Als we weer les gaan geven zonder HNL los te laten komt het Hbo in geldnood

Overal kunnen we waarnemen dat de besturen terugkeren op hun voornemen om de overdracht van kennis uit te bannen. De vraag is alleen wat hiervan de financiële consequenties zijn.
Er ontstaan hierbij namelijk op twee terreinen grote problemen voor het Hbo.
Op de eerste plaats is het zo dat heel veel geld helemaal niet meer op de werkvloer terechtkomt. Dit is inzichtelijk te maken vanuit de verhouding student/docent die in het hbo op dit moment 27 bedraagt. Elke student levert de instelling minimaal 6200/jaar op. Bij technische opleidingen komt er 1200 per student meer binnen voor allerlei practica.
Aan kosten gelden de volgende gemiddelde voor economische, juridische en sociale opleidingen:
Huisvesting 800 per jaar per student
ICT 500 per jaar per student
Studentenadm. 250 per jaar per student
Docent 2500 per jaar per student(67500 loonkosten per 27 studenten)

———+
4050 per jaar per student

Dit betekent dat er slechts: 4050 : 6200 = 0.655 terugvloeit naar het onderwijs
De directeur en zijn of haar secretaresse, het College van Bestuur en alle andere vormen van indirecte slokken dus 34,5% van de inkomsten op. Deze kosten zijn op korte termijn vast.
Een economische hogeschool met 1000 studenten trekt dus ongeveer 2 miljoen uit voor de indirecte binnen de instelling.

De fulltime docent staat voor 1659 uren in de boeken en kost de instelling gemiddeld dus 67500 per jaar.
Het tweede grote probleem wat zich nu voordoet a.g.v. HNL is dat deze docent echter maar 60% hiervan ter beschikking staat van de onderwijs uitvoering. De 40% zijn nodig voor o.a. scholing maar vooral voor coördinatie en ontwikkeling van het inmiddels wel heel erg complexe onderwijsproces. De 27 studenten moeten het dus doen met 0.6* 1659 = 995 uren ofwel 37 docentenuren per student.per jaar. Als we hierbij betrekken dat HNL vooral individuele aandacht wil geven in Slb- uren(1op1) of tutor uren(1 op 4) of assesments(2 op 1) dan zijn deze 37 uren allang op voordat je überhaupt nog aan lesgeven toe kunt komen.

10 Jaar geleden was de ratio nog 16 studenten per docent en door de veel simpelere opzet van het klassikale onderwijs stond de docent nog 80% ter beschikking van het onderwijs. Dit betekende 83 docentenuren per student per jaar.

Corgi

6 Reacties

  1. Hoorcollege in groepen van 300
    Nu alle muren doorgebroken zijn kun je die open leercentra ook gebruiken als collegezaal (slechte akoestiek en dergelijke maken we ons natuurlijk geen zorgen om). Nog goedkoper dan HNL!

    • Hoorcolleges zijn een bittere noodzaak
      Beste Mark,
      Als je 18 docentenurenuren nodig hebt voor Slb-uren en 8 voor tutoren en 4 voor assesments blijven er per student nog 7 over voor les, per jaar wel te verstaan. Ga ik uit van 2 docentenuren per lesuur i.v.m. voorbereiding, tentamens etc. dan geldt het volgende. Wil je dan 10 uur les geven gedurende 30 weken per jaar wordt de groepsgrootte 30 weken * 10 lesuren per week : 3.5(7 : 2) = 85 studenten
      Wil ik 20 uur lesgeven dan worden het dus groepen van 170 studenten. Als je iets aan die 170 wil doen zul je of de 37 docentenuren moeten verruimen die de instelling per student ter beschikking stelt en/of je moet minder tutoren, Slb-en etc.
      Corgi

      • Is dit echt waar?
        Ik kan het bijna niet vatten. Elke student koopt voor 6200 euro maar 7 uur les en voor de rest 26 uren krijgt hij een soort oppas die er geheel vrijblijvend op moet letten dat deze student iets doet? Geheel vrijblijvend? Docenten gaan dus naar de universiteit om een oppas te worden zonder stok achter de deur.
        Kunnen we niet veel beter de studenten thuis laten zitten onder vader of moeders waakzame oog en de zaak, lees die 7 uren, via internet afwerken???????????????

        • Wakend oog?
          bonbon schrijft “Kunnen we niet veel beter de studenten thuis laten zitten onder vader of moeders waakzame oog “.
          Nee, dat kan niet, want vader en moeder werken de hele dag, de hele week……

          • Die kunnen ophouden met werken
            Als we de inkomsten van de instellingen dan in dezelfde mate teruggeven aan deze oppasouders is het goede handel. Stel je neemt 4 studenten bij jouw thuis dan kun je daar zo’n 20000 euro voor krijgen.

  2. Ratio
    Het is nog erger als je het uitdrukt in euro’s:
    Van elke euro in de onderwijsbegroting wordt minder dan 0,16 euro besteed aan lestijd!

Reacties zijn gesloten.