Opklimmen via MBO niet meer mogelijk
‘ De Koninklijke Weg’ werd het wel genoemd; de leerling die in het MBO op 16-jarige leeftijd instroomt op niveau 2 (2 jaar) en doorstroomt naar niveau 3 (ook 2 jaar). Van sommigen blijkt dan dat er nog meer in het vat zit. Ook voor niveau 4 (3 of 4 jaar) is er aanleg en motivatie aanwezig, waarna zelfs de weg naar HBO open ligt.
Door de nieuwe bekostiging van de MBO-scholen, onderdeel van Focus op Vakmanschap, wordt deze weg nu afgesneden. Scholen krijgen geen bekostiging meer per opleiding en diploma, maar elke leerling brengt in totaal slechts 4 jaar voldoende bekostiging met zich mee (daarna kan de school alleen nog een halve bekosting voor zo'n leerling binnenhalen). Geen MBO kan zich het dan nog permitteren om ook deze doorstroommogelijkheid nog aan te bieden.
Jaarlijks zijn er leerlingen die deze weg bewandelen. Er kunnen heel goede redenen zijn waardoor leerlingen niet direct op het voor hen hoogst haalbare niveau instromen: een lastige puberteit, taal- of juist rekenproblemen op het VMBO, een lastige thuissituatie of gewoon een late roeping door de motivatie die van het gekozen vak uitgaat. Elk MBO-docententeam heeft collega’s met zo’n achtergrond: vaak zijn zij uitstekende docenten.
Als je nog maar vier jaar op een MBO kunt doorbrengen zijn er drie opties:
– je doet niveau 2 en niveau 3, daarna is het einde verhaal. Voor niveau 4 is er geen bekosting meer!
– je doet niveau 3, maar er is niet voldoende financiering voor de school om je ook nog door niveau 4 te loodsen; wèg is de kans op HBO
– je doet niveau 4 en er blijft een mogelijkheid om naar het HBO te gaan.
Helaas: vanaf 2014 is, met de invoering van Focus op Vakmanschap ook de Koninkelijke Weg afgesloten. Heeft de politiek zitten slapen, of is het inderdaad nadrukkelijk de bedoeling te zorgen dat je in dit land van een dubbeltje geen kwartje meer kunt worden? Voor mij is het onbegrijpelijk en onaanvaardbaar!
Is er -behalve ik- eigenlijk
Is er -behalve ik- eigenlijk iemand op dit forum die zich hierover druk maakt, of neemt men het voor kennisgeving aan?
Ik ben altijd een voorstander
Ik ben altijd een voorstander van stapelen geweest (ben er zelf ook een product van). Maar dit past in het streven naar efficiëntie (lees: kostenbesparing). Als iets als een groen lyceum als alternatief voor havo-hbo geen extra jaar kost, is dat prima. In de andere gevallen ziet de politiek het mbo liever als eindonderwijs – hup, aan het werk.
Je krijgt bijval, Hinke
Je krijgt bijval, Hinke (advies 5)
www.dub.uu.nl/artikel/achtergrond/afscheid-onderwijsgoeroe-wubbels-geef-eerstejaars-compliment.html
Je krijgt bijval, Hinke
Je krijgt bijval, Hinke (advies 5)
www.dub.uu.nl/artikel/achtergrond/afscheid-onderwijsgoeroe-wubbels-geef-eerstejaars-compliment.html
Als er ook nog sprake is van
Als er ook nog sprake is van een steeds strengere selectie, zoals de Onderwijsraad hier (www.onderwijsraad.nl/publicaties/2015/overgangen-in-het-onderwijs/item7085) zegt, dan is dat extra zuur voor de leerling.
Je brief heeft al eerder in
Je brief heeft al eerder in de Volkskrant gestaan. Goeie brief en helemaal mee eens.