Maandag 16 maart zendt Tegenlicht een documentaire uit over de Roosevelt Academy in Middelburg. Gedetailleerde informatie staat op de WEBSITE van Tegenlicht.
De Tegenlicht-redactie zegt hierover het volgende:
“In het middelbaar onderwijs kenmerkt het Nieuwe Leren zich door een minimum aan klassikaal onderwijs en een grote mate van zelfwerkzaamheid. Aan de Universiteit is het de standaard methode. Maar sinds de oprichting van het University College Utrecht door prof. Hans Adriaansens, blijkt een heel andere manier van studeren effectief. Hij zette in een leeromgeving van maximaal zeshonderd studenten, die samen werken en wonen op een campus, een nieuwe standaard voor effectief hoger onderwijs; negentig procent studeert na drie jaar af als bachelor in science and arts, een percentage dat op andere Nederlandse universiteiten op twintig procent ligt. Het organisatiemodel van het University College is overgenomen uit het buitenland. Zo bestaat Oxford University bijvoorbeeld uit 39 Colleges, eenheden van ongeveer zeshonderd studenten.
In 2004 opende Adriaansens in het oude Middelburgse Stadhuis de Roosevelt Academy. Volgens hetzelfde recept als de University College in Utrecht. Een kleine groep zeer gemotiveerde studenten uit alle delen van de wereld (55 nationaliteiten) werkt intensief samen aan een gevarieerd programma van liberal arts and sciences. Ook hier studeert negentig procent af in drie jaar en vindt zijn weg naar masteropleidingen aan topuniversiteiten over hele wereld. Adriaansens gelooft in opleidingen zoals de Roosevelt Academy die biedt, waarin de student gaande zijn studie zijn hoofdvak selecteert: een trechtermodel. Zijn studenten waaieren uit naar Masters in uiteenlopende gebieden als literatuur, medicijnen, biomedische wetenschappen, economie en wiskunde.
Een aanbevelingsbrief, een VWO diploma met een goede cijferlijst en de wil om hard te werken, dat is nodig om de Dean van de Roosevelt Academy te doen besluiten een nieuwe student aan te nemen. Adriaansens: “Een week heeft 168 uur, dat is drie keer 56. 56 uur slapen, 56 uur aan je programma werken en 56 uur voor je eigen ontwikkeling. Selectiecriterium is: wil je even hard werken als wij.”
In Tegenlicht volgen we enkele net aangenomen studenten in de eerste maanden van hun studie. Twee van hen voelen zich direct als een vis in het water: actieve colleges, de eerste toetsen al in de tweede collegeweek, docenten die er als coaches bovenop zitten, studeren en wonen op een Middelburgse campus. Voor een derde student blijkt deze vorm van studeren uiteindelijk minder te werken: ze haakt uiteindelijk af. Maar dan is wel alles in het werk gesteld om haar binnenboord te houden.
Hoe werkt het University College? Is het echt een rijkeluiscrèche, zoals minister Plasterk ooit zei? Of is het de universitaire onderwijsvorm van de toekomst? Onderwijsvernieuwing door het toepassen van eeuwenoude wetmatigheden, ingewikkelder is het niet. Hans Adriaansens: “De kern is organisatie. Er wordt vaak gesproken over universiteiten die op zoek moeten naar excellente studenten. Dat vind ik een verkeerde voorstelling van zaken. Excelleren is een werkwoord, dat betekent dat je als onderwijsinstituut moet zorgen voor een context waarin studenten kunnen uitblinken. Met een zes-en-een-half gemiddeld op het VWO de sterren van de hemel studeren, dat moet mogelijk zijn”.
Eten? Sporten? Ontspannen
Da’s mijns inziens wel erg rigide. Moeten die studenten niet koken, zich ontspannen, contact houden met familie en vrienden, kleding wassen of repareren enzovoorts?
Slagingspercentage
Zoals we hopelijk allemaal inmiddels weten zegt een slagingspercentage van 90% niet zo veel, instellingen mogen immers zelf bepalen of ze een diploma geven of niet. En een diploma geven levert geld op, het diploma niet geven levert geen geld op, dus misschien is de Roosevelt Academie gewoon iets ‘economischer’.
