Vanmorgen weer een prachtig stuk van Harm Beertema in de Volkskrant. Hij laat wederom zien dat het CGO één stuk broddelwerk is. En passant krijgen de directeuren in het MBO (eerst propagandisten van het CGO, nu opeens terughoudend) een veeg uit de pan. Zij zien de bui hangen en kiezen bijtijds voor de nieuwe wind, zodat hun positie onaangetast kan blijven. Iedere rechtgeaarde BON-ner zal dit stuk met veel instemming lezen en kennelijk zijn er inmiddels ook buiten de vereniging mensen die dit inzien.
Gelijk hebben is echter nog heel wat anders dan de stap vooruit richting kwaliteitsonderwijs. Ik noem een paar voor de hand liggende problemen:
– Wat te doen met al die nieuwe CGO-opgeleide leraren. Ze zijn al tot in het diepst van hun ziel geïndoctrineerd met de halfwaardetijd van kennis en de zegeningen van het zelf construeren van ‘kennis’?
– Wat te doen met al die reeds aangestelde collega’s, met alleen een ‘algemene BVE-bevoegdheid zonder een vakinhoud als basis?
– Wat te doen met de instructeurs, hart op de goede plek, maar niet uitgerust met een voldoende HBO-niveau?
– Waar vinden we nieuwe kwalificatiedocumenten met een benoemd minimum-niveau aan kennis en vaardigheden enne…… (vooruit) beroepshouding?
– Hoe zorgen we ervoor dat alle collega’s weer het nut inzien van spellingsregels, ambachtelijke rekenvaardigheden en algemene ontwikkeling op het gebied van cultuur?
– Hoe krijgen we het voor elkaar dat de niveaustijging weer plaatsgrijpt vanaf het basisonderwijs. Anders krijgen we immers nog minimaal 10 jaar leerlingen met onderontwikkelde kennis en vaardigheden?
In nog geen tien jaar tijd is het MBO (en het HBO) zorgvuldig afgebroken. Het zou wel eens 20 jaar kunnen duren voordat het niveau weer acceptabel is. Wat mij betreft komen er crisisplannen voor niveauverhoging op ELK niveau in het onderwijs. Dat moet dan desnoods maar een schooljaar extra kosten. Niemand de basisschool af zonder spelling, rekenvaardigheden, basisgrammatica en leeservaring. Vergelijkbare eisen zijn te stellen aan de andere onderwijsvormen. De vanzelfsprekendheid van een diploma na 4 jaar VMBO moet op de helling. De eisen voor HAVO en VWO-eindexamens moeten hoger! Etcetera etcetera………………………
Decennia
Inderdaad zal het weer verhogen van het niveau een enorme klus worden die decennia zal duren.
Het zal zeker meer dan een
Het zal zeker meer dan een decennium duren.
We moeten er voor waken dat we geen passieve houding gaan aannemen, buiten het klagen, omdat de situatie uitzichtloos lijkt. Gelukkig lijkt BON dat vooralsnog niet te doen gezien de presentatie van haar Deltaplan.
Het belangrijkste is dat we de cultuur wijzigen zodat er weer gepresteerd mag worden, de lat weer hoog mag worden gelegd en tal van randzaken omheen het onderwijs gemarginaliseerd worden (PR, bureaucratie, lagen van bestuur…).
Zogauw die cultuuromslag heeft plaatsgevonden dan kunnen we redelijk snel weer ons onderwijs naar een goed niveau tillen al zal het wellicht nodig zijn om een (groot) deel van de leraren bij te scholen.
Al minstens 14 jaar
De heer Free van het Bossche Koning Willem 1 College heeft altijd een goede neus gehad voor de politieke waan van de dag.
In 1996 stuurde hij bij de eerste generatie eindtermen mijn afdelingsdirecteur op mijn dak om zijn ongenoegen te uiten over de door mij gegeven wiskundecijfers. Tot in 2004 was dit een dagelijks te verwachten ritueel, waarbij b.v. het mentorschap ontnomen werd. In 2007 stuurt een klas in wanhoop een klachtbrief over het CGO-onderwijs naar College van Bestuur en inspectie. De leerlingen hadden geen flauw idee waar ze mee bezig waren, veel docenten trouwens ook niet. De dooddoener toen was dat leerlingen, studenten, deelnemers nog moesten wennen aan CGO.
Nooit, maar dan ook nooit de vraag vanuit het management hoe resultaten of brieven te verklaren waren.
