Een nieuwe naam voor HNL-onderwijs: Eigentijds Onderwijs

Op Internet vinden we het Platform Eigentijds Onderwijs.
Twaalf “innovatieve” scholen hebben zich daarin verenigd. Ze schrijven op hun site “Er is niet één weg, niet één concept; scholen zoeken en realiseren binnen hun eigen context naar eigen oplossingen.”
De twaalf zijn:
Amadeuslyceum Utrecht.
De Nieuwste School Tilburg.
De Werkplaats Bilthoven.
Het Hooghuis, Ravenstein.
Het Westeraam Elst.
Impulse, Piter Jelles Leeuwarden.
Marianum Oost Gelre (Groenlo, Lichtevoorde).
Nova College, Amsterdam.
Orion College, Breda.
Unic Utrecht.
Via Nova Utrecht.
IJburg College, Amsterdam.

Ik neem hun uitgangspunten en kenmerken letterlijk over:
“Uitgangspunten:
• Betekenisvol leren vanuit belangstelling en talent: competentie
• Leerlingen als mede-eigenaar van hun leer-en ontwikkelingsproces: autonomie
• Leraren als opvoeders en partners in ontwikkeling: relatie
Gemeenschappelijke kenmerken:
• Aandacht voor zelfregulatie en metacognitie
• Ruimte voor zelfverantwoordelijk leren
• Leren in authentieke leeromgeving
• Leren als sociale activiteit
• Leren met ict
• Toepassing van andere geschikte monitorings-/beoordelingsmethodieken
Het veranderingsproces van de scholen is integraal en speelt zich af op alle niveaus en domeinen van de organisatie: schoolleiding, medewerkers en leerlingen (en hun ouders).”

Ze vermelden ook dat dit innovatieproject een project van de VO-Raad is.

In de Elsevier van 15 januari 2011 heb ik de gegevens van deze scholen opgezocht. Die zijn er niet voor vijf, want ze zijn waarschijnlijk nog net niet lang genoeg bezig om eindexamengegevens op te leveren.
De meeste scholen schoren met min, twee keer kom ik +/- tegen. De cijfers liggen bijna zonder uitzondering (ver) onder de gemiddelde landelijke. Meestal rond de 5,6. Het Marianum iets hoger, maar nog altijd minder dan de landelijke, een – in de score van Elsevier. Het vwo heeft dan ook een onvoldoende van de inspectie. Het Novacollege in Amsterdam is de zwakste school in dit rijtje. Ik kom daar de volgende cijfers tegen voor de drie vmbo-afdelingen: 5,4, 5,0 en 5,4. Dat laatste cijfer haalt ook de havo-afdeling van Unic. Het Westeraam heeft een uitschieter op het vmbo-B, een 6,7 en krijgt van Elsevier een +/-.

Ik zit nu met een paar vragen:
Heeft de VO-Raad deze scholen via een innovatieproject op sleeptouw genomen omdat ze zo zwak zijn? Of zijn deze scholen door de innovaties zwak geworden?
Dat laatste is goed mogelijk. Ik heb dat gezien bij een school in mijn buurt die na een mislukte vernieuwing van enkele jaren geleden nog steeds geen voldoende weet te scoren bij de inspectie en nog op – staat bij Elsevier.
Maar misschien zien deze scholen een mogelijkheid om via deze route uit hun dal te klimmen?

Wie weet daar meer over?

6 Reacties

  1. Trots
    Op die website van dit platform zijn twee pdf’s te downloaden met meer informatie. Daar staat bijvoorbeeld:

    • we willen de samenleving tonen dat we trots zijn op wat we doen.
    • We hebben een boodschap voor de buitenwereld.

    Ze zien zichzelf als lichtend voorbeeld voor allen. En die slechte oordelen van Elsevier dan? Er staat ook nog in die pdf’s

    Wat leerlingen bij ons aantoonbaar meer doen, hun totale ontwikkeling, dat ze zelfstandiger zijn en beter kunnen plannen, kan ik in de huidige systematiek van toezicht niet zichtbaar maken.

    Elsevier meet dus gewoon het verkeerde, deze scholen zijn volgens henzelf absoluut +++.

    • jullie wetten, niet de onze
      Dat het verkeerde gemeten wordt, is altijd al een slogan geweest. HNL leert je juist andere dingen dan de schoolse kennis. Je weet toch dat kennis niet overdraagbaar is? En dat kennis veroudert? Nou dan, dus doen wij niets aan kennis, maar aan competenties.

