Net op TV. Een dame met een geniaal idee. Kinderen weten niets meer over de tweede wereldoorlog. De oplossing: we hebben er een stripboekje over gemaakt. Dat spreekt meer aan, dan begrijpen ze beter waar het om gaat.
Vraagt de interviewer: ja maar, er zijn een heleboel echte foto’s beelden en verhalen, zijn die dan niet indringend genoeg?
Juist door een strip realiseren ze zich dat het echt gebeurd is , is het werkelijk geniale antwoord.
Reacties zijn gesloten.
Soms heiligt het doel de middelen
Ik ben er van overtuigd dat er een groep jongeren is die op een andere manier niet en zo wel bereikt kan worden. Ze bekijken de beelden en documenten niet of laten ze niet op hen inwerken. Voor veel jongeren is het onvoorstelbaar dat moordpartijen zoals die in Irak plaats vinden (racistisch en anti-intelectueel) en plaats gevonden hebben zoals in Roeanda (racisme-overbevolking) en Cambodja (anti-intellectueel) en Namibië (door het Wilhelminische Duitsland op de Herrero’s) (weer) in Nederland zouden kunnen plaats vinden en als het langs deze weg wel lukt dan moet dat maar. Het doel heiligt soms de middelen.
zoals bij ons
Mijn mentor klas (vmbo-T3) heeft net het onderwerp tweede werled oorlog gehad. De kids moeten zelf thuis een film over WO-II kijken en er een kort essay over schrijven. Meestal komt dat op de zelfde paar films terecht. Nu bezit ik door interesse in die periode een grote batterij op waarheid gebaseerde films en vele documentaires, waarvan sommigen met vrij heftige beelden. Toen mijn kids merkte dat ik ze uitleen, was het meteen raak, of ik er nog meer mee kon nemen. Mijn collega geschiedenis is er blij mee, nu komt er wat variatie in de essays die ze ontvangt. Zo kan het ook. Kijk een spannende film die op waarheid is gebaseerd, dus niet de standaard films zoals pearl harbor van een paar jaar geleden of zo en je trekt hun interesse en ze zijn ontstelt dat dat werkelijk gebeurd is.