Overigens is het onderwijs aan de Roosevelt Academie niet zoals dat van Oxford. Naast de colleges zijn er in Oxford bijvoorbeeld afdelingen (zoals wiskunde, filosofie etcetera) die de hoorcolleges geven. Het werk door de tutors in de colleges zou je als bijles kunnen omschrijven. Ook heeft Oxford niet het ’trechtermodel’ van Roosevelt (je studeert in Oxford vanaf het begin 1 onderwerp, bijvoorbeeld wiskunde of filosofie), dat trechtermodel is echt Amerikaans.
What is a name?
Dat slagingspercentage van 90% zegt inderdaad niet veel. Maar het tweede deel van de zin waarin dit staat “en [deze 90%] vindt zijn weg naar masteropleidingen aan topuniversiteiten over hele wereld” misschien wel. Maar dan moeten die topuniversiteiten wel met name genoemd worden.
Seger Weehuizen
Zie
Hier
andere toelatingscriteria?
Mark79 vocht de voortreffelijkheid van sommige genoemde universiteiten al aan. Bij mij kwam ook nog de vraag op of buitenlandse studenten die het maximale, vaak buitenlandse, collegegeld kunnen betalen en geen beurs van de universiteit nodig hebben voorkeur bij toelating genieten.
Seger Weehuizen
Topuniversiteiten
Op mijn afdeling op mijn universiteit zouden deze studenten zeker niet welkom zijn in een masteropleiding. Roosevelt biedt 3 wiskunde cursussen aan en die dekken (natuurlijk) bij lange na niet wat wij als voorkennis vereisen. Hun studenten zijn absoluut niet in staat om een na hun bachelor een masteropleiding in de wiskunde te volgen. Ik neem aan dat voor scheikunde, natuurkunde en de technische vakken hetzelfde zal gelden.
Edit: net de link van Hendrikush gezien. Inderdaad voornamelijk ‘vage’ masterprogramma’s waar deze studenten heengaan. Die student die een master in de wiskunde doet is naar York gegaan. Niet York, Engeland (waar een hele behoorlijke universiteit staat), maar York, Canada, een universiteit die niet in de Shanghai top 500 staat (in die Shanghai top 500 staan wel 21 andere Canadese universiteiten).
Liberal arts is niet Nieuwe leren
Ik begrijp niet zoveel van de tegenlicht tekst. Men heeft het over HNL in het VO op de universiteit en op die nieuwe colleges. Ook gaat het om zelfstandig leren. Ik ebgrijp niet wat het ene met het andere te doen heeft. Toen ik 30 jaar geleden wiskunde studeerde heb ik heel zelfstandig gestudeerd, relatief weinig college uren en veel thuis uit de boeken werken. Maar het had absoluut niets met HNL te maken. De stof werd bepaald door de professor en de werkvormen waren hoorcollege en werkcollege. Kennisoverdracht en oefenen.
Liberal Arts is een vorm van hoger onderwijs waarbij studente de eerste 2 jaar een aantal algenene vakken volgen. Ik heb in de USA aan een liuberal arts college gewerkt en vond het prachtig. Redelijk hoog niveau, een soort VWO+. Studenten wekten ook hard simpel omdat ze anders hun beurs veroren op grond van een te laag GPA (grade point average). Een zesje (B minus) was niet genoeg. Na die 2 jaar koos men een major en ingeval major wiskunde begon dat werkelijk te lijken op wat ik op de universiteit gewend was: serieuze algebra en analysis, topologie en ok meetkunde. Abstracte wiskunde compleet met bewijzen zoals dat hoort.
Het campusidee was kleinschalig en een voor mij perfecte sfeer. Ik heb een tijdje tussen de studenten gewoond en de sfeer was uitstekend.
