Via mijn mail vernam ik dat mijn aanwezigheid bij de presentatie van het nieuwe boek van Ad Verbrugge “Staat van verwarring” op prijs gesteld zou worden. Dus begaf ik mij dinsdagavond naar de mooie stad Amsterdam, aangelokt door het feit dat behalve onze geliefde voorzitter nog drie andere topfilosofen acte de présence zouden geven. Het was leuk een aantal bekenden van BON weer eens te zien en spreken. De ster van de avond had het natuurlijk te druk om iedereen een hand te geven. De presentatie en de bijdrage van de sprekers nam zo’n kleine twee uur in beslag en eerlijk gezegd heb ik, maar dat zal wel aan mij liggen, nog steeds geen idee waar dit boek nu eigenlijk over gaat. “Tijd van onbehagen” kwam destijds redelijk bij mij binnen maar wat ik bij de presentatie van dit boek voornamelijk heb overgehouden is dat het lijkt in te houden wat het pretendeert weer te geven “een staat van verwarring” Het schijnt ook over een boek te gaan met vijftig kleuren grijs of zo iets. Daarna konden we onze consumptiemuntjes verzilveren.
Reacties zijn gesloten.
Ben, ik ben begonnen met “De
Ben, ik ben begonnen met "De Staat van Verwarring". Het levert boeiende doorzichten op. De vraag of de zo vrolijk en onbekommerd beleden vrijheid die we in de jaren 60 dachten veroverd te hebben, niet uitmondde in een onbehagen en onzekerheid waarin mensen nu weer zoeken naar betekenissen, loopt door het boek heen. Ik ben toch weer verrast door de gedachtengang die Ad ontwikkelt, omdat ik die al dacht te kennen (waarin hij tot mijn verrassing hetzelfde cultuurbegrip hanteert dat ik voor mijn methoden ontwikkeld had, mijn leerlingen zouden het herkennen) en van waaruit hij verbindingen maakt met het privé-leven, de intieme relaties tussen partners. Ik ga verder met lezen, het hebt er aandacht en concentratie voor nodig. Trouwens, het boek geeft aan, hoe belangrijk die houdingen, waarden zijn en in het volgende boek, het tweede deel zal hij dat – denk ik – doortrekken naar allerlei maatschappelijke constructies in onderwijs, zorg en kunsten.
Nou Huub, dan moet het boek
Nou Huub, dan moet het boek inderdaad maar eens een keer gaan lezen om mijn eigen staat van verwarring sinds dinsdagavond weer te ontwarren. Of wordt die alleen maar groter? Filosofie is eerlijk gezegd niet zo mijn ding. Maar dat kan ook liggen aan de auteur en het onderwerp. De boodschap van Tijd van Onbehagen kwam bij mij destijds goed over en hoewel ik de auteur lang niet in alles wat hij schrijft kan volgen was de hoofdstrekking wel helder. Daar is het filosofisch kwartet van dinsdagavond voor wat dit boek betreft bij mij vooralsnog niet in geslaagd. Dus moet ik het een keer lezen. Maar ik heb nog een en ander liggen dat voor gaat Het komt wel.
Wellicht verhelderend: 5 juli
Wellicht verhelderend: 5 juli 2013 sprak de auteur in 'Brands met boeken' (radio 1). Een uur lang praat Ad Verbruggen eerst nog over 'Tijd van onbehagen' (13 minuten) en daarna over 'Staat van verwarring' (41 minuten).
boeken.vpro.nl/player.program.26458869.html
O jee, ik vergat de naam te
O jee, ik vergat de naam te controleren. Het is zonder 'n'. Ad Verbrugge.
de link hierboven werkt bij
de link hierboven werkt bij mij niet goed, wel deze podcast : weblogs.vpro.nl/podcasts/category/boeken/ –
de referentie is 6 juli podcast geplaatst (5 juli, uitzending) : Brands met boeken : Ad Verbrugge
Wim Brands in gesprek met filosoof Ad Verbrugge naar aanleiding van diens nieuwe boek ‘Staat van verwarring’. Verbrugge stond aan de wieg van de beweging rond het thema ‘beroepseer’ en is oprichter en voorzitter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland. In Staat van verwarring doordenkt hij de problemen van de Westerse moderniteit aan de hand van recente gebeurtenissen, andere denkers en persoonlijke ervaringen. Zijn analyses monden uit in de conclusie dat deze tijd vraagt ‘om een andere manier van denken’.