen tijd maar moeten zien in te vullen. Sociale ongelijkheid uit zich niet alleen in de schoolkeuze – havo/vwo of vmbo – maar ook in de organisatie van de naschoolse activiteiten.
Door GGD’s, maatschappelijk werk en bedrijven bij brede scholen in het voortgezet onderwijs te betrekken kunnen alcohol- en drugsproblemen op scholen, conflicten onder jongeren en voortijdige schooluitval eerder gesignaleerd en beter bestreden worden.
Ook ouders van kinderen in het voortgezet onderwijs hebben behoefte aan opvang voor hun kinderen. Omdat de problemen in het voortgezet onderwijs omvangrijker zijn dan in het basisonderwijs pleit dit ervoor om ook in het voortgezet onderwijs brede scholen in te voeren. Die zijn er nu nog niet. In de Verenigde Staten is het heel gewoon dat jongeren in het voortgezet onderwijs van 8 tot 6 op school zijn en veel vrijetijdactiviteiten rond de school worden georganiseerd. Brede scholen horen niet alleen thuis in het basisonderwijs, maar vooral ook in het voortgezet onderwijs.
De auteur, Henriëtte Maassen van den Brink, is hoogleraar onderwijs- en arbeidseconomie aan de Universiteit van Amsterdam.
==================================================
Brede scholen ’n antwoord
op de problemen binnen het basisonderwijs lees ik. En straks ook binnen het VO? Binnen het BO zijn die brede scholen slechts veredelde buitenschoolse opvang mogelijkheden. Ook goede PR voor de school overigens.
Zet je schrap VO. Ze zouden achterstanden binnen het VO verkleinen? Laat ik nou altijd gedacht hebben dat die achterstanden al eerder beginnen. In het basisonderwijs bijvoorbeeld.
Volgens deze hoogleraar zijn de problemen in het VO omvangrijker dan in het BO.
Misschien weet ze niet zoveel van het basisonderwijs.
Of van het VO.
Waar zou ze wel van weten?
Op een bepaalde manier
wel: de problemen waar pubers in verzeild kunnen raken, zijn niet gering. Denk aan drank- en drugsmisbruik, diefstal, geweld, etcetera, etcetera. Grote kinderen geven grote zorgen.
Overigens moet ik er niet aan denken, een brede VO-school! Dan gaan ouders nog meer taken op ons bord leggen.
Zou het niet zo kunnen zijn
Fritzi, dat die pubers eerst kleine kinderen waren, met kleine zorgen. Dat die niet meer door ’t speciaal onderwijs opgevangen worden en mee”sudderen”, richting VO?
Tel uit je winst, in dit geval zware verlies!
Weg met WSNS.
We maken Staats Paedagogische Instituten
Waar alle opvoedellende wordt gerepareerd en maken aparte onderwijsinstellingen waar kennis en vaardigheden worden onderwezen.
Krijgen we als vanouds weer kampen en scholen.
Het verontrust mij
.. als ouder dat er steeds meer aandacht geschonken wordt op VO scholen aan wat ik maar eens oneerbiedig “fun” zal noemen. Inderdaad, ook op onze school bestaat het idee voor een buitenschoolse muziekschool, verder gaf een manager toe dat er vrij veel (les?)uren opgaan aan “extra activiteiten” (buitenlandse weken, excursies, toneel en muziekavonden, discoavonden,sportdagen, pestprojecten etc).
Op de basisschool was dit helemaal erg, daar leek “gewoon les” bijna niet meer te bestaan.
Maar stel ik dit aan de orde, dan word ik aangekeken of ik een alien ben. Je wilt toch niet meer terug naar die ouderwetse drilscholen van de jaren 50?
inderdaad
In veel scholen is een les een onbelangrijk detail, bijzaak geworden.
Het is weer heel herkenbaar
wat je schrijft, konijn! De scholen hebben het idee dat ze allerlei zaken die de leerlingen thuis niet meekrijgen, moeten aanbieden. Er komt geen einde aan. Moet het onderwijs alles proberen te repareren wat ouders laten liggen? Waar stel je de grens? Ik heb liever degeijke lessen, dan bezoeken aan een dierentuin.
