De Aantekeningen bij : Sjoerd Slagter in Schoolleiders zitten op de goede weg, de Volkskrant 15-09-08
Dat het nodig is om salarismaxima vast te leggen is op zichzelf bizar. In een markteconomie zou iemand’s salaris in overeenstemming met het nut van zijn werkzaamheden moeten zijn. BON gelooft niet dat die regel opgaat voor de top en veel niet lesgevende personen in het onderwijs. Sommige topfiguren zouden zelfs een negatief salaris moeten hebben. Zij zien geen “fantastische dingen” die worden gerealiseerd. Iedereen die zich met de recente geschiedenis van het onderwijs bezig heeft gehouden weet dat de conclusies van studies en rapporten meestal in overeenstemming zijn met de wensen van de opdrachtgever of anders in een bureaula verdwijnen.
Aan “scholing” van de docenten wordt veel te veel aandacht besteed. Als een docent in zijn leervak een gedegen opleiding gehad heeft moet hij de elasticiteit bezitten om zichzelf nieuwigheden in zijn leervak eigen te maken. Voor de rest hebben de docenten meer behoefte aan meer vrijheid en verantwoordelijkheid in een klas dan aan didaktische of paedagogische bijscholing.
“De scholen maken werk van maatschappelijke vragen en problemen”. Daar hebben ouders die op zoek zijn naar goed onderwijs voor hun kinderen niets aan. En al die aandacht voor probleemgevallen gaat ten koste van goed onderwijs voor de welwillende leerling al beweert Slagter dat ze dat doen “zonder hun kerntaak te verwaarlozen”.
Ten slotte vindt Slagter dat het onderwijs een overheid nodig heeft die aan scholen de ruimte heeft. Meer ruimte voor organisaties die al zo veel ruimte op het onderwijsslachtveld veroverd hebben. Geen ruimte voor nieuwkomers. Zij zouden eens kunnen aantonen dat een kleine organisatie met hetzelfde geld per leerling veel beter presteert
Reacties zijn gesloten.
Hoe zit het eigenlijk
met de halfwaardetijd van de kennis van Sjoerd zelf?
Sjoerd slaat terug
Vandaag in de Volkskrant legt hij uit dat mevrouw Truijens het allemaal toch niet goed begrepen heeft.
Jammer dat er niet bij staat
Jammer dat er niet bij staat dat hij in dienst is van de werkgevers.
Lees waar Slagter zegt ‘besturen’ ‘mangement’ en je ziet waarom er niets van klopt.
Wordt Sjoerd vergeetachtig?
FEITEN KUN JE OPZOEKEN
(n.a.v. een geestige vorm van Zelffelicitatie, zoals beschreven door Aleid Truijens in “de Volkskrant” van 16-09-08)
Seger Weehuizen
Malmaison op de goede weg
U haalt mij de woorden uit de mond, vooral wat betreft die ‘scholing’. Wat ik in mijn leven in en buiten het onderwijs aan zogenaamde scholing voorbij heb zien komen tartte vaak elke beschrijving. Toch werd het scholing genoemd.
Wanneer de CEVO de examenstof stelselmatig inkrimpt is er voor mij weinig aanleiding om me te laten bijscholen. Daar komt voor mij, als natuurkundedocent, bij dat de VO-natuurkunde zich tot de WO-natuurkunde verhoudt als een inleiding van 1 pagina tot een encyclopedie. Een afgestudeerd mens heeft dan heus wel voldoende bagage voor het geval dat die inleiding wordt verkort of verlengd.
Ik moest vooral grinniken
om de opmerking dat schoolleiders waarde hechten aan excellente docenten. Kennelijk heeft Slagter een andere definitie van ‘excellent’ dan ik: ik weet van meerdere scholen dat er eerstegraders solliciteerden en niet werden aangenomen wegens te duur, en dat daar nu een tweedegrader of een onervaren stagiaire in de bovenbouw staat les te geven. Wellicht bestempelt Slagter die laatste categorie als ‘excellent’ vanwege ‘niet lastig en bovendien goedkoop’?
Als het niet zo treurig was
Je kunt er om lachen, maar natuurlijk is het in- en intriest dat enerzijds goede, hoogopgeleide docenten hun vak niet op hun niveau kunnen uitoefenen en anderzijds de leerlingen les krijgen van te laag of in het geheel niet bevoegde docenten, vanwege de centen en omdat de mennedzjers liever laaggeschoolde jaknikkers om zich heen zien dan kritische geesten met een academisch werk- en denkniveau.
het is de kift: men is zelf niet hoog opgeleid
Ik ken uit de eerste hand een situatie van een CvB voorzitter van een hogeschool die zijn directeuren (van de afzonderlijke “faculteiten” verbood om hun titel te gebruiken. De reden was eenvoudig: de man had zelf geen titel. Soms zijn de drijfveren zo primitief dat je het nauwelijks kunt geloven.
schoolleiders op goede weg
heeft iemand een link naar reactie van Sjoerd.???
trouwens “excellent “is het nieuwe modewoord van management.( komt uit een of ander mangementstructuuranalyse en is het toppunt. Zal deze dagen in meerdere sectoren wel opduiken.
Iris
X-ON
laten we onze naam veranderen Xellent Onderwijs Nederland.
Dat doen we ook eens lekker modern
Excellent
Managers bedoelen met excellent misschien dat ze met excel goed naar de door hen gewenste uitkomst kunnen toerekenen; hopelijk slaat de kredietcrisis niet over naar een geloofwaardigheidscrisis van hun managerspeak
Reactie Slagter
De reactie van Slagter staat HIER op het forum.
Excellence
Het begrip excellence is al wat ouder in de managementliteratuur. Het gaat tenminste terug tot 1982 met “In search of excellence” van Peters en Waterman, een boek dat toen erg in de mode was. Het boek was een zoektocht naar de basisprincipes van het management van toendertijd succesvolle ondernemingen; principes die dus in de praktijk hun waarde hadden bewezen. Evidence based a.h.w.. Niet al die ondernemingen verging het overigens sinsdien even goed.
Helemaal mee eens, Seger…
‘Aan “scholing” van de docenten wordt veel te veel aandacht besteed. Als een docent in zijn leervak een gedegen opleiding gehad heeft moet hij de elasticiteit bezitten om zichzelf nieuwigheden in zijn leervak eigen te maken.’
Dit lijkt echter alleen te gelden voor de oudere docenten
Want helaas lijkt bijscholing hard nodig voor de jongere docenten, omdat zij geen gedegen vakopleiding hebben genoten.:-(
Scholing
in je vak doe je maar in je eigen tijd want dat vind je zelf “leuk”
De scholing die het management beloont met het predikaat ‘excellent’ heeft waarschijnlijk veel meer te maken met de competentie “hoe verkoop ik mijn vak” aan leerlingen ouders en schoolorganisatie