      Het oude liedje.

      Het doet mij denken aan een andere club die vindt dat ze op verkeerde gronden beoordeeld worden: krakers. Een vreemde vergelijking, ik geef het meteen toe. Maar ook hier is er een club die vindt dat het anders moet en dat de oude regels intussen ongeldig zijn.

      indymedia.nl/img/2010/11/71445.jpg

    • Waar heb ik die smoes meer gehoord?
      Tja, homeopathische middeltjes werken ook allemaal hartstikke goed. Het is jammer dat dit niet wetenschappelijk kan worden aangetoond, maar dat is nu net het kenmerk van homeopathische middelen: die láten zich niet wetenschappelijk testen, dat hoort bij een heel andere wereld.

      Zucht.

      • De cijfers van Trouw
        Naast de Elseviergegevens hebben we ook die van Trouw.
        Sommige Eigentijdse scholen hebben allerlei nevenvestigingen en het is niet altijd even duidelijk welke van deze Eigentijds zijn en welke Ouwerwetsch.
        Maar uit de cijfers is duidelijk dat van alle scholen die ik kon vinden, uitgezonderd een vestiging (Het Westeraam vmbo), de cijfers voor het schoolexamen beduidend hoger zijn dan die voor het centraal schriftelijk.
        Ziehier die van De Nieuwste School:
        SE CE
        Biologie 6,2 5,8
        Economie 6,3 5,7
        Nederlands 6,5 5,7
        Frans 6,3 4,5
        Engels 6,4 5,6
        Geschiedenis/staatsinrichting 6,6 5,2
        Wiskunde 6,5 5,2
        Natuur- en scheikunde I 6,3 4,9

        Het verweer is voorspelbaar: “Het examen is niet geschikt voor ons soort Eigentijds onderwijs”

        • dat verweer klopt m.i.
          Het nieuwe onderwijs met veel ‘zelfontdekken’ enz. kan niet dezelfde resultaten boeken als traditioneel klassikaal onderwijs. Dat ‘zelfontdekken’ kost immers veel meer tijd, veroorzaakt grote hiaten (‘effe geen zin in die vervelende oefeningen’) waardoor de opbouw van de leerstof in het gedrang komt.
          De spagaat is nu juist dat het basisonderwijs nieuw leren wordt opgelegd, ‘passend’ onderwijs, spielerei enz, maar dat datzelfde onderwijs wordt afgerekend op CITO-scores.
          Dat is vals.
          Je werkt resultaatgericht op traditionele wijze, en kunt vervolgens goede scores behalen.
          Of je speelt veel meer; maar dan moeten ouders en inspectie niet gaan klagen over magere scores.
          Het is het een of het ander.

        • Gelukkig zijn er nu de strengere eisen
          Maar ja, waar hebben we het nu helemaal over? Zoals Trouw al schrijft: het gemiddelde eindexamencijfer op de Nieuwste School is een 6,4 dus dat is dik in orde. Ja toch niet dan?

          Zelfs het gemiddelde CE-cijfer is op een haar na ‘voldoende’; dat zit maar 0,16 onder de 5,5 en dat is toch ook een mooie prestatie! Want wat is er nu mis met een vijfeneenhalfjescultuur. Verder valt op dat de drie kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde geen enkele vijf hebben als eindcijfer.

          Dus afgemeten naar de nieuwe, zoveel ‘strengere’ eisen van Minister van Bijsterveldt is er met deze school maar weinig mis. Zou me niets verbazen als het slaagpercentage boven de 90% ligt.

          N.B. het verschil SE-CE mag *gemeten over drie jaar* niet groter zijn dan 0,5. Het mag dus best twee jaar 0,7 zijn (gemeten over alle vakken, he) als het dan maar één jaar binnen de perken blijft tot 0,1.

          De sanctie die op een groter verschil staat, is dat je een brief van de Inspectie krijgt, waarin staat dat dit verschil groter is. En dat dit niet de bedoeling is. Daar zullen de scholen van schrikken zeg.

          Ik heb de indruk dat die nieuwe ‘strengere eisen’ ook nogal homeopathisch aangelegd zijn. En dat OCW die ‘strengere eisen’ heftig de PR in schudt, met de bedoeling dat we gaan geloven dat ze werken.

Reacties zijn gesloten.