Fritzi!
Weet jij niet hoe belangrijk het is dat kinderen met dieren in contact komen! Dat is echt een basiscompetentie! Veel kinderen hebben geen huisdier. Een bezoek aan een dierentuin is dan ook niet genoeg (zelfs niet als het jaarlijks is). Dat is namelijk alleen maar kijken, kinderen moeten de dieren ook kunnen aanraken en vooral ook verzorgen. Ik stel dus voor dat iedere basisschoolklas wettelijk verplicht een eigen klasdier heeft. Dat kan bijvoorbeeld een konijn zijn, maar ook schildpad of een kat. De keuze laten we geheel aan de school zelf over: autonomie! Leerlingen kunnen het dier ook om beurten meenemen naar huis, dit zorgt voor een goede thuis-school aansluiting. Dit moeten we absoluut wettelijk regelen.
Ook fijn voor Leo….
Op de basisschool is dit
geweldig leuk. Ik heb er net zo van genoten om hier met schoolklassen naar toe te gaan, als de kinderen zelf. Maar in het VO …?!
Beste Mark.
Ooit gehoord van allergie?
Veel belangrijker dan ventilatie!
Mark
Ik zit in de stress voor Nova en las over de ondertoon heen.
Dik boven op
En ik dacht dat ik hem er dik boven op had gelegd.
Is ook zo!
Laat ik nu zo’n kind hebben dat inderdaad niet bij een kat of konijn in de buurt moet komen … Dol op honden is ie, maar ook dat zit er niet in. Daarom genieten we vaak op afstand: we hebben uitzicht op een prachtig plantsoentje waar we ze in alle soorten en maten door het gras zien huppelen. Lijkt nooit te gaan vervelen.
Ik
ook.
Alsjeblieft..
.. ik moet er niet aan denken, 7 dagen per week in zo’n klaslokaal te zitten en door al die kleverige handjes te worden vastgepakt.Handjes die net een BIG MAC hebben opgepeuzeld, of allerhande roti- happen. Straks moet konijn aan de Ramadan meedoen ? Lekker scharrelen door de klas en knabbelen aan verboden zaken is er dan ook niet meer bij.. En dan nog schoolmanagers, en politici die komen koekeloeren maar te be….. om mijn hok schoon te maken. Dat mag de congierge dan doen, maar die is er ook al niet meer.
Maar alle gekheden op een stokje, ik vraag me af of school nu denkt dat ouders dit willen of dat ouders vinden dat school dit moet aanbieden. Of dat ze dat van elkaar denken…Ik had altijd het idee dat je op je. pakweg 25e ook nog kunt leren schaken, viool, toneel spelen. Het lijkt erop dat men vindt dat je alle eventuele talenten zo jong mogelijk moet laten ontplooien. Dat moge waar zijn, maar er zijn misschien niet zoveel echt erg getalenteerden in muziek, dans en sport. Het merendeel is middelmatig.
En is het dan vreselijk om pas op je 25e te leren pianospelen of hockeyen ? Daarbij zijn er toch ook nog buurthuizen die los van de school hun activiteiten aanbieden ? Niet elk kind houdt van toneel of kringgesprekken.
Wie praat wie nu eigenlijk een probleem aan ? Ik heb mijn kinderen geleerd niet te pesten, en naar wat ik hoor houden ze zich daar aardig aan. Wat u niet wilt dat u geschiedt….Waarom moeten basisschoolleerlingen dagenlang “respect2all” lessen krijgen omdat 1 halve zool iemand anders overhoop heeft gestoken ? Ik weet het, er zijn scholen waar dat nodig is. Maar ondertussen leren de kinderen geen rekenen.
Of is het zo dat educatieve organisaties hun emplooy vinden in het aan zich binden van scholen, en ze een financiele worst voorhouden…
Ik probeer een antwoord hierop te vinden, want ik maak me zorgen hierover.