Kortom: noch de “oude” reguliere universiteit, noch een liberal arts heeft ook maar iets te maken met HNL. Wel met hard werken en zelfstandigheid. Hoe Utrecht en Middelburg het invullen weet ik niet. Ze eisen veel inzet en redelijk hoge cijfers om binnen te komen. Kan best wat zijn.
Ik heb er eens rondgelopen.
Ik heb er eens rondgelopen. Ene R. Diekstra heeft er een kamer. Zegt genoeg, dunkt me.
Aan de man brengen
De heer Adriaansens moet zijn tent natuurlijk wel aan de man brengen. Met een TV-uitzending lijkt mij dat aspect in elk geval goed verzorgd. Excellente top-masters uit 55 landen met een Dean in Middleburgh, Zealand, Europe die allemaal even hard willen werken als Adriaansens. Ik ben benieuwd.
Bejaarden weggebonjourd….
In 2004 opende Adriaansens in het oude Middelburgse Stadhuis de Roosevelt Academy.
Middelburg zou en moest studentenstad worden.
Daarvoor werden de bejaarden naar de rand van de stad getransporteerd om plaats te maken voor de ‘heren studenten’.
Daarom zit de Roosevelt Academy nu op de mooiste lokatie.
Schande!
Een Walhalla
En toch ben ik een beetje jaloers, want ik kan er alleen maar van dromen:
leerlingen selecteren op inzet en inzicht; 600 leerlingen per school; echte vakken; academisch opgeleide collegae; geen onderwijskundige pulp.
Daar wil ik graag hard voor werken.
Niet enkel rozegeur en maneschijn
Roosevelt heeft bijvoorbeeld geen ‘echte’ wiskundige in dienst: de wiskundecolleges worden bijvoorbeeld gegeven door een physicus en een informaticus.
Wat is er mis met een fysicus
Een fysicus (mits niet al te recent opgeleid) is tevens mathematicus.
Uit eigen ervaring weet ik dat een universitaire studie natuurkunde van 30 jaar geleden meer wiskunde bevatte dan de eerstegraadslerarenopleiding van nu.
Re: wat is er mis met een fysicus
De fysicus in kwestie is wel vrij recent opgeleid (maar niet zo recent als ik zelf….).
Een universitaire studie natuurkunde van 30 jaar geleden bevatte inderdaad meer wiskunde dan een HBO (!) eerstegraadslerarenopleiding van nu. Maar niet meer dan een universitaire wiskunde master dan nu (wat ik als standaard vooropleiding voor een wiskunde docent VWO zou willen). Op een VO-school zou ik ook zeker geen probleem hebben met een niet al te recent opgeleide fysicus als leraar wiskunde. We hebben het hier met de Roosevelt Academie echter over universitair onderwijs (!). Ook daar kan ik heel goed leven met 1 of enkele natuurkundigen die een deel van het wiskundeonderwijs geven. Maar dat studenten uitsluitend onderwijs in de wiskunde krijgen van een fysicus en en tot infomaticus omgeschoolde econometrist (die daarnaast ook nog fysica en informatica geven) vind ik op dit niveau niet kunnen. Er is een grote kans dat studenten dan een verkeerd beeld van de wiskunde voorgeschoteld krijgen. Let wel: de Roosevelt Academie pretendeert dat je na hun opleiding een masteropleiding wiskunde kunt doen, maar ze hebben simpelweg niet het personeel om dit mijns inziens waar te maken.
Een teleurstellend programma
Veel human interest; goede reclame; maar ik kreeg geen idee van de inhoud van de reclameverpakking. Zielig vond ik het Sinterklaas-Mozart item en de daaraan vastgeknoopte conclusie. Is dat wetenschappelijke musicologie? De lichaamstaal van een aantal studenten sprak boekdelen.
De Dean zal dat niet leuk vinden!
De Roosenvelt Academy in Middelburg, een dochter van de UU kreeg in het rapport Studentenoordelen experiment Ruim Baan voor Talent eind 2006 een dikke voldoende.
Hoewel… na 45 min Oxford in Zeeland ziet een enkele medewerker dat iets anders en denkt aan stoppen…