Toch heeft het dan nog 3 jaar geduurd voor de heer Free kennis en vaardigheden voorop stelt, en gelet op inhouden van zijn pamfletten en manifesten, is dat voor hem een lange lijdensweg geweest.
En welke vakdocent heeft hij nog tot zijn beschikking als hij ons weer de weg leidt?
Mies van den Nieuwenhuizen
docent MBO
“In 1996 stuurde hij bij de
“In 1996 stuurde hij bij de eerste generatie eindtermen mijn afdelingsdirecteur op mijn dak om zijn ongenoegen te uiten over de door mij gegeven wiskundecijfers. Tot in 2004 was dit een dagelijks te verwachten ritueel, waarbij b.v. het mentorschap ontnomen werd.”
Dat bedoel ik dus met die cultuuromslag, wanneer je geen eisen stelt en handhaaft kian je moeilijk een hoog niveau bereiken. In Vlaanderen doen de meeste onderwijsinstellingen voor hoger onderwijs er gelukkig nog niet moeilijk over wanneer het merendeel van de klas een onvoldoende haalt, al zal er ongetwijfeld intern worden bekeken wat er mis is gegaan. Ze hebben dan ook een handig excuus: vrije toegang tot het hoger onderwijs met een aanvaardbare zelfselectie van de studenten zelf. Zo’n 50% van de studenten heeft goed aan zelfselectie gedaan, de andere helft valt vanzelf af. Opvallend genoeg verschillen de slagingspercentages nog niet eens terwijl niet gesteld kan worden dat het Vlaamse hoger onderwijs slechter is dan het Nederlandse hoger onderwijs.
Naar ik heb vernomen is bij de Vlaamse scholen voor voortgezet onderwijs daar ook langzaam maar zeker het softe cultuurtje er in aan het sluipen: leraren die bang zijn voor de directeur die bang is voor klagende ouders, meer projecten, lager niveau etc.
Ik heb dit zowel van leraren als van studenten vernomen, over de laatste 10 jaar is het niveau duidelijk gedaald. Onderwijsinflatie is niet enkel een Nederlands fenomeen, Nederland loopt enkel wat voorop.
Wie weet kan Nederland ook voorop lopen bij het oplossen van dit probleem en dan weer eens een positief voorbeeld geven aan het buitenland.
Wat doen we met al die
Wat doen we met al die CGO-docenten? Niet zo veel, want de meeste docenten wantrouwen CGO en zullen zien dat als zij voor de klas staan gewoon hun werk moeten doen.
Wat doen we met al die andere afbraakdingen? We zetten de schouders eronder. BON is geen zeurpartij, maar een aanpakpartij. Ik geef les en meer kan ik niet doen. Hopelijk zien mijn collega’s dat gewoon lesgeven werkt.
BON = niet lullen maar poetsen.
Aan de slag! Moedig voorwaarts! Nimmer dralend! Weest bereid! En dergelijke.
Elektrische veters
Het toneel: een ROC met de naam van een snelweg. De deelnemers: 28 volwassenen die een MBO-2 papier willen halen voor het werken in de zorg. Ze zijn vanuit uiteenlopende achtergronden al actief in de zorg en willen daar een ‘officieel’ papier voor halen.
Met regelmaat speelt zich in deze opleiding – 1 middag in de week naar school – het tafereel af dat de docent binnen komt rennen en meldt “Ik heb nog zóveel te doen, jullie kunnen weer naar huis!”. Om vervolgens bij protesten vanuit deze groep gemotiveerde volwassenen verbaasd te zijn dat men dit niet waardeert.
De opleiding legt verder de nadruk op taal en rekenen – behalve in de eigen documenten die wemelen van de taalfouten. Ook mondeling gaat het nog wel eens mis, met als voorbeeld dat het begrip ‘elastische veters’ (een typisch zorgartikel) volgens de docent ‘elektrische veters’ zijn. Pogingen tot correctie vanuit de groep mogen niet baten. En dan heeft deze groep nog – volgens sommigen – de twee beste docenten.
Mijn informante (48 jaar) is het allermeest verbolgen over de manier van toetsen (zij spreekt zelf van ‘stompzinnig’). Tot haar verbijstering moest ze zélf zeggen dat ze iets goed kon. “Ja, we toetsen hier competenties”. Deze ervaring heeft één gunstig neveneffect, namelijk dat zij nu beter haar dochter begrijpt die de pest had aan deze school. Maar ja, die dochter is al van school ……..
Wanneer is deze flauwekul nou eens afgelopen?
Stuur dit verhaal eens op naar een krant
Ideetje?